Antalya’da turizm şirketi yöneticisi Akay Okudur, vefat eden babasının sandığından, dedesinin babasına ait hisse senedi olduğunu iddia ettiği 1917 yılına ait belge çıktı. Okudur, sandıktan çıkan tahvilin dedesine ait, Ottoman Bank’ın orijinal hisse senedi olduğunu söyledi.

Okudur, çıkan belgelere göre dedesinin babası Osman Sıtkı Ağazade’nin padişah tarafından el konulan arazilerle ilgili açtığı davayı kazanması sonucunda elde ettiği parayı, Ottoman Banka yatırdığını ve bu paranın bugün faizlerle birlikte 5 milyar İngiliz Sterlin’i ettiğini iddia etti.

1

EVDE SANDIKTAN ÇIKTI


Akay Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Akay Okudur'un babası Nuri Okudur'un ikinci eşi 2013 yılında vefat etti. Üvey annesinin vefatından bir süre sonra kardeşleriyle babasına ait evdeki sandığı açan Okudur, Osmanlı dönemine ait birçok belge buldu.

Bir süre sonra bulduğu belgeleri inceleten Okudur, dedesinin babası Osman Sıtkı Ağazade’ye ait Osmanlı, Fransız- İngiliz ortak girişimi olarak kurulan Ottoman Bank’a ait hisse senedi olduğunu iddia ettiği belge buldu.

Dedesi Yusuf Efendi'nin Osmanlı'da Antalya müftüsü, dedesinin babasının da 1800'lü yıllarda Bağdat valisi olduğunu belirten Okudur, İbrahim Ağa'nın valilik görevi sonrasında dönemin padişahından Anamur iskelesi ile Fethiye iskelesi arasını kiraladığı, bu bölgede ekilen- dikilen yerler için yüzde 40'a kadar hisseler aldığını söyledi.

Akay'ın 5 milyar sterlin isterken gösterdiği belgelerden biri. Akay'ın 5 milyar sterlin isterken gösterdiği belgelerden biri.

OTTOMAN BANK’IN MERKEZİ LONDRA’DA FAALİYETİNE DEVAM EDİYOR DİYOR


Okudur, "Dedem Ottoman Bank’ın kuruluş sermayesinin 10.000’de 100 hisse karşılığında bankaya para yatırmıştır. Bu 1956 yılına kadar faizi işleyen, yatırılmış bir paradır. Bugün bu paranın faiz karşılığı 5 milyar İngiliz Sterlin’dir. Böyle bir paranın ülkemize gelmesi çok güzel bir şey olur. Ottoman Bank’ın merkezi Londra’da faaliyetine devam etmektedir. Bankaya yatırdığı para karşılığında Ottoman Bank, dedeme hisse senedi vermiştir. O zamanlar şimdiki gibi banka kartı yoktu, onun yerine hisse senedi veriliyordu. Bu senedin 2001 yılında Garanti Bankasına devredilen Osmanlı Bankası’yla hiçbir ilgisi yoktur. Çünkü üzerinde İngilizce Ottoman Bank yazılıdır. İngilizce, Yunanca, Fransızca ve Arapça yazıları ile Ottoman Bank, 10.000’de 100 hisse senedi, 1956 yılına kadar faiz de vereceği yazılıdır.”dedi.

CUMHURBAŞKANI’NA DİLEKÇE GÖNDERMİŞ


Bu konuda Cumhurbaşkanı’na bir dilekçe yazıp yardım istediğini belirten Okudur, dilekçenin Cumhurbaşkanı’na ulaştığını söyledi. Dilekçede şu ifadeler yer alıyor, “Süveyş Kanalının açılması için Osmanlı, Fransız ve İngiliz ortaklığı Ottoman Bank’ı kurulmuştur. Şu an Londra ve Fransa’da faaliyetlerini devam ettiren Ottoman Bank’a büyük dedem bankanın ana kuruluş sermayesi olan 10.000’de 100 hissesi kadar bankaya para yatırmışlardır. Karşılığında Otoman Bank 10.000’de 100 hisse senedi vermiştir. Bu senette Ottoman Bank 1956 yılına kadar faiz vereceği de yazılıdır. Türkiye’ye bu parayı getirebilmemiz için yardımınıza ihtiyacımız vardır.”

'SENEDİN FOTOKOPİSİNİ GÖNDERMEK İÇİN FIRSAT BULAMADIM'


Okudur, “Bankaya ulaşmayı şimdilik denemedik. Fakat İngiltere’de yaşayan yaşlı bir arkadaşımız var. Araştırma yapmak için benden senedin fotokopisini istedi. Şimdilik bir fırsat bulamadım. Banka Fransa ve Londra’da faaliyetini yürütüyor. Eğer bir aksilik olursa İngiltere’ye gidip hakkımızı arayacağız. Elimizde bir hisse senedimiz var; boşuna verilmiş bir senet değildir. “dedi

AKADEMİSYENLER PİYANGOLU TAHVİL DİYOR


Belgeyi inceleyen Akdeniz Üniversitesi'nden akademisyenler ise belgenin 1917 yılında Osmanlı Donanma Cemiyeti'ne gelir amaçlı gerçekleştirilen 40 yıllık piyangolu tahvil olduğunu, 40 yıl boyunca yapılacak çekilişlerde ikramiye verildiği, ikramiye çıkanlara ödemelerin Osmanlı Bankası gişelerinden yapıldığı, belge üzerindeki yılların ise çekiliş tarihlerini gösterdiğini söylemişlerdi. Akademisyenlerin ifadelerinin doğru olmadığını belirten Okudur, “Yanlış değerlendirme yapmış arkadaşlar. Hocaların fikirlerine katılmıyorum. Burada birçok lisanda yazı bulunmaktadır. Elimizdeki senette yatırılmış paranın 1956 yılına kadar her yıl ödenen bir faizi görünmekte. Eğer piyango tahvili olsaydı neden banka her ay faiz ödesin” dedi.