Türk-İş raporunda, "Döviz fiyatlarındaki artış, çalışanların yoğun olarak tükettikleri temel mal ve hizmet ürünlerinin fiyatına yansımaktadır. Benzin ve motorin fiyatları -şimdilik- vergiden karşılanarak kontrol altına alınmış olsa da maliyetlere ve dolayısıyla fiyat artışına olumsuz yansıyacaktır" denildi.

Petrol fiyatları dolar bazında son dönemde sert yükselirken, TL'de yaşanan değer kaybı da ulaştırma fiyatları kanalı ile enflasyon üzerinde baskı yaratıyor.

Bu çerçevede Bakanlar Kurulu, benzin, motorin ve otogazda, petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlı artış yaşanması durumunda, bu mallara uygulanan özel tüketim vergisinin (ÖTV), gerçekleşen artış kadar azaltılmasına karar verdi.

Rapora göre yaş meyve-sebze fiyatlarındaki artış dikkat çekerken, mevsim ürünleri geçmiş yıla göre zamlı satılıyor. Buna göre ortalama kilogram fiyatı 4 TL olan sebze Mayıs'ta 4.19 TL olurken, meyve ortalama kilogram fiyatı 4.31 TL'den 4.96 TL'ye yükseldi.

Raporda kıyma etin kilogram fiyatının 28.75 TL, kuşbaşı etin fiyatının 31 TL olduğu; ağırlıklı olarak marketlerde kıyma et fiyatının biraz gerilediği fakat kuşbaşı etin fiyatının arttığı belirtildi.

TÜİK'in aylık enflasyon verilerini açıklama tarihinden önce açıklanan Türk-İş raporu, TÜİK enflasyon tahminlerine dair göstergelerden biri olarak değerlendiriliyor.

REUTERS