Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı 23 Aralık 2020 corona verilerine göre 1 milyon 866 bin 815 kişi Covid-19'u yenerek sağlığına kavuştu. Bu sayıya hafif semptomlarla hastalığı evde geçiren ve test yaptırmayan kişiler dahil değil. Aynı verilere göre önceki gün yeni vaka sayısı 19 bin 256 olarak açıklanırken, iyileşen sayısının 32 bin 110 olduğu bildirildi. Uzun lafın kısası, Covid'e yakalananlar her geçen gün arttığı gibi, hastalığı geride bırakanların sayısı da milyonlarla ifade ediliyor.

Ancak hastalığı geçiren kişilerin kafasında birçok soru işareti mevcut. Bu soruları alanındaki uzman kişilere; Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke ve Uzman Klinik Psikolog Cansu İvecen'e ilettik.

1) Covid-19 geçirdim şimdi sağlığım açısından nelere dikkat etmeliyim?


Prof. Dr. Çağrı Büke: Hastalığa karşı korunmada rol oynayan antikor düzeylerinin ve hücresel bağışıklıkta rol oynayan hücrelerin, hastalığın geçirilme şiddetine bağlı olarak değişebildiği de göz önünde bulundurulduğunda herkes için standart bir süre ya da korunma düzeyinden bahsetmek mümkün değildir. Ancak hastalığı geçiren kişilerde sonrasındaki kısa dönemde yeniden hastalığa yakalanma olasılığının belirgin biçimde düşük olasılık olabildiği söylenebilir. Yine de hastalığı geçirmiş olanların da maske, mesafe, el ve çevre temizliği kuralına uyması gerektiğini söyleyebilirim.

Bu önlemler yine özellikle solunum yolları ile bulaşabilecek başta virüsler olmak üzere pek çok farklı mikroorganizmalar ile karşılaşmayı ve bunlar ile solunum yolları enfeksiyonlarının oluşmasını önlemek açısından da kritik öneme sahip uygulamalardır. Herkes için olmakla birlikte özellikle ileri yaşlarda olan ya da hangi yaşta olursa olsun altta kronik akciğer, kalp, hipertansiyon, diyabet, kanser gibi hastalıkları olan kişiler ile obezite sorunu yaşayan kişiler açısından dikkatli olmak ayrı bir öneme sahiptir.

 

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı  Prof. Dr. Çağrı Büke


 

2) Covid-19 geçirmiş olmak beni virüse karşı ne kadar süre korur ?


Prof. Dr. Çağrı Büke: Covid-19 geçiren kişilerde belirli bir süre ile hastalığa karşı bağışıklık oluşmaktadır. Bağışıklık oluşumunda kompleks bir sistem olan bağışıklık sisteminin çok çeşitli hücreleri rol oynarlar. Genel olarak hastalığı hafif geçiren kişilerde üç ay, bazı çalışmalarda ise altı hatta sekiz ay kadar nötralizan antikorların kanda varlığını sürebildiği gösterilmiştir. Hatta yine hastalığı hafif geçiren olgularda antikor yapımında rol oynayan B lenfositlerin yüksek düzeylerde varlıklarını belirli süreyle sürdürebildikleri de saptanmıştır.

Sonuç olarak henüz tam net bir bilgi henüz mevcut değildir. Ancak yeni çalışmalar ile koruyuculuk süreleri hakkında bilgiler hızla netleşecektir. Şu anki bilgilerimiz, hastalığı geçiren kişilerin de mutlaka gerekli korunma önlemlerini almalarını söylüyor.