Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tek gündem maddesi corona virüsü. Corona virüsü sebebiyle ilk ölümün gerçekleştiği 11 Mart’tan bu yana toplam 1198 vatandaşımız corona virüsü yüzünden hayatını kaybetti. Virüs belirtisi olarak ilk semptomların başında kuru öksürük ve ateş geliyor. Peki, corona virüs belirtileri neler? Corona virüsünün tespit edilen son belirtisi nedir? İşte detaylar…

EN SIK GÖRÜLEN CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELER?

Corona virüsü belirtileri olarak karşımızı çıkan en sık belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı bilgilere göre, kişiler herhangi bir semptom göstermeye başlamadan 1 – 14 gün öncesinden hastalığa yakalanmış olabilirler. Corona virüsü hastalığının (COVID-19) en yaygın semptomları ateş, yorgunluk ve kuru öksürüktür. Çoğu kişi (yaklaşık %80) özel bir tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşmektedir.

Nadir olarak bu hastalık ağır seyredebilir ve hatta ölümcül olabilir. Yaşlılar ve başka sağlık sorunları (astım, diyabet veya kalp hastalığı gibi) olan kişilerin corona virüsü hastalığını ağır geçirme olasılığı daha yüksek olabilir.



SON VİRÜS BELİRTİSİ NE?

Amerikan Tabipler Birliği tarafından yayınlanan JAMA Neuology adlı tıp dergisinde yayınlanan bir araştırmada, Covid-19'a yakalanan Çinlilerin bir kısmında koordinasyon ve konuşma bozukluğu gibi sorunların gözlemlendiği belirtildi. Makaleye göre, salgının çıktığı Çin'in Vuhan kentinde hastalığı kapan 214 kişi ile ilgili verileri inceleyen uzmanlar, tüm hastaların yüzde 36'sında, ağır geçirenlerinse yüzde 46'sında bir takım nörolojik semptomların görüldü. Uzmanlar bunların bazılarını, beyine kan dolaşımı bozukluğu, bilinç bulanıklığı ve kas güçsüzlüğü olarak sıraladı.

CORONA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı corona virüsü rehberine göre, Hastalığın başlangıcındaki ilk kaynak olarak Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarında yasadışı satılan vahşi hayvanlar düşünülmekle birlikte, insandan insana ve sağlık merkezlerinde bulaşma bildirilmiştir. Hastalığın damlacık yoluyla bulaştığı düşünülmektedir. Virus hasta bireylerden öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların kontamine ettiği yüzeylerden (göz, ağız, burun mukozasına temasla) bulaşabilir.

Asemptomatik kişiler solunum yolunda virus taşıyabilir, ancak esas bulaşma hasta bireylerden olmaktadır. SARS-CoV ve MERS-CoV epidemiyoloji bilgisine göre 14 güne kadar inkübasyon süresi olabileceği düşünülmektedir. Yeni vaka serilerinde inkübasyon süresi değerlendirilmektedir.

Klinik tablolar yeni tanımlanmaktadır. Yayınlarada vaka sayıları kısıtlı ve birbirinden farklı olduğu için ortalama inkübasyon periodu farklı bulunabilmektedir. Şu ana kadar yayımlanmış olan bilimsel yayınlara göre kabul edilen inkübasyon süresi 2-14 gün arasındadır. Coronaviruslar genel olarak dış ortam dayanıklılığı olmayan virüslerdir, Ancak bugün için COVID19'un bulaştırıcılık süresi ve dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemektedir

[old_news_related_template title="Son dakika... Corona virüsü araştırması: Virüs 4 metre uzağa bulaşıyormuş, ayakkabılar bulaştırıyor" desc="ABD'nin önde gelen resmi sağlık kurumlarından Salgın Kontrol Altına Alma ve Engelleme Merkezi tarafından hazırlanan açıklama daha önce yapılan tavsiye ve önerilerin aslında yetersiz olduğunu ortaya çıkardı... Hazırlanan raporda, 'Covid-19'un bulaşmaması için mesafe 4 metre olmalı' ifadesi kullanıldı. Araştırmada ayakkabıların da hastalığı bulaştırdığı belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/13/iecrop/doktor-reuters_16_9_1586754566.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-corona-virusu-arastirmasi-virus-4-metre-uzaga-bulasiyormus-5743926/"]