Şii lider Mukteda el-Sadr yazılı açıklamasında şunları belirtti:

"Irak'a ve diğer ülkelere serbestçe giriyorsunuz ama onların ülkenize girmesini yasaklıyorsunuz. Bu küstahlıktır. Önce kendi vatandaşlarınızı Irak'tan çekin."

Öte yandan, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el Caferi, bugün ABD'nin Bağdat Büyükelçisi ile görüşerek, Irak'ın söz konusu karardan duyduğu rahatsızlığı iletecek.

[old_news_related_template title="Trump'ın kararnamesine karşı büyük direniş: ABD resmen ayakta!" desc="ABD'nin 10 gün önce Beyaz Saray'a çıkan yeni başkanı Donald Trump'ın, nüfusları büyük oranda Müslüman olan 7 ülke vatandaşlarına seyahat yasağı getiren kararnamesinin ikinci gününde, ülkedeki protesto gösterileri büyüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/2017-01-30t030750z_713791898_rc12f9143870_rtrmadp_3_usa-trump-immigration.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-trumpin-kararnamesine-karsi-buyuk-direnis-abd-resmen-ayakta-1649781/"]

ABD Başkanı Trump'ın çıkarmaya çalıştığı ve kısmen mahkeme kararıyla askıya alınan başkanlık kararnamesi şunları öngörüyor:

  • “Yabancı Teröristlerin ABD’ye Girişinden Ülkeyi Korumak" başlıklı kararname, ABD'nin tüm mülteci programını 120 günlüğüne durduruyor.

  • "Terörle ilintili" olarak görülen ve nüfuslarının büyük çoğunluğu Müslüman olan bazı ülkelerin pasaportlarını taşıyanlar için 90 günlük seyahat yasağı getirildi. Bu kapsama giren

  • İran, - Irak, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen vatandaşlarının vize başvurusu kabul edilmeyecek.

  • Suriyeli mültecilerin ülkeye girişi süresiz olarak yasaklandı.

  • Diğer mültecilere ise dört ay yasak getirildi.

  • ABD’nin 2017 mali yılında kabul edeceği mülteci sayısı 110 binden 50 bine düşürüldü.