Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi öncesi fabrikaların içerisindeki makine ve şeker pancarı stokunun belirlenmesi için aralık ayında tesisler sigorta kapsamına alındı. Bu kapsamda fabrikaların makinelerinin ve ambarlarındaki malların değerleri sigorta şirketi tarafından belirlenmişti.

Bu sayede satılan fabrikaların depolarında ne kadar şeker pancarı stoku bulunduğu biliniyordu. Kamu İhale Kurumu’nun açtığı ihale ile fabrikaların binalar ve arazi bedelleri hariç ambarlarındaki pancar ve makinelerini sigortalayan şirket yetkililerden alınan bilgiye göre ambarlardan bulunan şeker pancarı stoku için çiftçilerin alacakları ödendi.

[old_news_related_template title="İşte fabrika fabrika stoklar" desc="80 milyon TL zarar ediyor diye satılan şeker fabrikalarının ambarlarında 1 milyar 226 milyon TL’lik şeker pancarı bulunuyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/fbababa_16_9_1522153460.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/seker-fabrikalarinin-1-milyar-tl-uzerinde-pancar-stogu-bulunuyor-2313995/"]

596 milyon TL’ye satılan Turhal Şeker Fabrikası’nı satın alan Kayseri Şeker 224 milyon TL değerinde şeker pancarı ile fabrikayı almış oldu. Turhal Şeker Fabrikası’nın ambarında 10 milyon TL değerinde farklı malzemeler ve 107 milyon TL değerinde makine ve ekipmanları bulunuyor. Fabrikanın arazi değeri hariç depolarındaki mal ve makineleri 341 milyon TL yapıyor. İhaleyi kazanan şirket bunlar düştükten sonra kıymetli araziler ve binalara 255 milyon TL ödemiş oldu.

DEPODAKİ MALLARI SATIŞ BEDELİNİN YÜZDE 35’İ


Alteks Tekstil’in 637 milyon TL’ye satın aldığı Ilgın Şeker Fabrikası’nda da benzer bir durum var. Fabrikanın ambarında çiftçilerden alınmış toplam 163 milyon TL değerinde şeker pancarı stoku bulunuyor. İhaleyi kazanan şirketin bedelinden bu rakam düşüldüğünde 474 milyon TL makine, arazi ve binalara ödenmiş oluyor.

Ancak yine sigorta kapsamına alınan Ilgın Şeker Fabrikası’nın 22 milyon TL değerinde malzeme ve 55 milyon TL değerinde makine paktı olduğu sigorta poliçesinde belirtildi. Yani 637 milyon TL’ye özelleştirilen fabrikanın sadece depolarında makine, şeker pancarı ve diğer malzeme stokları 240 milyon TL değerinde. Bu rakam ise fabrikanın toplam satış bedelinin yüzde 35’ine denk geliyor.

230’A GİTTİ 130 MİLYONLUK EKİPMAN VE STOĞU VAR


Yaklaşık 123 turla kıyasıya rekabetin yaşandığı ihale ile Muş Şeker Fabrikası, 230 milyon 200 bin TL’ye MBD İnşaat, Sanayi ve Turizm A.Ş’ye satıldı. Fabrikanın deposunda 44 milyon TL değerinde şeker pancarı, 14 milyon TL değerinde farklı malzeme ve 72 milyon TL değerinde makineleri var. Fabrikanın toplamda 130 milyon değerinde ekipman ve şeker pancarı bulunuyor.