Kornea yaralanması veya enfeksiyonu nedeniyle yara izi, bir enfeksiyondan korneal ülserler veya yaralar, korneanın incelmesi, bulutlanması veya şişmesi gibi nedenlerle yapılan Kornea nakli nedir? Kornea nakli nasıl yapılır? Kornea nakli neden gereklidir? Kornea nakli ile ilgili olası sorunlar nelerdir? Hepsi ve daha fazlası haberimizde...

KORNEA NAKLİ NEDİR?

Gözün renkli kısmı olan iris tabakasının önündeki şeffaf tabakaya kornea denir. Göze gelen ışınlar ilk olarak bu dokudan geçtikten sonra retina dediğimiz sinir tabakasına ulaşır ve görme gerçekleşir.

Kornea grefti olarak da bilinen kornea nakli, zarar görmüş veya hastalıklı bir korneanın, bağışlanan kornea dokusu (greft) ile değiştirildiği cerrahi bir prosedürdür. ... Keratoplasti kornea ameliyatı demektir.

Kornea nakli tam kat kornea dokusu ile yapılabileceği gibi korneanın sadece üst katmanı veya alt katmanının nakli de yapılabilir.

Korneanın saydam olmasını sağlayan özelliklerinden biri damarsız oluşudur. Dokuda damar olmaması doku nakillerinde önemli bir avantaj sağlar. Çünkü doku reddine sebep olan hücrelerin yabancı dokuya ulaşması bu sayede mümkün olmaz.

KORNEA NAKLİ NEDEN GEREKLİDİR?

Hasarlı bir korneadan geçen ışık ışınları çarpılabilir ve görüşünüzü değiştirebilir.

Kornea nakli, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, birkaç göz problemini düzeltir:

- Kornea yaralanması veya enfeksiyonu nedeniyle yara izi
- Bir enfeksiyondan korneal ülserler veya "yaralar"
- Korneanızı şişkin hale getiren tıbbi durum (keratokonus)
- Korneanın incelmesi, bulutlanması veya şişmesi
- Fuchs distrofisi ve diğerleri gibi kalıtsal göz hastalıkları
- Erken göz ameliyatlarından kaynaklanan problemler



KORNEA NAKLİ İLE İLGİLİ OLASI SORUNLAR

Organ reddi

Vücudun bağışıklık sisteminin nakledilmiş dokuyu orada olmaması gereken bir şey olarak gördüğü ve ondan kurtulmaya çalıştığı zamandır. Reddetme, kornea nakli geçiren her 10 kişiden 3'ünde yaşanan bir problemdir.

Kornea naklinin reddedildiğine dair vücuttaki uyarı işaretleri şunlardır:

- Göz ağrısı
- Işığa karşı ekstra duyarlı olmak
- Göz kızarıklığı
- Bulutlu veya puslu görme

Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz hemen göz doktorunuza bildirin. İlaç kornea reddini durdurabilir.

Bazen kornea nakli, diğer göz problemlerine de neden olabilir. Bunlar:

- Enfeksiyon
- Kanama
_ Retinanın ayrılması (burada gözün arkasını kaplayan doku gözden uzaklaşır)
- Glokom (göz içindeki artan basınçla)

Kornea nakli nakli gerektiği gibi çalıştığında, diğer göz problemleri görme kalitesini sınırlayabilir. Örneğin, yeni kornea kavisli olmayabilir (astigmatizm olarak adlandırılır) veya maküler dejenerasyon, glokom veya diyabetik retinopati gibi göz hastalığınız olabilir .

Bazı insanlar birden fazla kornea nakline ihtiyaç duyabilir. İlk nakil reddedilebilir veya başka sorunlar ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, bir tekrar nakli ilkinden daha yüksek bir reddetme oranına sahiptir.

KORNEA NAKLİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?

Cerrahiden önce:

Siz ve doktorunuz kornea nakli ameliyatına karar verdiğinizde, isminiz kornea bankasına bildirilir ve bekleme listesine alınırsınız.

Bağışlanan kornea dokuları göz bankaları tarafından yeterli hücre sayısı, doku kalitesi ve şeffaflık açısından değerlendirilirken; hepatit, HIV gibi testlerle bulaşıcı hastalıklar yönünden taranır.

Size uygun doku bulunduğunda (bekleme süresi birkaç ay sürebilir), birkaç gün içerisinde nakil ameliyatı için çağırılırsınız.

Ameliyat günü:

Yaşınız, genel sağlık durumunuz ve gözünüzdeki ek hastalıklarla ilgili olarak ameliyat lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Ameliyat günü genellikle kahvaltı yapmadan, düzenli kullandığınız ilaçları az suyla almanız önerilecektir. Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaç kullananlar bu ilaçları doktorlarının önerileri doğrultusunda 1 hafta önceden kesmektedirler.

Kornea nakli ameliyatı (Keratoplasti) ve sonrası

Kornea nakil ameliyatı bir ameliyat mikroskobu yardımıyla, steril koşullarda yapılmaktadır. Kornea dokusu haricinde ameliyatta kullanılacak ekipman ve teknoloji yapılan nakil tekniğine göre farklılıklar göstermektedir.

Tam kat kornea nakillerinde hasarlı veya bulanık kornea dokusu cıkartıldıktan sonra, donör kornea dokusu göze dikişlerle sabitlenir. Bu dikişler yara iyileşmesine paralel olarak ameliyatttan 6 ay sonra tek tek alınır. Ameliyattan hemen sonra eskisine göre daha iyi bir görme olmasına rağmen, en iyi görme 6 ay – 1 sene sonra, astigmat yaratan dikişlerin alınarak uygun gözlük veya kontakt lens verilmesi sonrası elde edilir. Bazı dikişler gözününün durumuna bağlı olarak kalıcı olabilir.

DSEK (dikişsiz kornea nakli) operasyonunda ise verici kornea dokusu mikrokeratom adı verilen özel cihazlarla hazırlandıktan sonra, alıcı alıcı göz iç yüzeyine dikişsiz olarak yerleştirilir. Greftin sabitlenmesinde göz içine enjekte edilen kücük bir hava baloncuğundan da yararlanılmaktadır. Sadece cerrahi giriş yerine, 1 hafta sonra alınmak üzere dikiş konulmaktadır. Ameliyattan birkaç gün sonra görme hedeflenen seviyeye gelir.

Kornea nakli ameliyatından sonra enfeksiyonu ve red reaksiyonunu önlemek amacıyla hastalar bir süre göz damlası kullanırlar.

Ağır egzersiz ve göze darbeden kaçınma dışında günlük hayatınızı değistiren bir şey olmayacaktır. Ameliyattan sonra bir hafta içerisinde normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Kontroller genellikle ameliyattan sonra 1. gün, 1. hafta, 1. Ay ve daha sonra 6 ayda bir kez şeklinde yapılmaktadır.


[old_news_related_template title="Göz tembelliği (Ambliyopi) nedir? Göz tembelliği nedenleri, belirtileri ve tedavisi..." desc="Aynı zamanda ambliyopi olarak da bilinen göz tembelliği hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde... Göz tembelliği (Ambliyopi) nedir? Göz tembelliği nedenleri, belirtileri ve tedavisi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/02/iecrop/shutterstock_764143339_16_9_1548995636.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/goz-tembelligi-ambliyopi-nedir-goz-tembelligi-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi-oub2-3351450/"]