YSK 31 Mart'ta yapılan ve Ekrem İmamoğlu'nun kazandığı İstanbul seçimlerini iptal etti. Yeni seçimler 23 Haziran'da yapılacak. Piyasalar İstanbul'daki seçim sürecini yakından takip ediyordu. YSK'nın kararını açıklamasının ardından piyasalar da hareketlendi. Kurlarda artış yaşanırken borsada kayıplar arttı. Yaşanan bu gelişmeleri Sözcü gazetesi ekonomi yazarları Ege Cansen ve Murat Muratoğlu yorumladı. Ege Cansen İstanbul'da alınan iptal kararının dışarıdan bakanlar için tam bir hukuksuzluk olduğunu söylerken, Murat Muratoğlu "Yabancı yatırımcılar bu saatten sonra Türkiye'ye neden gelsin? Akıllarından zorları mı var?" dedi.


"HUKUK SÖZLEŞMELERİN ÇALIŞMASINI TEMİN EDEN MEKANİZMADIR"


Sözcü gazetesi ekonomi yazarı Ege Cansen konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Serbest piyasa ekonomisinin olduğu yerde hukukun son derece önemli olduğunun altını çizen Cansen, "Hukuk sözleşmelerin çalışmasını temin eden mekanizmadır. Çalışmazsa belirsizlik doğar. Tecrübeler gösteriyor ki uzun vadede demokratik olmayan siyasi sistemler çöküyor. O zaman ekonomi de çöküyor." açıklamasında bulundu.

"ZEMİN ÇÜRÜK, AYAK BASMAK İSTEMİYORLAR"


Kapitalist sistemde hukukun son derece önemli olduğunu belirten Ege Cansen, "Bugün Türkiye'nin başka bir derdi var. Türkiye hem dışa açık hem dışa mecbur bir ekonomi. Bu yaşadığımız olaylar dışarıdan bakanlar için tam bir hukuksuzluk. Bunu iptal eden neyi iptal etmez? Batı kendi yaşam tarzını kendi hukuk sitemini görmek ister. Finansal yatırımcılar açısından bu ortam karanlık bir ortam. Zemin çürük. Ayak basmak istemiyorlar. Finansal ekonomi kötü olursa reel ekonomi de kötü olur." ifadelerini kullandı.

2018 yılında beklenmeyen erken seçim çağrısının ardından 4.10 dolar kuru 4.67 seviyesine kadar yükselmişti.

"'ADALET, DEMOKRASİ, İSTİKRAR YOKSA BEN KAÇAR' DİYEN BENJAMİN FRANKLİN..."


Sözcü gazetesi ekonomi yazarı Murat Muratoğlu da konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Kararın alınmasından itibaren 20 kuruş artan doların Türkiye’ye maliyetinin 90 milyar lira olduğunu söyleyen Murat Muratoğlu, “Türkiye’nin eksiklikleri olduğunu biliyorduk ama tam emin olamamıştık. Son YSK kararı ile durumun vahametini daha iyi anladık” diyen yabancı yatırımcıların yanı sıra, “Adalet, demokrasi, istikrar yoksa ben kaçar” diyen Benjamin Franklin… Yani dolar! Yaşadıklarımız, yaşayacaklarımız bunlar. Bu saatten sonra niye Türkiye’ye gelsinler ki yabancı yatırımcılar? Akıllarından zorları mı var?" açıklamasında bulundu.