Temel atma ve eserlerin açılış törelerinde sık sık diyordu ki: ‘Eşek ölür kalır semeri. İnsan ölür kalır eseri.’ Güzel bir anlatım. İnsanlık tarihi bu anlatımı doğruluyor. Geçmiş nesil bir eser bırakır. Yeni gelen nesil o eserin üstüne eser katar.

Ülke böyle ilerler.

İktidar partisinin 20 yıllık başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı, “halktan yeniden oy isterken” kusur kabahat örtmede gece gibi olma yolunu seçti.

Yeni sözler verdi.

Eski sözlerin gerisinde.

Yeni ufuklar gösterdi.

Eski ufukların ardında.

Yeni hedefler sundu.

Eski hedeflerin berisinde.

★★★

2023 hedefleri neydi?

Yoksulluk:

Kalkacak demişti.

Hiç söz etmedi.

Yolsuzluk:

Bitecek demişti.

Hiç söz etmedi.

Yasaklar:

Son bulacak demişti.

Hiç söz etmedi.

Adam kayırma:

Sıfırlayacağız demişti.

Mülakat kalkacak dedi.

Gelir dağılımı:

Adil olacak demişti.

Hiç söz etmedi.

Kamu ihaleleri:

Şeffaf olacak demişti.

Beşli çete oluştu.

Hak ve adalet:

“Devlet ancak ve ancak adalet üzerinde yükselir, güçlenir, büyür” demişti.

Adalet çöktü.

Hiç söz etmiyor.

★★★

Kişi başı milli gelir:

25.000 dolar demişti.

16.000 dolara düşürdü.

Toplam Milli gelir:

2 trilyon dolar demişti.

1.5 trilyona indirdi.

İşsizlik:

Yüzde 5’in altı demişti.

Yüzde 7’e çıkardı.

Yıllık enflasyon:

Tek hane demişti.

Yine tek hane dedi.

İhracat:

500 milyar dolar demişti.

400 milyar dolara düşürdü.

Dünyadaki yerimiz:

İlk 10’a gerçeğiz demişti.

Hiç söz etmedi.

Büyüme:

Çin’i geçeceğiz demişti.

Yüzde 5.5 dedi.

★★★

2023 yılının şu nisan ayında seçime 4 hafta kala 21 yıllık iktidarın ağzından çıkan her sözü kanun sayılan lideri, 5 yıl daha kalmak için oy istiyor ve geçmişte verdiği sözlerin gerisinde hedefler, ufuklar ve umutlar sıralayarak; bunu da “yarın değil hemen şimdi” diye sunuyor.

Hani bir söz var:

Koyun muyuz…

Ne vergi topladı?

Ne kadar sattı?

Ne borç aldı?

Ne harcadı?

Ne eser bıraktı?

20 yıllık iktidarı boyunca; 2 trilyon 561 milyar dolar vergi topladı. Harcadı. Yetmedi; çok yüksek faizlerle borçlanma yapıp 149 milyar dolar borç yaptı. Harcadı. Yetmedi; 63 milyar dolar özelleştirme yaptı. Harcadı. Temlerini birkaç defa atıp açılışlarını yaptığı köprü, hava alanı, hızlı tren, metro, hastane, otoyol ne varsa hepsini “yap-işlet-devret” modeli uyarınca; dış bankalardan bulunmuş yüksek faizli borçlarla gelecek nesillerin üzerine yükleyerek fakat “devletten bir kuruş bile çıkmadan eserler dikiyoruz…” diyerek

2023 nisan ayına geldi.

Sonuç ortada:

Halkın yüzde 90 büyük çoğunluğu tanesi 7 TL’yi geçen soğanı alabilmenin hesabını yapıyor. Halkın yüzde 2’si bile değil mutlu azınlık Togg otomobile binmek için sıraya giriyor.

20 yılın özeti:

Çoğunluk Harun oldu.

Harun’a kuru soğan.

Azınlık Karun oldu.

Karun’a Togg.

★★★

20 yılda bu kadar para harcadı şimdi 15 yıl önce verdiği sözlerin, hedeflerin, umutların gerisinde vaatler sıralayarak bir 20 yıl daha iktidar olabilmenin kapısını aralayacak bir yeni 5 yıl daha istiyor. Seçin beni: “mülakatı kaldıracağım” diye söz veriyor. Alıyor gençlerden cevabı: “Şimdi elini tutan mı var, niçin kaldırmıyorsun?

Soyuluyor soğan.

Yaşarıyor gözler.

Mutlu azınlık.

Onlar sizinkiler.

Neler gördük... Neler yaşadık... Neler duyduk... UNUTMA!


Savaş Gemisi kaça mal oldu?


“Milli silah, milli sensör ve milli komuta kademesi” hedefine ulaşmak için atılması gereken adımlardan biri olarak planlandı. Yıl 1995’de Deniz Kuvvetleri Komutanı Vural Beyazıt zamanında başlandı ve 2003-2005 yılları arasında Özden Örnek zamanında ilerleme kaydetti. Türkiye’nin en büyük savaş (çıkarma) gemisi TCG Anadolu, denize “İlk SHA ve İHA Gemisi” adıyla indirildi.  Boyu 220 metre. Helikopterler, SHA’ lar pistine iniş, kalkış yapabilecekler. Dünyanın en uzak bölgesine bile operasyon kabiliyeti var.  Tank da taşıyor. Savaşta ve barışta önemli rol oynayacak. Tamam da bu gemi kaça mal oldu? İlk ihalesi hangi yapımcı özel sektör şirketi ile kaç milyon Dolar ya da Euro’ya mal olacak bir fiyatla başladı sonra ihale başka bir özel sektör şirketine verilince fiyat kaça çıktı? Eğer ihale el değiştirdi ve maliyet arttıysa bu bilgilerden toplum niçin haberdar değil? Donanma Komutanlığı, Deniz Harp Okulu Komutanlığı, Karadeniz Bölge Komutanlığı yapmış sonra ordudan ayrılıp parti de kurmuş emekli Amiral Türker Ertürk, savaş gemisinin ilk ihalesini bir Koç Holding şirketine verilip sonra vaz geçerek iktidar yandaşı Metin Kalkavan’ın şirketine aktarılmasıyla faturanın yükseldiğini iddia etti. Ancak bir rakam vermedi. Fatura; 30 milyon mu şişti, neden?