4/a kapsamında, belediyenin oluşturduğu taşeron işçisi olarak çalışmaktaydım. 52 yaşında ve 6.600 gün primim var. 1988 girişli biriyim. Süre ve yaş itibarıyla emeklilik şartlarını yerine getirdim ama 3 çocuk okutuyorum. Beni zorunlu emekli yapmaları yasal mı? Emekli olmamak için ne yapmalıyım? Nizamittin K.

Kamu kurum ve kuruluşlarında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı sözleşmeleri kapsamında çalıştırılmakta olan işçilerin sürekli işçi kadrolarına veya mahalli idare şirketlerinde işçi statüsüne geçirilmesine ilişkin düzenlemeleri içeren 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 23 ve geçici 24. maddelerinde, geçici 23. madde kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçirilenlerin ve geçici 24. madde kapsamında işçi statüsüne geçirilenlerin “istihdam süresinin hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemeyeceği” hükmü yer alıyor.

Ancak mevcut yasal düzenlemede yer alan “istihdam süresinin hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemeyeceği” hükmü, işverene kadroya geçirilen taşeron işçisini emekliliğe zorlama veya emekliliğe sevk yetkisi vermiyor.

Bu durum emekliye sevk değil, yasal düzenleme gereği sözleşmenin sona erdirilmesidir. Emekliliğe zorlanmanız ya da sevk edilmeniz söz konusu olmaz.

Ancak işveren, emekli aylığı almaya hak kazandığınız durumda söz konusu yasal düzenleme gereği sözleşmenizi sona erdirebilir. Siz de isterseniz emeklilik başvurusunda bulunur, isterseniz bulunmayabilirsiniz, ancak geçirildiğiniz kadrodaki çalışmanız sona erer.

16 yaşında sigortalı olan EYT’li sayılır mı?


9 Mayıs 1982 doğumluyum. 1 Ağustos 1998 tarihinde SSK girişim var. 7.890 prim günüm var. Sigorta girişim 16 yaşında olduğundan, EYT’li oluyor muyum? Mesut U.

Uzun vadeli sigortalılık süresinin başlangıcı 1 Nisan 1981 (dahil) tarihinden sonra olan 4/a (SSK) sigortalılarının emeklilik uygulamasında, sigortalılık süresinin başlangıcı 18 yaşın doldurulduğu tarih olarak dikkate alınıyor. Ancak 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların kademeli emeklilik şartlarının tespitinde, 18 yaşından önce olsa da adına ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına prim ödendiği tarih sigorta başlangıç tarihi kabul ediliyor.

Bu bağlamda, sigorta başlangıcınız 18 yaşından önce olsa da (staj sigortası değil ise) 8 Eylül 1999 tarihinden önce olduğundan kademeli emeklilik şartlarına tabisiniz, dolayısıyla EYT kapsamında olduğunuzu değerlendiriyorum.

EYT’liler için öngörülecek emeklilik koşulları konusunda kamu tarafından net bir bilgi paylaşımı olmamakla birlikte, şayet yasa çıkarsa, yasa hükümlerinden yararlanabilmek için en azından emeklilik için gereken yaş dışındaki, 4/a (SSK)’lılar ve banka sandığına tabi olanlar açısından sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlamış olmak gerekecek.

Emeklilik için gereken 25 yıllık sigortalılık süresinin hesabında 18 yaşının doldurulduğu tarih esas alındığından, an itibarıyla 25 yıllık sigortalılık süreniz dolmamış. Dolayısıyla yaşa takılma durumunuz henüz oluşmamış. EYT yasası çıkarsa, 25 yıl sigortalılık süresini tamamlamak koşuluyla yasa ile belirlenecek koşulları sağlamanıza bağlı olarak yasa hükümlerinden yararlanmanız söz konusu olabilir.