kGrand Yazıcı Otel'de iki gün sürecek Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, global ve yerel ekonomik konular tartışılacak. Zirveye, aralarında ABD, Avustralya, İngiltere, Finlandiya, Estonya, Yunanistan, Hindistan, Afganistan, Suudi Arabistan ve Malezya'nın en önemli şirketlerinin yönetim kurulu başkanları ve üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 92 iş insanı katılıyor.

Zirvede Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek zirvenin açılış konuşmasını yaptı.  Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin orta ve uzun vadede güçlü ekonomik büyümeyi sağlayacak niteliklere sahip olduğunu ve belirsizlikler azalır azalmaz yüksek büyüme patikasına gireceğini söyledi.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı ekonominin ilk çeyrekte büyümeye devam ettiğini ifade ederek, "Ekonominin gösterdiği dayanıklılık, belirsizlikler azalır azalmaz Türkiye'nin yüksek büyüme patikasına girebileceğini gösteriyor" dedi.

'OHAL KALICI BİR ÇÖZÜM DEĞİL'


Şimşek, anayasa değişikliği referandumunun ardından reform gündeminin tekrar ele alınacağını belirterek, gündeme gelecek reformları kıdem tazminatı, ar-ge inovasyon, Kalkınma Bankası'nın yeniden yapılandırılması, gelir vergisi reformu ve kamunun personel ve idari anlamda yeniden yapılandırılması olarak niteledi.

Yurtdışında Türkiye'nin hukuk devleti normlarından uzaklaştığına dair bir anlayış oluştuğunu, ancak bunun doğru olmadığını belirten Şimşek, "Türkiye dışarıdan hukuk devletinden uzaklaşıyor şeklinde algı var. Bu doğru değil. Olağanüstü hali kalıcı bir çözüm olarak görmüyoruz. Türkiye geri gitmeyecek, içine kapanmayacak" dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ikinci gün konuklara seslenecek. Zirvenin kapanış konuşmasını ise Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya yapacak.

resimid_3239910 Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, eşi Esra Şimşek, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı. Fotoğraf: DHA


Zirvede Türk iş dünyasından Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, BluTV Kurucusu Aydın Doğan Yalçındağ, Borusan CEO'su Ağah Uğur, LC Waikki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu, Densa Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hacı Sabancı, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik gibi isimler de zirvede yer alacak. Zirvenin önemli konuklarından biri de Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff olacak.

Uludağ Ekonomi Zirvesi için alınan önlemler Davos'taki görüntüleri aratmadı. Fotoğraf: DHA Uludağ Ekonomi Zirvesi için alınan önlemler Davos'taki görüntüleri aratmadı. Fotoğraf: DHA

HİSARCIKLIOĞLU'NA BAŞSAĞLIĞI


Bursa Valisi İzzettin Küçük ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin de yeraldığı zirvenin açılışında konuşan Capital ve Ekonomist Yayın Direktörü Rauf Ateş, bu yıl 6'ncısı düzenlenen programa her yıl katılımın artarak devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu yıl da güzel bir etkinliğin olacağını söyleyen Ateş, programa katılması öngörülen ancak annesi vefat ettiği için gelemeyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na başsağlığı diledi.

Özgür Maraş Çelik Motor Genel Müdürü Özgür Maraş

ÇELİK MOTOR; MÜŞTERİ BEKLENTİLERİNE GÖRE SİSTEM YENİLENİYOR


Çelik Motor Genel Müdürü Özgür Maraş ise ilk günden itibaren bu etkinliğe ana sponsorluk desteği vermekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Otomotiv sektöründe mobilite, otonom araçlar ve elektrikli araçlar olmak üzere burada yeniliğin oluştuğunu belirten Maraş, 2030'da her 10 araçtan birisinin paylaşım ekonomisinin içinde olacağının öngörüldüğünü söyledi. Buna bağlı olarak iş modelleri geliştirdiklerini belirten Maraş, müşteri beklentilerine göre sistemlerini yenilediklerini açıkladı. İkinci el ile ilgili yeni çalışmalarının bulunduğunu söyleyen Maraş, kiralama pazarının da yıllık 350 bin adet büyüklüğe ulaşacağını öngörüsüne sahip olduklarını kaydetti.

SAMSUNG'DA 70 BİN ÇALIŞAN AR-GE'DE


Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen, geçen yıl 202 milyar dolar ciro ile 89 ülkede 20 farklı endüstride çalışmalarının devam ettiğini belirterek, 325 bin çalışanın 70 binin Ar-Ge'de çalıştığını, cironun yüzde 7'sinin Ar-Ge'ye ait olduğunu açıkladı.

