Şikayetçiler arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan da bulunuyor. İddianameye göre 25 pilot F-16 kullandı, 11'i bombalama yaptı. İki uçağın sırf Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı takip için görevlendirildiği belirtildi.   

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 15 Temmuz darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, darbe girişiminin merkezi olduğu iddia edilen Akıncı 4. Ana Jet Üssü'ndeki faaliyetlere yönelik iddianame tamamlanarak mahkemeye gönderildi.

adiloksuzbavul8801 FOTO: DHA Adil Öksüz ile darbeyi planladığı belitilen Kemal Batmaz'ın yine Adil Öksüz ile Atatürk Havalimanı'da görüntüleri ortaya çıkmıştı


Darbe girişimini Akıncı Üssü'nde yönettikleri belirlenen sivil isimlerinden Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Harun Binici, Nurettin Oruç ve Hakan Çiçek'in darbedeki rollerinin de anlatıldığı iddianamede darbenin asker kanadının bir numarasının Akın Öztürk olduğu yer aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin iddianamede, bir orgeneral, altı tümgeneral, 18 tuğgeneral, 22 albay, 26 yarbay, 33 binbaşı, 56 yüzbaşı, 62 üsteğmen, 115 teğmen, 131 astsubay ve bir uzman çavuş olmak üzere toplam 481 şüphelinin bulunduğunu bildirdi.
akinciussu8801

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 15 Temmuz darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, darbe girişiminin merkezi olduğu iddia edilen Akıncı 4. Ana Jet Üssü'ndeki faaliyetlere yönelik iddianame tamamlanarak mahkemeye gönderildi.

Darbe girişimini Akıncı Üssü'nde yönettikleri belirlenen sivil isimlerinden Adil Öksüz, Kemal Batmaz,Harun Binici, Nurettin Oruç ve Hakan Çiçek'in darbedeki rollerinin de anlatıldığı iddianamede darbenin asker kanadının bir numarasının Akın Öztürk olduğu yer aldı.


DARBEYİ YÖNETEN BİR NUMARALI SİVİL ADİL ÖKSÜZ, BİR NUMARALI ASKER İSE AKIN ÖZTÜRK


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 15 Temmuz darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan en kapsamlı, Akıncı 4. Ana Jet Üssü'ndeki faaliyetler ve Ankara'da birçok yerin bombalanmasına yönelik iddianame tamamlanarak mahkemeye gönderildi. İddianameye göre darbeyi yöneten bir numaralı sivil ismi firari Adil Öksüz, bir numaralı asker ise eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, iddianameyi hazırlayan Başsavcı Vekili Ergün Şahin ve Ankara Cumhuriyet Savcısı Ramazan Dinç tarafından düzenlenen toplantıyla iddianame paylaşıldı.


"ASIL ÇATI İDDİANAMESİ BU"


Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, "Daha önce bir çatı iddianamesi hazırlamıştık. Ancak asıl Çatı İddianamesi bu" diyerek bilgiler verdi. Başsavcının verdiği bilgilere göre iddianamede; 1 Orgeneral, 6 Tümgeneral, 18 Tuğgeneral, 22 Albay, 26 Yarbay, 33 Binbaşı, 56 Yüzbaşı, 62 Üsteğmen, 115 Teğmen, 131 Astsubay, 1 Uzman Çavuş olmak üzere toplam 481 şüpheli yer aldı. 6 şüphelinin iddianamede sivil yönetici statüsünde olduğu, 4 kişinin de sivil şüpheli olduğu, iddianamede bir numaralı şüpheli Fetullah Gülen, 2 numaralı şüpheli Adil Öksüz, üç numaralı şüpheli Kemal Batmaz. 4 bin 658 sayfadan oluşan iddianamenin soruşturma klasörlerinin ise 570 klasörden oluşuyor.


45 YÖNETİCİ'YE 303'ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI İSTERİYOR


ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığınca 15 Temmuz darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan en kapsamlı, Akıncı 4. Ana Jet Üssü'ndeki faaliyetler ve Ankara'da birçok yerin bombalanmasına yönelik iddianame tamamlanarak mahkemeye gönderildi. İddianamede, darbeyi yönettikleri belirlenen 6'sı sivil 45 yönetici hakkında 303'er kez müebbet ile sanıkların her biri için 15 Temmuzdaki faaliyetlerine göre değişen yıllarda hapis cezaları isteniyor.


