İngiliz Reuters haber ajansının "son dakika" gelişmesi olarak geçtiği haberde, YPG'nin anaomurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne bağlı Menbiç Askeri Konseyi'nin yaptığı bir açıklamaya yer verildi.

[old_news_related_template title="Rusya YPG ile anlaştı: Menbiç kırsalı Esad'a bırakılacak" desc="TSK destekli Özgür Suriye Ordusu birliklerinin, Fırat Kalkanı operasyonu çerçevesinde El Bab'dan sonra hedefini Menbiç'e çevirmesi, kenti kontrol eden PKK terör örgütünün Suriye uzantısı YPG/PYD'yi de yeni bir planlama yapmaya itti.  " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/2017-02-24t163649z_1935996728_rc1cd7941650_rtrmadp_3_mideast-crisis-syria-turkey-army.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-rusya-ypg-ile-anlasti-menbic-kirsali-esada-birakilacak-1709758/"]

Konsey tarafından dün yapılan açıklamada, "Menbiç Askeri Konseyi olarak bizler, şehrin ve çevresindeki kırsal bölgelerin Menbiç Askeri Konseyi'nin ve uluslararası koalisyonun koruması altında olduğunu tekrar teyit ediyoruz" denildi.

Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Daire Başkanı Sergey Rudskoy, 3 Mart'ta PYD/YPG’nin Menbiç’in batısından çekilmeyi ve bölgeyi Esad güçlerine devretmeyi kabul ettiğini açıklamıştı. Rudskoy, 3 Mart itibarıyla Şam rejiminin bölgedeki yönetimi devralacağını belirtmişti.

“Menbiç Askeri Konseyi” daha önce Rusya ile kurulan ittifak çerçevesinde Menbiç'in batısını Suriye ordusuna terk edeceğini duyurmuştu. Söz konusu bölgenin PYD/YPG ile Türkiye destekli gruplar arasında hem siyasi hem de askeri tampon bölge olacağı öne sürülmüştü.

[old_news_related_template title="Rus komutan anlaşmayı doğruladı!" desc="Rus Genelkurmayı'ndan Sergey Rudskoy, PKK'nın Suriye kolu olan PYD/YPG'nin Menbiç'ten çekilerek, kentin batısını Esad güçlerine bırakacağı yönündeki haberleri doğruladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/basliksiz-5-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-rus-komutan-anlasmayi-dogruladi-1712262/"]

Yaşanan bu gelişmeler Türkiye tarafından "olumlu" karşılanmıştı. Başbakan Binali Yıldırım, "Son gelişme, rejim güçleri Menbiç'e girdi, YPG'liler ayrılıyor şeklinde. Bu, bizim açımızdan olumsuz değil. İsteğimiz YPG'nin orada olmaması. Nihayetinde Suriye toprakları Suriyelilere aittir" demişti.