CHP Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem'in sosyal medya hesabından yaptığı, “AKP Genel Başkanı ve Saray sosyetesi, milletin vergileriyle lüks ve şatafat içinde bir Saray hayatı sürerken, vergiyi veren millet yokluğa ve sefalete mahkûm edildi. Saray sosyetesinin umurunda değil. Vatandaşı sadece halkçı iktidar düşünür. Bu nedenle; #AçlıkEşittirRTE” şeklindeki paylaşımı nedeniyle, hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan dava açılmıştı.

Anadolu 63. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına sanık Eren Erdem ve avukatları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı katıldı. Duruşmaya CHP Milletvekili Mahmut Tanal ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da izleyici olarak katıldı.

Önceki duruşmada esas hakkındaki mütalaa açıklanmış; mütalaada, Erdem’in “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” suçundan cezalandırılması ve TCK 53. maddenin uygulanması talep edilmişti.



‘MÜTALAANIN KENDİSİ SUÇTUR’

Söz alan Eren Erdem, “Bu mütalaa bir suça yönelik ceza talebiyle oluşmuş bir mütalaa değildir. Biz Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak siyaset yapma, düşüncelerimizi açıklama hürriyetine sahibiz. Mütalaada yer alan tutum siyasete ayar vermeyi amaçlamaktadır. Bu yönüyle bu mütalaa darbe mütalaası mantığı ile hazırlanmıştır. Ben ana muhalefetin temsilcisiyim. Hükümetin sorunlarını, yanlışlarını eleştirme hakkım halkın bana verdiği yetkidir. Lüks ve şatafat şeklinde değerlendirmemin iddianamede yer alması ve bunun suç diye nitelendirilmesi siyasi bir değerlendirmedir. Siyasi faaliyetimin kısıtlanmasına yönelik verilen bu mütalaanın kendisini suçtur. Siyasetçinin eleştirme hakkını ortadan kaldırmaya çalışmak demokrasiyi ortadan kaldırmaya çalışmaktır. Burada hakaret yoktur. Açlığın sorumlusu da tabi ki hükûmet. Hükûmeti halk için eleştirmem gerekir” dedi. Erdem, beraatini talep etti.

‘HAKARET DEĞİL TESPİTTİR’

Eren Erdem’in avukatı Onur Cingil ise, “Bizim savunma yapma konusunda zorlandığımız bir dosya. Çünkü iddianameye yazılması dahi hukuken bir skandal olduğunu düşünürken, cezalandırma talebi olması ikinci bir skandal. Mütalaada savcı net olarak ‘Şu kelime hakareti oluşturur’ dememiş. Ama tweete ithafen ‘Cumhurbaşkanının şeref ve saygınlığına zarar verdiği’ diyor. Hangi kelimenin zarar verdiğini bilmiyoruz. Özne, AKP genel başkanı. Müvekkilimin mesleği gazetecilik. Bunu gazetecilik sıfatıyla da yapabilir, eleştirebilir. Bunu söylemek bir hakaret değil tespittir. Kendisi CHP parti meclisi üyesidir, eski milletvekilidir. Kişinin siyasi olduğundan da behis yok. Gazeteci ve siyasi kimliğine baktığımızda eleştirme hakkını söylemezsek bu kişiye ‘gazetecilik yapma, siyasetçilik yapma’ dememiz lazım. Açlık, sefalet eleştirisi hakaret mi? Beraat kararı gelmesi çok açıktır” diye konuştu.

‘ERDOĞAN’IN ELEŞTİRİLERE KATLANMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ VAR’

Son sözü sorulan sanık Eren Erdem, “Eleştiri maksadı dışında bir suç kastım yoktur. Sayın Erdoğan’ın hükûmetin başında olması nedeniyle bu gibi eleştirilere katlanma yükümlülüğü vardır” dedi.

BERAAT ETTİ

Davayı karara bağlayan mahkeme, söz konusu paylaşımda hakaret suçunun unsurlarının oluşturmadığını belirterek Erdem'in beraatine karar verdi.