DERDEST EDİLEN KOMUTANLARIN AKINCI ÜSSÜNE GÖTÜRÜLMESİ DE İDDİANAMEDE YER ALIYOR


İddianamede ayrıca Kayseri, Diyarbakır, Adana İncirlik'ten kalkan uçaklar ile İstanbul SAT Komutanlığından gelen darbecilerin Akıncı Üssü'ndeki eylemlere katılması ve Konya MAK timinin İstanbul'daki darbe karşıtı komutanları Akıncı Üssü'ne kaçırması olayları da yer alıyor. Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin iddianamenin çok kapsamlı olmasının nedeni ise Genelkurmay, Hava, Kara, Deniz Kuvvetleri komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, İnsani Yardım Tugayı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, MEBS Komutanlığı ve diğer askeri birliklerden, darbenin yönetim merkezi Akıncı Üssüne gelerek darbeye teşebbüsüne katılmalarının iddianamede yer alması.


2 F-16 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'I TAKİPLE GÖREVLENDİDİLDİ


İddianameye göre darbe teşebbüsünde 25 pilot F-16 uçağı kullanırken, bu pilotlardan 11'i değişik yerlerde bombalama yaptı. İki uçak İstanbul üzerinde alçak uçuş yaparken iki F-16 pilotu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağını takiple görevlendirildi. Ankara'da ise 10 F-16 pilotu alçak uçuş yaptı.

İDDİANAMEDE YER ALAN EYLEMLER


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 15 Temmuz darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan en kapsamlı, Akıncı 4. Ana Jet Üssü'ndeki faaliyetler ve Ankara'da birçok yerin bombalanmasına yönelik iddianame tamamlanarak mahkemeye gönderildi. İddianameyi oluşturan eylemlerin tamamı ayrıntılı bir şekilde iddianamede yer aldı.


O eylemler şunlar: "TBMM'nin uçakla bombalanması, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki köprülü kavşak ve otoparkın uçakla bombalanması, Gölbaşı ilçesindeki Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanlığı'nın uçakla bombalanması, Gölbaşı ilçesindeki Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı'nın uçakla bombalanması, TURKSAT Tesislerinin uçakla bombalanması, Ankara Emniyet Müdürlüğü binasının ve yakınının uçakla bombalanması, Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda darbeye teşebbüs eyleminin yönetilmesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'nda darbeye teşebbüs eyleminin yönetilmesi, Kayseri 12. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığı'ndan Gören ve Askeri Kargo uçaklarıyla darbeye teşebbüs eylemine iştirak edilmesi, Diyarbakır 8.Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan F-16 uçaklarıyla darbeye teşebbüs eylemine iştirak edilmesi, Adana/İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı'ndan tanker uçaklarıyla yakıt ikmali yapmak suretiyle darbeye teşebbüs eylemine iştirak edilmesi, Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı Muhabere Arama Kurtarma (MAK) timinden, İstanbul'a giderek darbe karşıtı komutanların Ankara Akıncı Üssü'ne kaçırılması suretiyle darbeye teşebbüs eylemine iştirak edilmesi, İstanbul Sualtı Taarruz (SAT) Komutanlığı'ndan, Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı'na gelerek darbeye teşebbüs eylemine iştirak edilmesi, Genelkurmay Karargahı'ndan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'ndan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan, İnsani Yardım Tugayı'ndan, Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan, Kara Kuvvetleri MEBS Komutanlığı'ndan ve diğer askeri birliklerden; darbenin yönetim merkezi Akıncı Üssü'ne gelerek darbeye teşebbüs eylemine iştirak edilmesi"

77 ŞEHİT 222 YARALI


İddianamede Ankara'daki bombala eylemlerinin detayları yer aldı. Uçakla bombalama eylemleri sonucunda 68 kişinin şehit olduğu, ayrıca akıncı üssü nizamiyelerinde de 9 vatandaşın şehit edildiği, soruşturma kapsamında toplam 77 vatandaşın şehit edildiği, 222 vatandaşın yaralandığı, 96 vatandaşın malının zarar gördüğünü açıklanan iddianamede yer alan bombalama detayları;


"Saat 23:18'de Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı'nın bombalandığı, şüpheliler Mustafa Azimetli ile Ekrem Aydoğdu'nun kullandıkları 94-0105 kuyruk numaralı F-16 uçağı ile tam isabetle vurabilmek için lazer poduyla işaretleme yaptıkları, şüpheli Ertan Koral'ın 15 Temmuz tarihinde saat 23.18'de ASLAN-1-2 numara kodunu kullanan 94-0110 kuyruk numaralı F-16 uçağı ile yanında pilot Mehmet Çetin Kaplan olduğu halde Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı'na lazer poduyla işaretlenen yere 1 adet GBU-10 bombasını attıkları, bombalama sonucunda; 7 kişiyi şehit ettikleri, 5 kişiyi yaraladıkları, 6 kişinin malına zarara verdikleri ve Havacılık Daire Başkanlığı'nda 40 milyon TL değerinde zarar oluştuğu;