Televizyon cep telefonu, bellek gibi birçok pazarda dünya birinciliğine sahip olduklarını söyleyen Yeğen, inovasyonu şirket merkezine koyduklarını kaydetti.

Teknolojik ürünlerde ilerde yeni gelişimler olacağını söyleyen Yeğen, bunları nesneler arası iletişim, yapay zeka ve artırılmış gerçeklik olarak sıraladı. Nesneler arası iletişim ile ürünlerin webe bağlı olacağını belirten Yeğen, yazılım ve üreticilerin yoğun şekilde birbiri ile konuşan ürün geliştirdiğini vurguladı. Yeğen, 2030'da öğrencilerin yapay zeka üzerinden eğitim alacağını, öğretmenden 10 katı fazla öğrenebileceğini söyledi.

resimid_3239915 Tansu Yeğen

S8 GELİYOR


Duyguların da buna çözüm getireceğini ifade eden Yeğen, "Bu Çarşamba S8 çıkaracağız. Bununla birlikte yepyeni çağ başlıyor. Dokunmatik özellikleri ortadan kaldırdığımız, bilmediğimiz özellikler hayata geçecek. Örneğin Aşık Veysel'in şarkıları, toplantıları ayarla gibi tuş ile teknolojinin yoğun kullanılacağı ürün olarak hayata geçecek. Arttırılmış gerçeklik alanında hayata geçirdiğimiz gözlüklerde böyle bir şey talep beklemiyorduk. İnşaat, eğitim, basın sektörlerinin adaptasyonu bizim için önemli" dedi.

Yapılan araştırmalarda teknolojilerin gelişimine bağlı olarak çocukların yüzde 65'inin gelecekte ne iş yapacağını bilmediğini ifade eden Yeğen, iş tanımlarının da teknolojinin odağı ile değiştiğini vurguladı.

EMİNE SABANCI KAMIŞLI: 9,5 MİLYONUN SORUMLULUĞU HEPİMİZE AİT


Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı da işsizlik sorununun Türkiye'yi ilgilendiren en önemli sorun olduğunu söyledi. Kamışlı, "9,5 milyon insan var. Biz iş dünyası olarak yurt içinde ve yurt dışında ülkemizi tanıtırken, genç nüfusumuzdan bahsediyoruz. Bizden beklentiler çok. Sorun neden oluyor ve çözümünü iyi yapmamız lazım ancak her probleme inebilen bir yönetim anlayışımız var. Bu yüzden şanslıyız" dedi.

Fırsat eşitsizliklerine de değinen Kamışlı, şöyle devam etti:

"Biz Esas Holding olarak bu konuya oldukça eğiliyoruz. İnsan kaynakçıları üniversitelerimizi yeterince tanımıyor. Böyle olunca da fırsat eşitsizliği oluyor. Hepimizi tabi bir de ‘iş deneyimin var mı?' diye soruyoruz. Bu fırsat eşitsizliğine de bakmamız lazım. Bu 9,5 milyonun sorumluluğu hepimize ait. Gençler bizim umudumuz. İlk panel olarak biz bunun önemini anlamış durumdayız. Hepimiz yaşlanacağız ve bize bu gençler bakacak. Kendimizi düşünmek için gençleri düşünmek zorundayız. Büyük şirketler yurt dışında 3-4 aylık eleme süresinden sonra gençlere ‘üniversiteyi bitirince gel' diyor. Biz bu platformu kullanarak bunu niye yapmıyoruz. Biz de bunu yapabiliriz."

PELİN AK: ALDIĞIM RİSKLER SONUCU KENDİMİ GELİŞTİRME İMKÂNIM OLDU


Esas Holding İlk Fırsat 2016 İş Geliştirme Sosyal Katılımcısı Pelin Ak ise 'lk Fırsat Projesi'ne dahil olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Ak, "Üniversite sürecinde iş arama sürecim zorluydu. Bu proje benim için umut ışığı oldu. 1 yıl boyunca Türk Eğitim Vakfı'nda çalıştım. Ablama gelen mailde yeni mezunlara yönelik bir eğitim olduğu bildirildi. Çeşitli mülakat aşamalarından geçtik. Bu proje sayesinde her şey bizim ihtiyaçlarımıza yönelik düzenlenmişti. Proje özgüven, cesaret ve ne istediğini bilen biri olmamı amaçladı. Türk Eğitim Vakfı bana bağış yapma bilinci kazandırdı. İlk fırsat projesi sayesinde ilk katıldığım sosyal sorumluluk projesi oldu. Kariyer yolculuğumda aldığım riskler sonucu kendimi geliştirme imkânım oldu. Yaptığım en büyük başarı aslında 'lk Fırsat' projesi kapsamında kariyerime devam ediyor olmamdır" dedi.

