Dailymail'de yer alan habere göre teori, duygusal durumların ve empatinin ince sinyallerini iletmek için evrim geçirmesi üzerine kurulu. Bu da, tarih öncesi insanların, son buzul çağında, hayatta kalmak için ihtiyaç duyulan büyük sosyal ağları kurmalarına yardım ettiğini gösteriyor.
rogere-more

Erken dönem atalarımızda göz üzerindeki kaş sırtında bir boynuz gibi baskınlık ve saldırganlık belirtisi varken , modern insanlarda, kaşlar, pürüzsüz bir alın ve daha geniş bir hareket alanı elde etmesiyle daha göz alıcı bir hal aldı. .

Sosyal İletişimde Avantaj Sağlıyor
York Üniversitesi'ndeki araştırmalara göre, hareketli kaşlar büyük bir sosyal ağ iletişim kurabileceğiniz ve nüsans içeren duyguları dışavurabilme yeteneğine sahip olduğunuz anlamını taşıyor.

[old_news_related_template title="Parmaklarımız balık yüzgeçlerinden mi evrildi?" desc="İnsan vücut yapısı,balık atalarıyla kıyaslandığında tamamen farklı bir özelliğe sahip gözüküyor. Ancak şaşırtıcı sonuçlara sahip son araştırma bunun böyle olmadığını gösterdi. Bir zamanların okyanus sakinleri nasıl oldu da karada koşuşturur hale geldi?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/08/parmaklar.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/parmaklarimiz-balik-yuzgeclerinden-mi-evrildi-1358366/"]

York Üniversitesi'ndeki araştırmacılardan biri olan Penny Spikins " İnsan evrim sürecinde ilerlerken ve savunmasız olmalarına rağmen, diğer insanlarla daha iyi geçinebilmek daha önemli hale gelince dostça duyguları ifade etmenin daha önemli olduğunu kavradı." diyor:

"Diğer primatlardan farklı olarak, bizler, kendimizi iyi hissetmediğimizde ağlar ve yüzümüz kızarır ve de yüzümüzde bulunan kaşlarımızı da sempati beklemek ve savunmasızlığımızı anlatabilmek için kullanırız."

Hareketli kaşlar, tanıma ve sempati ifade edebilmemiz anlamına geliyor, yani kaşlarımızdaki hareketlilik sayesinde diğer insanlarla daha iyi işbirliği sağlıyor ve onları anlamayı başarabiliyoruz.

[old_news_related_template title="150 bin yıldız analiz edildi: İnsan vücudunun yüzde 97'si yıldız tozundan oluşuyor" desc="Yeni araştırmalar, bilimin popülerleşmesine büyük katkı sağlayan Carl Sagan'ın söylediğini teyit ediyor: İnsanlar gerçekten 'yıldız elementlerinden' oluşuyor - ve artık insanoğlunun elinde bunu ispat edecek haritalar var." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/yildiztozu.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/150-bin-yildiz-analiz-edildi-insan-vucudunun-yuzde-97si-yildiz-tozundan-olusuyor-1627668/"]

Nesli tükenen insansılarda olmayan özellik
Dr Spikins, “Neandertalleri oyun dışı kaldığı sıralar, insan olarak dünyayı hızla kolonize ediyor ve aşırı ortamlarda yaşıyorduk. Bu, büyük sosyal ağlar oluşturma yeteneğimizle çok ilgiliydi - örneğin, tarih öncesi modern insanların akrabalarıyla çiftleşmesini engelledi ve zor zamanlar içinde uzak yerlerde arkadaşlarıyla birlikte yaşayabildiler. 'Kaşlar, modern insanların birbirleriyle nesli tükenmiş diğer insansılardan çok daha iyi nasıl başa çıktıklarına dair bulmacanın eksik kısmıdır."

Araştırmacılar, 124.000 - 300.000 yıl öncesine dayanan antik Afrikalı insansı Homo heidelbergensis'in kafatası üzerinde yaptığı çalışmadan sonra, kaş sırtlarının kökeni hakkındaki önceki teorileri dikkate almadılar.

