ABD Başkanı Joe Biden'ın tepki toplayan İsrail ve Ürdün gezisi planı, İsrail tarafından Gazze'deki bir hastaneye düzenlenen saldırıda yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesinin ardından daha da karmaşık bir hal almıştı.

İPTAL EDİLDİ

Biden'ın Tel Aviv'de İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile görüşmesi, ardından Ürdün'e geçerek Ürdün Kralı Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelmesi bekleniyordu. Ancak Biden'ın Washington'dan ayrılması beklendiği dakikalarda Ürdün, zirveyi iptal etti.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, ülkesinin çarşamba günü Amman'da yapılması planlanan dörtlü zirvenin iptaline karar verdiğini belirtti.

Safedi konuyla alakalı, "Zirve yapılacaksa bundan ikincisi değil tek sonucun çıkmasını istiyoruz o da savaşın sonlandırılması, Filistinlilerin insanlığına saygı ve gerekli yardımların ulaştırılması" ifadesini kullandı. Safedi, bu katliamın durmasını istediklerini ve kardeş Filistin halkına desteği sürdüreceklerini vurguladı.

Öte yandan, Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd yaptığı açıklamada, Amman’daki dörtlü zirvenin iptali kararının Mısır, Filistin ve Ürdün arasında koordine ile alındığını söyledi.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

İsrail sonrası yapacağı Ürdün ziyaretini erteleyen Biden, Gazze'deki hastane saldırısında hayatını kaybedenler için başsağlığında bulundu, yaralılara acil şifalar diledi.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, "Başkan Biden, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından ilan edilen yas nedeniyle, Ürdün'e seyahatini ve Ürdün Kralı Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Mahmud Abbas ile planlanan toplantıyı erteledi. Biden, yakın bir zamanda bu liderlerle yüz yüze görüşmeyi dört gözle bekliyor. Başkan önümüzdeki günlerde her biriyle düzenli ve doğrudan temas halinde kalacak" dedi.

KAMALA HARRIS: YAŞANAN ACILAR CİDDİYE ALINMALI

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, "Özgürlüklerimiz İçin Mücadele" turu kapsamında Kuzey Arizona Üniversitesinde konuştu.

Programa katılan bir kişi, Gazze'de okulların bombalanarak öğrencilerin hayatını kaybetmesi, Filistinli sivillerin ve Birleşmiş Milletler (BM) personelinin yaşamını yitirmesi ve son olarak İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalayarak yüzlerce sivilin ölümüne neden olmasından bahsetti.

Katılımcının, Gazze'deki çocukların neden hayatlarının ve eğitim haklarının ellerinden alındığını sorması üzerine Harris, "İsraillilerin de Filistinlilerin de barış, kendi kaderini tayin hakkı ve güvenliği hak ettiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Hamas'ın İsrail'e saldırılarından derinden etkilendiğini kaydeden Harris, "Hamas ile Filistin halkı ve siviller arasındaki ayrımı anlamanın da önemli olduğunu düşünüyorum. Bunların karıştırılmaması gerekir." değerlendirmesinde bulundu. ABD Başkan Yardımcısı, yaşanan acıların ciddiye alınması gerektiği mesajını verdi.

BIDEN'A TEMSİLCİLER MECLİSİ ÜYELERİNDEN TEPKİ

Filistin kökenli Demokrat ABD Temsilciler Meclisi üyesi Tlaib, X'ten yaptığı paylaşımda, "İsrail'in Gazze'de el-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalayarak doktorlar, çocuklar ve hastalar dahil 500 Filistinliyi öldürdüğünü" kaydetti.

Tlaib, "(Biden'a hitaben) Ateşkesi kolaylaştırmayı ve gerilimi düşürmeye yardım etmeyi reddettiğinizde olan bu. Sizin sadece savaş ve yıkım odaklı tutumunuz ben ve benim gibi birçok Filistinli Amerikalı ve Müslüman Amerikalının gözlerini açtı. Nerede durduğunuzu hatırlayacağız." ifadelerini kullandı.

Müslüman Demokrat Temsilci Ilhan Omar ise X'ten yaptığı paylaşımda, "Bir hastaneyi bombalamak en ağır savaş suçları arasındadır." değerlendirmesinde bulundu.

Omar, İsrail ordusunun savaş sırasında yaralıların tedavi ve barınmak için bulunabileceği az sayıdaki yerlerden birini bombalamasının "korkunç" olduğunu belirtti. Ayrıca Omar, Biden'ın "bu katliamın derhal sona ermesi için baskı yapması" gerektiğini vurguladı. (AA, REUTERS)