LGS tercihleri nasıl yapılacak? Liselere Giriş Sınavı'na (LGS) giren ve girmeyen tüm öğrenciler yerel yerleştirme için beş tane tercih yapacak. Bu beş tercihin üç tanesi aynı okul türünden olabilecek. Öğrenci bir ya da iki okul da tercih edebilecek. Beş tercih yapılması konusunda bir zorunluluk bulunmuyor.

LGS TERCİH EKRANI İÇİN TIKLAYIN

meb

SINAVA GİREN ÖĞRENCİLER DİKKAT!

Sınava giren öğrenciler 5 tercih yapacak. Daha sonra LGS'ye giren öğrenciler farklı bir ekrandan, sınavla öğrenci alacak okullar listesinden beş okul tercihi yapacak. Burada öğrencilere okul türü kısıtlaması bulunmuyor. Bu öğrenciler isterlerse ayrıca pansiyonlu okullardan da beş okul seçebilecekler. Sınava giren öğrencilerin toplamda 15 tercih hakkı bulunuyor.

tercihler-iha

Sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirmeden sonra beş de pansiyonlu okullardan olmak üzere toplam 10 tercih yapabilecek. Yerel yerleştirmede öğrencilere yeşil renk ‘kayıt alanı', mavi renk ‘komşu kayıt alanı', kırmızı renk ‘diğer' kayıt alanı ekranı açılacak. Öğrenciler ikamet adresinin bulunduğu yeşil kayıt alanında bulunan liselerden en fazla üç, komşu kayıt alanı ve diğer kayıt alanından da ikişer tercih yapabilecekler.

Sınava giren öğrenciler sınavla öğrenci alan okullara başvuru yaparken yüzdelik dilimi esas alarak tercih yapması gerekiyor.

YÜZDELİK DİLİM NEDİR ?
Yüzdelik dilim sıralamanızın yüzde olarak ifadesidir. MEB sizin Türkiye’de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil bunun yüzde olarak ifadesini vermiştir. Örneğin Türkiye genelinde % 8 giren bir öğrenci 1 300 000 (LGS'ye giren yaklaşık öğrenci sayısı) öğrenci arasında 104 000. olmuştur. Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.

YÜZDELİK DİLİM NASIL HESAPLANIR?
Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir. Sınav sonuç belgesinde il ve ülke geneli yüzdelik dilim açıklanır. İl genelinde açıklanan yüzdelik dilim öğrencinin elde ettiği yerleştirmeye esas puanla o ilde sınava giren tüm öğrenciler içerisindeki başarı sıralamasını gösterir. Türkiye geneli yüzdelik dilimi ise öğrencinin elde ettiği yerleştirmeye esas puanla tüm ülkede sınava giren tüm öğrenciler içerisinde ülke genelindeki başarı sıralamasını gösterir