Ateş, yorgunluk, huzursuzluk, cilt döküntüsü, kas ağrıları, nefes darlığı, bulantı, göğüs ağrısı gibi belirtileri olan, kadınlarda daha sık görülen ve her yaştan insanı etkilese de en sık 15 ile 45 yaşları arasında teşhis edilen lupus hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde... Lupus hastalığı için hangi bölüme/doktora gidilir?

LUPUS HASTALIĞI HAKKINDA

Lupus, vücudunuzun bağışıklık sistemi kendi doku ve organlarınıza saldırdığında ortaya çıkan sistemik bir otoimmün hastalıktır. Lupusun yol açtığı iltihaplanma eklemler, cilt, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp ve akciğerler dahil olmak üzere birçok farklı vücut sistemini etkileyebilir.

Hastalığın belirtileri, tutulan organlara ve hastalığın şiddetine göre değişir. Lupus hastalığı tamamen iyileştirilemeyen, zaman zaman alevlenen ve sönen, alevlendiği dönemlerde bir takım ilaçlarla şikayetlerin hafifletilmesi gereken kronik bir hastalıktır.

Belirtiler çok çeşitlidir ve tutulan organa göre değişir. Başlıca belirtiler; ateş, yorgunluk, genel bir huzursuzluk, cilt döküntüsü ( yüzde ‘kelebek’ şeklinde), güneş ışığına hassasiyet, eklem ağrısı ve şişliği, şişmiş lenf bezesi, kas ağrıları, bulantı, göğüs ağrısı ve nöbettir.

LUPUS HASTALIĞI İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

Sistemik lupus eritematozus tanı ve tedavisi, romatoloji, çocuk romatolojisi ve iç hastalıkları (dahiliye) doktorları tarafından yapılmaktadır.

[old_news_related_template title="Yorgunluk neden olur? " desc="Birçok insan sabah uyandığı andan gece yatana kadar kendisini yorgun hissediyor. Bu durum iş, eğitim ve sosyal hayatı da etkiliyor. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mehmet Ali Elmacıoğlu, kronik yorgunluk sendromu ile ilgili merak edilenleri anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/shutterstock_771925999_16_9_1545479492.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/yorgunluk-neden-olur-cagimizin-hastaligi-kronik-yorgunluk-2827068/"]

 

[old_news_related_template title="Mide bulantısı neden olur, nasıl geçer?" desc="Mide bulantısı bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Pek çok nedene bağlı olarak gelişen mide bulantısı hayatı zorlaştıran bir problemdir. Peki, mide bulantısını ne geçirir? Mide bulantısına ne iyi gelir? Mide bulantısının kesin çözümü var mı? Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer? Bebeklerde mide bulantısını önlemek için neler yapılmalı? Tüm bu soruların yanıtlarını, mide bulantısına kesin çözümü ve konuyla ilgili detaylı bilgileri bu içeriği okuyarak öğrenebilirsiniz." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/mide-bulantisi-1-1_16_9_1544008951.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/mide-bulantisi-neden-olur-nasil-gecer/?_szc_galeri=1"]