saat 00:00:33'de Emniyet Özel Harekat Daire Başkanlığı'nın bombalandığı, şüpheli Hüseyin Türk'ün 16 Temmuz tarihinde ASLAN-3 kodunu kullanan 93-0691 kuyruk numaralı F-16 uçağı ile pilot Uğur Uzunoğlu ile birlikte saat 000:33'te bir adet GBU-10 bombasını Gölbaşı ilçesinde bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı'na attığı ve bombalama sonucunda, 44 kişiyi şehit ettikleri, 36 kişiyi yaraladıkları, 36 kişinin malına zarar verdikleri, Özel Harekat Daire Başkanlığı'nda 6 milyon 341 bin 879 TL zarara neden olduğu;


saat 00:56'da; Ankara İl Emniyet Müdürlüğü binasının bombalandığı, şüpheli İlhami Aygül'ün 16 Temmuz tarihinde saat 00.56'da ASLAN-4 1 numara kodunu kullanan 94-1562 kuyruk numaralı F-16 uçağı ile pilot Mehmet Yurdakul ile birlikte Ankara İl Emniyet Müdürlüğü binasına toplam 2 adet GBU-10 bombası attıkları, Ankara üzerinde MACH üzeri geçiş yaptıkları, 2 kişiyi şehit ettikleri, 39 kişiyi yaraladıkları, 1 kişinin malına zarar verdikleri ve Ankara İl Emniyet Müdürlüğü binasında 7 milyon 349 bin 500 TL zarara neden olduğu; saat 01.08'de; Ankara İl Emniyet Müdürlüğü binası ve yakınının 2. kez bombalandığı, şüpheli Mustafa Özkan'ın 16 Temmuz tarihinde saat 01.08'de ASLAN-4 2 numara kodunu kullanan 94-0091 kuyruk numaralı F-16 uçağı ile Ankara İl Emniyet Müdürlüğü binasına toplam 1 adet GBU-10 bombası attığı, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü binasına saat 00.56'da 2 adet bomba atıldığı, saat 01.08'de 1 adet bombanın daha atıldığı, bombalamalar sonucunda 2 kişinin şehit olduğu, 39 kişinin yaralandığı, 1 kişinin de malının veriliği;


saat 02.35'de TBMM'nin bombalandığı, şüpheli Hasan Hüsnü Balıkçı'nın 16 Temmuz tarihinde saat 02.35'te ASLAN-5 kodunu kullanan 94-0105 kuyruk numaralı F-16 uçağı ile pilot Uğur Uzunoğlu ile birlike TBMM'ye 1 adet GBU-10 bombası attığı, bombalama sonucunda, TBMM'de 32 kişiyi yaraladığı, 7 kişinin malına zarar verdiği ve TBMM'de 19 milyon 472 bin 380 TL değerinde zarara neden olduğu;


saat 03:14'de TÜRKSAT Tesislerinin bombalandığı, şüpheli Hüseyin Türk'ün 16 Tummuz tarihinde ASLAN-6 kodunu kullanan 93-0663 kuyruk numaralı F-16 uçağı ile saat 03.14, 03.15, 03.17 ve 03.19'da 4 adet MK-82 bombalarını attığı, bombalama sonucunda TURKSAT tesislerinde 7 milyon 027 bin 655 TL değerinde hasar oluştuğu;


saat 03.24'de TBMM'nin 2. kez bombalandığı, şüpheli Hüseyin Türk'ün 16 Temmuz tarihinde saat 03.24 ve 03.25'te ASLAN-6 kodunu kullanan 93-0663 kuyruk numaralı F-16 uçağı ile TBMM'ye 2 adet MK-82 bombalarını attığı, 32 kişiyi yaraladığı, 7 kişinin malına zarar verdiği ve 19 milyon 472 bin 380 TL zarara neden olduğu;


saat 06.19'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki köprülü kavşak ve otoparkının bombalandığı; şüpheli Müslim Macit'in 16 Temmuz tarihinde saat 06.19'da ASLAN-6 kodunu kullanan 93-0671 kuyruk numaralı F-16 uçağı ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki köprülü kavşağı ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki otoparka toplam 2 adet MK-82 bombası attığı, bombalama sonucunda 15 kişiyi şehit ettiği, 7 kişiyi yaraladığı, 2 kişinin malına zarar verdiği anlaşılmıştır" şeklinde anlatıldı.


