Türkiye'de yaz saati uygulaması yani YSU devam etmektedir ve bugün 2016 yılı için yaz saatine geçiş gerçekleştirilmiştir. Saatlerin değiştiği gün en çok sorulan soru; "Şu an saat kaç?" sorusudur ki özellikle geçtiğimiz yıl saatlerin ileri alınması normal tarihinden ertelendiği için saatin kaç olduğuyla ilgili karışıklıklar yaşanmıştı. Aşağıda şu an saatin kaç olduğunu görebilirsiniz. Saatler 27 Mart sabaha karşı 03.00'te 1 saat ileri alındığında bu saatte güncellenerek o anki doğru saati gösterecek.

ŞU AN SAAT KAÇ?



2015 YILINDA YAŞANAN "SAAT KAÇ" KRİZİ


Geçtiğimiz sene genel seçimler nedeniyle saatlerin ileri alınması milletvekili seçimleri nedeniyle belirlenen tarihten 1 hafta sonrasına ertelenmişti. Ancak elektronik cihazlar, akıllı cep telefonları ve bilgisayar standart tarihte otomatik olarak saatleri 1 saat ileri alınca Türkiye'de pek çok kişi saatin kaç olduğuyla ilgili kafa karışıklığı yaşadı!


SAATLER NEDEN İLERİ ALINIYOR?


Yaz saati uygulaması ilkbahar ve yaz aylarında aydınlıktan sabah daha az öğleden sonra aha çok yaralanabilmek için ve gün içinde daha uzun süre aydınlıktan faydalanmak için yapılmaktadır. Bu uygulama kapsamında sonbaharda saatleri 1 saat geri alınırken ilkbaharda 1 saat ileri alınır. Bu 27 Mart'ta da saatler 1 saat ileri alınarak uzayan günlere göre ayarlanacaktır. Günümüzdeki bu yaz saati uygulaması il olarak 1895 yılında aslen bir böcek bilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi ve pek çok ülke bazı farklılıklarla bu uygulamayı benimsedi. Yaz saatinin ekonomik, enerji, sağlık vb. gibi alanlara olan etkisi, faydaları ile zararları hala tartışmalıdır.

DİJİTAL DEVİRDE YAZ SAATİ UYGULAMASI


Dijital ve online bir çağda yaz saati uygulamasından kaynaklanan bazı problemler daha az teşkil etmektedir. Örneğin saatlerin ileri veya geri alınmasının unutulması kişilerin günlük yaşamında işe geç gitmek gibi aksaklıklara neden olabiliyordu. Bilgisayarlar ve akıllı cep telefonları kullanıcıların elle yapmasına gerek kalmadan otomatik olarak saatleri ileri ve geri almaktadırlar. 27 Mart'ta akıllı cep telefonunuz (ilgili ayarı kapatmadıysanız) saatinizi yaz saati uygulamasına göre düzenleyecektir. Saatinizin doğru olup olmadığını yani o an saatin kaç olduğunu yukarıda paylaştığımız saat göstergesinden öğrenebilirsiniz.


ANALOG SAATLERİ YARLAMAYI UNUTMAYIN!


Akıllı cep telefonları ve bilgisayarlar saati ayarlama işini otomatik olarak hallederken evinizdeki analog saatleri, analog kol saatinizi kendiniz ayarlamanız gerekmektedir. Saatler 27 Mart Pazar sabaha karşı 03.00'te değişeceği için 26 Mart Cumartesi akşamı uyumadan önce saatinizi değiştirerek kendinizi sağlama alabilirsiniz.

YSU ile MEMURLARIN ÇALIŞMA SAATLERİ DE DEĞİŞTİ!


1 Kasım 2015 tarihindeki kış saati uygulamasının ardından memurların mesai saatleri 08.00 – 12.00, 12.30 – 16.30 olarak belirlenmişti. Şimdi yaz saati uygulamasına geçiş ile birlikte memurların mesai saati de değişecek ve 08.30 – 12.30, 13.00 – 17.00 şeklinde olacak.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN YAZ SAATİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA


“Bakanlar Kurulu’nun 16 Mart 2016 tarih ve 2016/8589 sayılı Kararı gereğince 27 Mart 2016 tarihinden itibaren ülke genelinde ileri saat uygulamasına geçilecektir. Vatandaşlarımızın daha iyi hizmet alabilmeleri amacıyla trafik yoğunluğu da dikkate alınarak, ilimizde mesai saatleri, 28 Mart 2016 Pazartesi gününden itibaren 08:30-12:30, 13:00-17:00 olarak uygulanacaktır.”