Daha önceki araştırmalar, baskın kaş alanının, çiğnerken kafatasını korumak için gerekli olabileceğini veya düz bir kafatasının büyük göz yuvalarıyla birleşmesinden kaynaklanan yapısal bir özellik olduğunu öne sürüyordu. Bilim insanları, bu nedenler yerine kaş sırtlarının amacının sosyal olması gerektiğinin çok daha muhtemel olduğunu söyledi.

kaslar_nasil_evrimlesti_3

Araştırmacılar, Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nde bulunan Kabwe 1 olarak bilinen Zambiyalı bir kafatasının üç boyutlu bilgisayar simülasyonu yarattılar.

kafatasi

Doğa Ekolojisi ve Evrimi dergisinde yer alan bulgulara göre, büyük kaş çıkıntıları, baskınlık ve saldırganlığa işaret etmiş olabilir.

Mandril maymunlarıyla benzerlik tespit edildi
Araştırmacılar, statülerini göstermek için kaşlarını şişiren bir vahşi Afrika maymunu türü olan mandril maymununun kalın kaş sırtları altında bulunan kemiklerin eski insansılarla benzerlik gösterdiğini tespit ettiler.

maymunİnsan yüzü 100.000 yıl boyunca daha küçük ve pürüzsüz hale geldikçe, kaş sırtları daha ince duygusal gösteriler yapabilen göz kaşlarına yol açtı.

Dr Spikins söyle ekliyor: 'Kaş hareketleri, diğer insanların duygularını algılamanın yanı sıra karmaşık duyguları ifade etmemize de olanak sağlıyor."

Araştırmacılar, hızlı bir “kaş mimiğinin” toplumsal etkileşime karşı açık bir tanıma ve şeffaflık göstergesi olduğunu ve kaşlarımızı ortaya çekmenin bir sempati ifadesi olduğunu belirtiyor. Kaşların küçük hareketleri de güvenilirliği ve aldatmacayı tanımlamak için anahtar bir bileşen olarak görülüyor. Araştırmacılar, ayrıca “kaş hareketini sınırlayan botoksa sahip olanların duygularıyla daha az empati kurulabildiğini ve duygularını tanımlayamadıklarını" gösterdiler.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

 

[old_news_related_template title="Bilim, istatistikle açıkladı: Evrim oyununda nasıl ayakta kalınıyor?" desc="Arizona Üniversitesi'nden biyologlar tarafından yeni bir araştırmada, farklı hayvan gruplarının tür sayısında neden önemli ölçüde farklılaşma yaşandığını ve bunların vücut ve yaşam şekilleri arasındaki farklılıklarla nasıl ilişkili olduğu ortaya konuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/deniz-yildizi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/bilim-istatistikle-acikladi-evrim-oyununda-nasil-ayakta-kaliniyor-1623547/"]

[old_news_related_template title="Arkaik DNA analizleri, Neanderthal, Denisovan ve modern insan evriminin hikayesini tekrar yazıyor" desc="Yüzbinlerce yıl önce modern insanın ataları arkaik bir soydan ayrıldığında Neanderthaller ve Denisovanlar ortaya çıktı. Bununla birlikte bu gruplar arasındaki evrimsel ilişki hala gizemini koruyordu. Utah Üniversitesi'ndeki bir grup bilim insanın liderliğindeki araştırma ekibi, arkaik insan popülasyonunun erken tarihini yeniden oluşturmak için DNA dizilerinin verilerini analiz edecek yeni bir yöntem geliştirdi. Çalışmalarından çıkan sonuç, modern insanlar, Neanderthaller ve Denisovanlar hakkında geleneksel bilgi ile çelişen yeni bir evrim hikayesini ortaya koyuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/dna1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/arkaik-dna-analizleri-insan-evriminin-hikayesini-tekrar-yaziyor-1969546/"]

[old_news_related_template title="Prof. Dr. Zafer Toprak: Atatürk, evrim kuramını savunan H.G. Wells'in 'Dünya Tarihi' kitabını Türkçe'ye çevirtmişti!" desc="Numan Kurtulmuş'un 'Evrim teorisi çürümüştür' sözü üzerine Prof. Dr. Zafer Toprak'tan Atatürk’ün bu konuya bakış açısını ve konuyla ilgili çalışmalarını sorduk. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/zafer-toprak-dogan-yayincilik.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/prof-dr-zafer-toprak-ataturk-evrim-kuramini-savunan-h-g-wellsin-dunya-tarihi-kitabini-turkceye-cevirtmisti-1670353/"]