Bir Güneydoğu Asya ülkesi olan Myanmar’da (eski adı ile Burma) bir grup köylü yokolmakta olan doğal ortamı kurtarmak için uğraşıyorlar. Köylüler geçtiğimiz 5 yıl içinde Irrawaddy Nehri deltasına 2,7 milyon ağaç dikmişler. Ama yapılması gereken çok iş var ve yeterli zaman yok. ‘BioCarbon Engineering’ isminde bir firma, yenilikçi bir fikirle onlara yardım etmek niyetinde. Bu fikir de, ağaç tohumlarını uçan drone’lar ile toprağa gömmek.

İnsansız deniz araçları ile okyanusları yeniden keşfedeceğiz: Saildrone

Eylül ayında başlayacak ağaç ekim programında günde 100 bin ağaç yerleştirilebileceği tahmin ediliyor. İlk aşamada drone bahçıvanlar 250 hektarlık bir alana 1 milyon ağaç ekecekler. Projenin devamında toplamda 1 milyar ağaç ekilmesi planlanmış. Bu drone’lar şöyle çalışıyor: Önce uçan haritalama drone’ları ağaç ekilecek bölgeyi tarıyor ve topografik harita çıkartılıyor. Toprak kalitesi ve yeryüzü şekilleri saptanıp, hangi noktalara ağaç dikileceği hesaplanıyor.
İkinci grup drone araçlar ise üzerilerine takılı tohumlama paketlerini havadan belirlenmiş noktalara atıyorlar. Bu tohum paketleri yüksekten toprağa saplanacak şekilde mermi gibi tasarlanmış. Paketlerin dış yüzeyleri biyoçözünebilir bir maddeden ve kısa sürede toprağa karışıyorlar. Paketlerin içinde sadece ağaç tohumları yok, aynı zamanda beslenmelerini sağlayacak gübre ve mineraller de içermekte. Uçan drone’lar ellerindeki tohum paketleri bitince merkeze dönüp yeniden takviye yapıyorlar. Bu şekilde bir insandan 10 kat daha hızlı ağaç ekilebileceği saptanmış. Köylülere ise büyümekte olan genç ağaçlara bakmak ve korumak kalmış durumda.

[old_news_related_template title="Dikey orman konsepti Çin ve İstanbul’dan sonra Hollanda’da" desc="Her yeri ağaç ve bitki ile kaplı, yemyeşil ve canlı bir binada yaşamak ister miydiniz?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/sozcu-dikey-orman-simdi-de-hollandada-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/teknoloji/dikey-orman-konsepti-cin-ve-istanbuldan-sonra-hollandada-1928266/"]