ÖKSÜZ TELEFONUNA 2014'DE BYLOCK YÜKLEMİŞ


İddianamede FETÖ'nün Hava Kuvvetleri İmamı ve bir numaralı sivil yönetici olduğu belirtilen Adil Öksüz'ün, darbeye hazırlık süreci şu şekilde yer aldı: "Adil Öksüz'ün FETÖ/PDY Terör Örgütü'nün yöneticisi olduğu, şüphelinin üzerinde ele geçirilen ve emanette olan kol saatinin içinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı ambleminin bulunduğu, FETÖ/PDY terör örgütünün Hava Kuvvetleri Komutanlığı İmamı olduğu, kullanmış olduğu 01388400411974 Imei nolu ve 0530 346 36 88 numaralı hattın takılı olduğu telefonuna 19 Ağustos 2014 tarihinde Bylock programını yüklediği ve kullandığı, suç tarihi ve öncesinde Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğretim görevlisi olarak görev yaptığı, 1990'lı yıllardan beri Fetullah Gülen'e yakın isimlerden olduğu, darbenin organize edilip, yönetilmesinde görev aldığı, PTS kayıtlarından anlaşılacağı gibi; şüphelinin kullanmış olduğu 34 SIR 49 plaka sayılı araç ile 27 Temmuz 2015, 12 Aralık 2015, 09 Ocak 2016, 16 Ocak 2016, 30 Ocak 2016, 20 Şubat 2016, 29 Ocak 2016, 14 Mart 2016, 30 Mart 2016, 05 Mayıs 2016, 27 Mayıs 2016, 04 Haziran 2016, 15 Haziran 2016 tarihlerinde Ankara'ya geldiği, darbeye hazırlık çalışmaları kapsamında Ankara'da toplantılar yaptığı, bahse konu toplantılara örgüte bağlı rütbeli askerlerin de katıldığı, toplantılarda darbe faaliyetinin planlamasını yaptıkları, Adil Öksüz'ün 17 Mart 2016 tarihinde örgüt lideri Fetullah Gülen ile değerlendirme yapmak üzere ABD'ye gittiği ve 21 Mart 2016 tarihinde Türkiye'ye döndüğü, aynı dönemde şüphelilerden Kemal Batmaz, Nurettin Oruç ve Hakan Çiçek'in de ABD'de bulundukları, bu tarihlerde darbeye teşebbüs faaliyeti ile ilgili örgüt liderine Ankara'da yapılan toplantılarla ilgili detaylı bilgi aktardıkları, şüpheli Fetullah Gülen'in de bu değerlendirme toplantılarından sonra 21 Ocak 2016 tarihinde www.herkul.org <http://www.herkul.org> internet sitesi üzerinden yayınlanan yeşil renkli cübbe giyerek konuşma yaptığı ve örgüt üyelerine şifreli mesajlar gönderdiği, Ankara'daki toplantılardan sonra şüpheli Adil Öksüz'ün Fetullah Gülen tekrar değerlendirme yapmak ve örgüt liderinden emirler almak üzere Kemal Batmaz ile birlikte ABD ülkesine gittiği, Ankara'daki toplantılar ve değerlendirmeler 09 Temmuz 2016 tarihinde bittikten sonra 11 Temmuz 2016 tarihinde Adil Öksüz'ün yine Kaynak Holding'te genel müdürlük yapmış ve örgüt içerisinde önemli görevler verilen Kemal Batmaz ile birlikte son değerlendirmeleri yapmak üzere ABD'ye gittikleri, Fetullah Gülen'e yapılan hazırlık çalışmalarıyla ilgili bilgi verdikleri Fetullah Gülen'den son talimatları aldıkları, Adil Öksüz ve Kemal Batmaz'ın 13 Temmuz 2016 tarihinde aynı uçakla birlikte Türkiye'ye Atatürk Havalimanı'ndan giriş yaptıkları, şüphelilerin darbenin yönetim merkezi olan Akıncı Üssü'nde bulunduğu, darbe faaliyeti sırasında Akıncı Üssü'nde


toplantılar yaptığı, hazırlık faaliyetleri sırasında vurulacak hedefler olarak belirlenen yerlerin vurulması, bombalanması emirlerini Akıncı Üssü'nde bulunan diğer yönetici şüphelilerle birlikte verdikleri, Akıncı Üssü'nde darbeye teşebbüs faaliyeti sırasında alınan kararları Yurtta Sulh adıyla açılan whatsap grupları üzerinden Türkiye genelindeki darbe faaliyetine katılan darbecilere ulaştırdıkları anlaşılmıştır"