AGAH UĞUR: ÜÇ ŞEY 'SÜPERMEN' OLMA HAKKI VERİYOR


Borusan Holding CEO'su Agah Uğur ise yaptığı konuşmada üç konunun işyerlerinin aradığı 'süpermen'i olmak için yapılması gerekenleri ve genç nesilde bulunması gerekenleri açıkladı. Borusan olarak eğitime büyük önem verdiklerini söyleyen Uğur şöyle konuştu:

resimid_3240536 Borusan Holding CEO'su Agah Uğur


"Değişime ayak uydurmak yetmiyor, değişime liderlik etmek gerekiyor. Biz Borusan Akademi'yi 10 yıl önce kurduk. Bencillik de var bunda biraz. Değişimi aşağıdan yukarıya doğru iteleyerek yapmak istedik. 1991 yılında benim liderliğimde başladı bu yeni nesil yetenek. Sürekli bir eğitim programımız var. İnsan kaynağına önem veren ve kendi insan kaynağını iyi yetiştirebilen firmalar için bu akademik programlar son derece etkili oluyor. Dünyada o kadar çok çelişki arttı ki. Şirketler iyi yetenek bulamamaktan şikâyetçiler, ama dünyanın büyük bir kısmında genç işsizlik var. Buradaki o çok mekanik, teknik bilgi bazlı bir anlayış var. Halbuki şirketler ‘süpermenleri' niye arıyor? O kişinin potansiyelini ölçmeye çalışıyoruz. Çocukların kendi potansiyellerini görecek çalışma yapmaları lazım. Üç şey'süpermen' olma hakkı veriyor. Birincisi pozitif enerjili insanlar olunması gerekiyor. İkincisi üretmeye, problem çözmeye buna aç olmayan insanlarla çalışmak istemiyoruz. İşine tutkuyla bağlı gençleri görmek istiyoruz. Gençlerde bu tutkuyu biraz eksik görüyorum. Üçüncüsü de sondan geri gitmek, büyük resmi görmek gerekiyor. Bunu aslında her gün yapıyoruz. Tatile gitmek istediğimizde bunu yapıyoruz ama iş hayatımızda bunu yapmıyoruz. Bu üç şey ‘süpermen' olma hakkı veriyor."

YENİ DİJİTAL DALGA: YÜKSELEN TEKNOLOJİLER


Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Cisco Genel Müdürü Cenk Kıvılcım'ın moderatörlüğünde yapılan Yeni Dijital Dalga: Yükselen Teknolojiler oturumuna, Siberia Ortaklarından ve iPhone yaratıcılarından Andy Grignon, Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, McKinsey Global Institute CEO Jacques Bughin, Amplified Robot Kurucu ve CEO'su Steve Dann katıldı.

TÜSİAD BAŞKANI EROL BİLECİK: DİJİTAL DÖNÜŞÜM HIZLI YÜKSELİYOR


Sanayi 4.0 konusunda yenilikçi fabrikaların üretim süreçlerine geçeceğini söyleyen TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, "Daha küçük ölçekli KOBİ'lerde dijital endeksi sorgulayabilen bir sistemi hayata geçirdik. Dijital dünya gittikçe gelişiyor. Sanayi 4.0 ile yenilikçi fabrika süreçlerinin kurgulanması gündemde. Bu da beraberinde dijital dünyada iş ortaklıklarının kurulmasını beraberinde getiriyor. Teknolojik kullanımlı bir standardın oluşmasıyla yeni iş yaklaşımlarının önünün açacak. Şunu görüyoruz ki dijital dönüşümü sağlayıp bunun hakkını verenlerin oranı yüzde 5 ile 15 arasında. Çok hızlı bir yükseliş görüyoruz" dedi.

