Deniz sezonu açıldıktan sonra kadınların regl problemi büyük bir sorun haline geliyor. Bu yüzden regl geciktirmek birçok kadının tercihi haline geliyor. Peki regl nasıl geciktirilir? Adet geciktirici ilaçlar nelerdir? Adet geciktirici ilaçlar nasıl kullanılır?

Adet nasıl geciktirilir?

Kadınlarda menstruasyon (adet) dönemi kadın üreme döngüsünün bir parçasıdır. Yaklaşık 28 günlük period içerisinde yumurtalar vücuttan atılır. Bu belli dönemlerde sorunlara neden olmaktadır ve bu süre bazen uzatılmak istenir. Bu sürenin uzatılması için kullanılabilecek ilaçlar mevcut. Ancak doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilir.

hap

Adet geciktirici ilaçlar nelerdir?

Adet dönemlerini belirli nedenlerden ötürü ertelemek için geciktirici ilaçlar kullanılır. Adet geciktirme amacı ile en fazla kullanılan ilaçlar, progesteron olarak ifade edilen rahim iç tabakasını etkileyen ilaçlardır.

Adet geciktirici ilaçlar nasıl kullanılır?

Adet zamanından 4-5 gün önce almak gerekir. Eğer daha geç alınırsa adeti geciktirme ihtimali düşebilir.

Adet geciktirici hapların yan etkileri nelerdir?

Adet geciktirici haplar, adet günü düzenini bozduğu için daha sonraları yeni kanama düzenine göre gidecektir. Yine birkaç gün gecikmeden dolayı daha sancılı bir adet dönemi geçirmenize neden olabilir. Ayrıca ne kadar varsayılan adet döneminizde kanama olmasa da sinirlilik durumu, psikolojik sorunlar, gerginlik ve baş ağrısı problemleri yaşayabilirsiniz.

hap2

Doğum kontrol hapları adet geciktirici olarak kullanılır mı?

Doğum kontrol haplarının adet düzenini ayarlama gibi bir özelliği vardır. Hapa başladığınız andan itibaren içmeyi bıraktığınız günde kadar regl olmazszınız. Bu yüzden bu hapları kullananlar 28 günde bir bırakıp regl dönemlerinden sonra devam eder. Bu durumda hapı kullanmanın gününü uzatarak reglinizi geciktirebilirsiniz.

Adet geciktirmek zararlı mı?

Progesteron grubu olarak adlandırılan rahim iç tabakasında değişikliklere yol açan ilaçlardır. Kalıcı hormonal problemlere veya doğurganlık problemlerine yol açmazlar. Karaciğer hastalarının  ya da pıhtılaşma bozukluğu olanların bu ilaçları kullanmaları tavsiye edilmez. Sürekli kullanılması da tavsiye edilmez.