ABD ve Çin'de yapılan bilimsel araştırmalar uluslararası kamuoyunun gündemine oturarak tarihe geçti... 

İki ülkede yapılan iki deney grubuna katılan ve hepsi doğuştan işitme engelli olan çocuklara uygulanan gen terapisi başarılı sonuç verdi. 

Çığır açan gen terapisi tedavisi, yaşları bir ile 11 arasında değişen altı sağır çocuğun ilk kez dünyayı duymasını sağladı.

Çin ve ABD'deki iki deney grubunun parçası olan çocukların hepsi işitme için gerekli bir proteinin üretimini engelleyen bir gen mutasyonuyla doğmuştu.

Bilim insanları otoferlin (OTOF) adı verilen genin bir versiyonunu iç kulağa enjekte etti ve hücreler eksik proteini üretmeye başladı.

Çocukların işitme seviyeleri 26 haftalık tedavinin ardından yüzde 70'e kadar normale döndü ve ilerleme sadece altı haftada başladı.

KELİMELERİ TEKRARLAMAYI BAŞARDI

İlerleme videoları, bir yaşındaki bir çocuğun ilk kez kendisine seslenildiğinde ismine yanıt verdiğini ve başka bir küçük kızın daha önce konuşamazken baba, anne, büyükanne, kız kardeş ve 'seni seviyorum' kelimelerini tekrarladığını gösteriyor.

11 yaşındaki Aissam Dam, Philadelphia Çocuk Hastanesi'nde (CHOP) gördüğü tedavinin ardından bu hafta ilk kez duydu ve ABD'de bir ilke imza attı.

Harvard Tıp Fakültesi'nde profesör olan ve Çin'deki deneylerin çalışma yazarı Zheng-Yi Chen, "Çocuklar duyamıyorsa, beyinleri müdahale olmaksızın anormal bir şekilde gelişebilir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar gerçekten dikkate değer. Çocukların işitme yeteneklerinin her hafta dramatik bir şekilde geliştiğini ve konuşmalarını yeniden kazandıklarını gördük" dedi.