[imza_template desc="Eser AKGÜL,Mehmet ÖZEN" arry="Eser AKGÜL,Mehmet ÖZEN">[/imza_template>

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen Covid-19 aşısı, Rus üretimi Sputnik V aşısı ile birlikte denenecek. Deney çalışmaları 2020'nin son günlerinde başlayacak. AstraZeneca, iki farklı aşıyı birlikte kullanmanın hem etkinliği artıracağı hem de hastalığa karşı daha uzun koruma sağlayacağı görüşünde.

AstraZeneca daha önce de daha güçlü bir bağışıklık geliştirmek adına Biontech-Pfizer ile aşı birleştirme deneyi yapacaklarını açıklamıştı.
AstraZeneca aşısı onayladığında başlayacak deneylerde katılımcılar bir doz Pfizer, bir doz AstraZeneca aşısı olacak.

Çoklu aşıların olası etkileri bilim dünyasında konuşulurken öte yandan vatandaşların da aşılar konusunda kafaları karışık. Türkiye'de Çinli Sinovac şirketi tarafından geliştirilen CoronaVac aşısı ücretsiz olarak uygulanacak. Ancak Pfizer gibi mRNA aşıları da satışa sunulacak.

Bu noktada kafa karışıklığını gidermek için alanında uzman iki ismin değerli görüşlerine başvurduk. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Korkut Ulucan sorularımızı yanıtladı.

  • İki farklı aşının birleştirilmesi ne demek?

  • Çoklu aşı Covid'e karşı daha güçlü bir koruma sağlar mı?

  • Vatandaş için birden fazla aşı olmak mümkün mü?


Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol

1) İki farklı aşının birleştirilmesi ne demek?


Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol: Oxford ve AstraZeneca’nın geliştirdiği aşı ve Sputnik V aşılarının ikisi de vektör aşısı aslında. Bunlar farklı değil. İki değişik adenovirüs vektörü aşısının beraber kullanılarak etkinliğini artırmayı umuyorlar. Yani bu iki aşının formülünü birleştiriyorlar ve iki farklı vektörü birleştirip sonuçta farklı bir aşıya erişilmiş olacaklar.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Korkut Ulucan: Bu uygulamanın tabi ki teoride güzel sonuçlar verebileceğine inanılıyor. Ama pratikte nasıl bir sonuç vereceği ancak denemeden sonra görülecek. Bu tip denemeler daha önceden yapıldı ama 'insanlar üzerinde uygulamada, özellikle SARS COV-2 veya Covid-19 karşısında, nasıl olur' bunu deneyip göreceğiz. Şimdiden bunlara çok net cevap vermek zor.