Bu yıl yedincisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Doğan Medya'nın Demirören Grubuna satışına ilişkin soruları cevaplayarak, 40 yıllık güzel bir yolculuk yaptıklarını ve uygun zamanda teklifi değerlendirerek satış kararı aldıklarını kaydetti. Grubun piyasa değerinin altında bir fiyata satıldığı yorumlarına yönelik bir soru üzerine Doğan Faralyalı, "Aydın Bey çok iyi tüccardır, malının değerini her zaman korumuştur. Dolayısıyla bunu öyle düşünmüyorum" yanıtını verdi. Faralyalı sözlerine, şöyle devam etti: "Doğan Grubu birçok sektöre girdi çıktı, bu da 40 yıllık güzel bir yolculuktu. Dünyada da medya sektörü çok büyük değişimlerden geçiyor. Dolayısıyla biz uygun zamanı diye düşündük. Gelen teklifi değerlendirdik."

DERGİ GRUBU ŞİMDİLİK KALACAK

Satışa konu olmayan dergi grubu ile ilgili olarak Faralyalı, şu anda bir satış düşünmediklerini kaydederek, "Dergi grubunda şu anda bir satış yok. Blu TV de grupta kalacak. Daha çok geleneksel medyanın dışında şeyler yapacağız. Daha çok yeni... Oturacağız, stratejik bir plan yapacağız. Mevcut olduğumuz sektörler var, enerji, perakende, sanayi buralarda varız. Bizim hikayemizde her zaman doğru dönemde doğru satın alımlar yapıyoruz. Türkiye'ye çok güveniyoruz, inanıyoruz. Bu nedenle iyi fırsatlar çıkacaktır, biz Türkiyeyiz sonuçta'' dedi.

SEKTÖR HAK ETTİĞİNİ VERDİK

Begümhan Doğan Faralyalı, satışa ilişkin hislerini ise gözleri dolarak şöyle ifade etti: "İnsanız ve duyguluyuz. Ben 3 yaşındaydım... Doğrusu bu sektöre hak ettiği her şeyi sonuna kadar verdiğimizi düşünüyorum. Çok huzurluyum, elimizden gelen her şeyi yaptık. Çok öncülük yaptık bu sektöre, zamanıydı yani."

ŞİMŞEK: AVRUPA İLHAM KAYNAĞIMIZ


Öte yandan zirvede konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var. Ekonomiden güvenliğe kadar birçok alanda ihtiyacı var. Türkiye Avrupa’nın ticaret ortağı. 160 milyar dolardan fazla ticaret ilişkimiz var. Güvenlik açısından da Türkiye’ye ihtiyacı var. Avrupa Birliği hala bizim ilham kaynağımız” dedi. Şimşek, doların 4 lirayı aştığı saatlerde hane borçlanması ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Şimşek, “Dövizle borçlanmayı yasakladık. İyi ki de yasaklamışız” dedi.

SAKIN BORÇLANMAYIN


Şimşek, sanayi şirketlerinden mümkünse borç almamalarını istedi. Şimşek, "Faizlerin yükseleceği bir döneme giriyoruz, mümkünse borç almayın" dedi. Kaynak ihtiyacı olan şirketler için Şimşek'in önerisi ise borç yerine ortak almak, sermaye piyasalarına çıkmak. Şimşek, Türk Lirası'na ilişkin değerlendirmelerde de bulunarak, "TL'deki değer kaybının sürekli devam etmeyeceğini düşünerek enflasyonun tek haneye ineceğine inanıyoruz. Türk Lirası'ndaki değer kaybı kısmen ekonomi ile kısmen de bizde ve dışarıdaki siyasi gelişmelere bağlı” diye konuştu.

Sözcü Gazetesi Muhabiri Bora Erdin, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile... Sözcü Gazetesi Muhabiri Bora Erdin, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile...


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in konuşmasından bazı satır başlıkları:

Büyük şirketlerin borçlanmasına sınır getireceğiz.

Hane döviz borçlanmasını iyi ki yasaklamışız.

Türkiye’ye yatırım arttı.

Savunma sanayisinde dışa bağımlılığımız yüzde 32’lere düştü hedef yüzde 20’ye düşürmek.

Enerji sanayisinde hedefimiz yüzde 75 yerlilik.

194 milyar dolar Türkiye’ye doğrudan yatırım geldi.

İnovasyon sıralamasında dünyada 19’uncu sıradayız.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) 11 milyon katılımcıya ulaştık. Çok ciddi kaynak topladık. Bu kaynaklar yatırıma gidecek.