Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı. Banka, faizi 25 baz puan artırdı ve mevduat faizini yüzde 4'e, ana refinansman faizini yüzde 4,50'ye, gecelik borç verme faizini yüzde 4,75'e yükseltti.

Banka böylece üst üste 10. toplantıda faiz artışına gitmiş oldu ve faizi rekor yüksek seviyeye çekti.

Banka, enflasyon beklentisini 2023 sonu için yüzde 5,4'ten yüzde 5,6'ye, 2024 sonu için yüzde 3'ten yüzde 3,2'ye yükseltirken, 2025 sonu için yüzde 2,2'den yüzde 2,1'e düşürdü.

ECB, büyüme beklentisini 2023 için yüzde 0,9'dan yüzde 0,7'ye, 2024 için yüzde 1,5'ten yüzde 1'e, 2025 için yüzde 1,6'dan yüzde 1,5'e düşürdü.

ECB faiz kararına ilişkin tahminler uzmanları ikiye bölerken Bloomberg’in anketine katılan 34 ekonomist bir sabit kalma öngörüsünde bulundu. 32 ekonomist ise faiz artışı öngörmüştü.

Euro Bölgesi'nde yıllık tüketici enflasyonu ağustosta yüzde 5,3 ile bankanın yüzde 2'lik resmi hedefinin çok üstünde yer almaya devam etmişti.

Banka, temmuz ayındaki toplantısında 25 baz puanlık faiz artışına gitmişti.

Bugünkü kararın ardından Euro/dolar paritesi yüzde 0,5'i aşan düşüşle 1,0674'ü gördü.

ENFLASYON ÇOK UZUN SÜRE YÜKSEK SEYREDECEK


Euro Bölgesi'nde enflasyonun çok uzun süre yüksek seyretmesinin beklendiği aktarılan açıklamada, ECB'nin, orta vadede yüzde 2 olan enflasyon hedefini yakalamakta kararlı olduğu belirtildi.

Açıklamada, faiz artışı kararının enflasyon hedefini yakalamak için alındığına dikkati çekildi.

ECB Yönetim Konseyi'nin, piyasalardaki gelişmeleri yakından izlediğine işaret edilen açıklamada, faiz oranı kararlarının, gelen ekonomik ve mali veriler, temel enflasyon dinamikleri, para politikası aktarımının gücü ve enflasyon görünümüne ilişkin değerlendirmeye dayanacağı bildirildi.

LAGARDE'DAN AÇIKLAMA


ECB Başkanı Christine Lagarde, faiz kararının ardından basın mensuplarının karşısına geçti. Lagarde'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

* 2023 ve 2024 için enflasyon beklentilerimiz yukarı geldi. Büyümede aşağı yönlü revizyonlar yaptık.

* Verileri takip ederek faiz oranlarına karar vermeye devam edeceğiz. Sıkılaşmanın seviyesi ve süresi tamamen verilere bağlı olacak.

* İhracat ve yatırımlar zayıflıyor. Hizmet sektöründe zayıflama olduğunu görüyoruz. Ekonomi baskı altında kalmaya devam edecek.

* Çin'de yavaşlama beklenenden fazla olursa bu bizi de etkileyebilir.

* Gıda fiyatları beklenenden fazla yükselebilir.

* İstihdam piyasası, ekonomideki yavaşlamaya rağmen güçlü kalmaya devam ediyor.