resimid_3241417 TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik

İNSANLAR ATM'DEN SADECE BİR BAKIŞIYLA PARA ÇEKEBİLECEK


Mobil teknolojilerin çok hızlı geliştiğine dikkat çeken Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan, "10 yıl öncesinde telefonunuzdan e-mail atmak ve onlara ulaşmak büyük bir ayrıcalıktı. Ama şimdi telefonunuzu 1 saat kullanmayın desek herkes tepki gösterir. Vodafone olarak teknoloji dünyasının bir parçasıyız. Zaten son teknoloji hizmetlerini takip etmeye çalışıyoruz. Sürücüsüz araçlar, zenginleştirilmiş gerçekler gibi kavramlardan sürekli bahsediyoruz. Bazen şirketler öyle stratejik kararlar alıyorlar ki tüm hayatları değişiyor. Mesela önemli şirketlerinden birisi için bulut tabanlı sesli komut çözüm ürettik. Mesela Cumartesi akşamı evde futbol maçı izlediğiniz zaman pizza söylemek istiyorsunuz. Pizzacı için tüm siparişleri yakalayabilmek zorlu olabilir. İşte bunu kolaylaştıracak çözümler ürettik. Mesela pizzacı siparişi götürürken ne kadar benzin harcıyor bunu bile teknolojimize koyduk. Bu da enerjide verimliliği artırdı. Bunun yanında sağlık sektöründe makineler arası iletişimi kolaylaştırıyoruz. Örneğin Alzheimer hastası olan kişilerin takibini kolaylaştırıyoruz. Bu tarz kolaylıklar tüm insanların hayatına dokunuyor. Örneğin akıllı şehir projemizle araç sürücüsüne 'otoparkta 26 numara boş, git oraya park et' gibi hayatı kolaylaştıran yenilikler yapmaya çalışıyoruz. Gün gelecek insanlar ATM'den sadece bir bakışıyla para çekebilecek" diye konuştu.

resimid_3241418 Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan

ÇOK FARKLI TEKNOLOJİLER BİR ARAYA GELEREK RADİKAL BİR EVRİM YARATACAK


Gelecekte görebileceğimiz şeyleri bugünden tasarlamaya çalıştıklarını dile getiren McKinsey Global Institute CEO Jacques Bughin, "Rekabet ile birlikte ciddi bir devrilmenin noktasının geleceğiz. Yani teknoloji olarak bardağı taşıran son noktaya erişilecek bir teknoloji yıkım yaşanacak. Bu yıkım beraberinde yeni şeyleri getirecek. Mesela her 6 ayda bir dijital teknoloji sizlere 2 kat daha geniş bir bant genişliği sağlayacak. Çok farklı teknolojiler bir araya gelecek ve radikal olarak çok kapsamlı bir evrim yaratacak" dedi.

MAKİNELERİN DUYGUSAL ZEKASI TARTIŞILMAYA BAŞLANDI


Telefon teknolojisinin geldiği son noktayı kendilerinin bile tahmin etmediklerini söyleyen Siberia Ortaklarından ve iPhone yaratıcılarından Andy Grignon, "Normal hayatta bakıyorum da insanlar sürekli telefonlara bakıyor. Bir masa etrafında bile bir ailenin sürekli telefonlarla meşgul olduğunu görüyorum. iPhone üretilirken telefonun insan hayatına bu kadar nüfuz edeceğini tahmin edememiştik. iPhone sadece bir telefon olmalıydı; çağrılara cevap vermeye yarayan. Ama şimdi bir birimize telefon etmeden iletişim kurabiliyor hale geldik. Yeni nesil teknolojinin sadece elinde değil üzerinde de olmasını istiyor. Giydiği ayakkabıdan elbisesine kadar teknolojiyi istiyor. Mesela zaman gelecek cep telefonunu yüzümüze tutmaya gerek kalmayacak. Mesele şu anda makinelerin duygusal zekası tartışılmaya başlandı. Bilgisayarları hissetmeyi öğreten teknolojiler tartışılmaya başladı" dedi.

SANAL GERÇEKLİKLE YAPILAN AMELİYAT 180 ÜLKEDE İZLENDİ


Dünyanın ilk sanal gerçeklik ile güçlendirilen ameliyatını geçtiğimiz yıl canlı yayınla yaptıklarını hatırlatan ve yapılan ameliyatın tıp öğrencilerine yeni bir eğitim yolu sunacağını dile getiren Amplified Robot Kurucu ve CEO'su Steve Dann, "Sanal gerçeklik yöntemini kullanarak yaptığımız ameliyatı 180 ülkede 55 bin kişi izledi. Bu görüntüleri 33 bin kişi indirdi. Ameliyat iki adet çok lensli 360 derece kamera ile kaydedildi ve kullanıcıların, operasyon alanında hareket etmelerine, yaklaşıp uzaklaşmalarına imkan tanıdı. Bu teknolojinin gelişmesiyle birlikte tıp eğitimi alan öğrenciler için önemli bir imkan tanıyacak" diye konuştu.