Rusya-Ukrayna savaşıyla ortaya çıkan tahıl krizinin çözümü için İstanbul’da düzenlenen toplantı, yaklaşık 2 saat 15 dakikalık görüşmenin ardından sona erdi.

Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’den (BM) askeri heyetler, Ukrayna tahılının Karadeniz’den sevkiyatının yeniden başlaması için çözüm yollarını ele aldı.



MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

* Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında Kalender Kasrı’nda gerçekleşen dörtlü toplantı sona erdi.

AKAR AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün yaptığı açıklamada Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın deniz yoluyla sevkine ilişkin sürdürdükleri görüşmelerin olumlu geliştiğini kaydetmişti.

Reuters haber ajansı, konuyu takip eden diplomatlara göre görüşülen planın, Ukrayna’nın tahıl taşıyan gemileri mayınlı sulardan çıkarmasını, Rusya’nın bölgede ateşkesi sağlayarak gemi geçişlerine izin vermesini ve BM'nin desteğiyle Türkiye'nin gemileri Rusya'nın silah kaçakçılığı endişelerini gidermek üzere teftiş etmesini öngördüğünü aktardı.

UKRAYNA GÜVENLİK GARANTİSİ İSTİYOR

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba görüşme öncesi yaptığı açıklamada, güvenlik garantileri verilmediği sürece tahıl sevkiyatının başlayamayacağını söyledi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, krizin çözümü için büyük çaba harcadıklarını kaydetti.

Dünyanın önde gelen tahıl üreticilerinden Ukrayna'nın tahıl ihraç edememesi, gıda fiyatlarının artmasına ve dünyada gıda krizinin patlak vereceği endişesine yol açmıştı. Tahminlere göre 20 milyon ton tahıl, liman kenti Odessa'dan çıkarılamıyor. Rusya ise gıda krizinden Batılı ülkelerin işgal nedeniyle başlattığı yaptırımları sorumlu tutuyor.

[old_news_related_template title="Milli Savunma Bakanı Akar'dan 'tahıl krizi' açıklaması" desc="Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasındaki toplantıya ilişkin, 'Olumlu ve yapıcı bir havada gerçekleşen toplantı sonucunda İstanbul’da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalınmıştır' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/13/iecrop/hulusi-akar-iha_16_9_1582227365_16_9_1594995036_16_9_1598971989_16_9_1615044505_16_9_1629291080_16_9_1657734972.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/milli-savunma-bakani-akardan-tahil-krizi-aciklamasi-7247596/"]