Dolar/TL 32,20 civarında yatay seyir izlemeye devam ederken Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'de sabit tutması beklenen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında vereceği mesajlar izleniyor.

TCMB, beklentilerin üzerinde seyreden enflasyonu kontrol altına almak adına mart ayında yaptığı sürpriz sıkılaştırmanın ardından nisanda politika faizini sabit tutmuştu.

Reuters anketinde enflasyonun zirve yapacağı mayıs ayında da politika faizinin yüzde 50'de sabit tutulması bekleniyor. Genel beklenti faizlerin bir süre daha mevcut seviyede sabit kalacağı yönünde.

Enflasyonda zirve bu ay yüzde 75-76 seviyesinde bekleniyor. Piyasa beklentisi enflasyonun bu yılı yüzde 43 civarında tamamlayacağı yönünde. TCMB'nin yıl sonu güncel tahmini ise yüzde 38 seviyesinde. Bu kapsamda PPK'da güncel enflasyon ve para politikası mesajları yakından takip edilecek.

İç gündemde bugün mayıs ayı tüketici güven endeksi, haftalık BDDK ve TCMB verileri ile Hazine'nin iç piyasada gerçekleştireceği iki yıl vadeli Euro cinsi tahvil ve kira sertifikası doğrudan satışı da bulunuyor.

TCMB REZERVLERİNDE ARTIŞ ÖNGÖRÜLÜYOR

Öncü verilerden bankacıların yaptığı hesaplamalara göre TCMB'nin swap hariç net rezervi geçen hafta 9,5 milyar dolar arttı. Swap hariç net rezerv geçen hafta eksi 14,1 milyar dolar hesaplanıyor. Böylece, yerel seçimler öncesi hafta olan 29 Mart'ta görülen eksi 65,5 milyar dolar ile tarihi düşük seviyeden bugüne toparlanma 51 milyar dolar.

Hazine bugün iç piyasada iki yıl vadeli iki Euro cinsi doğrudan satış ile mayıs ayı iç borçlanma programını tamamlayacak. Mayıs ayında 146,1 milyar TL iç borç servisine karşılık 140,7 milyar TL'si piyasadan 210,4 milyar TL iç borçlanma hedefleyen Hazine aybaşından beri yaklaşık 166 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi.

YABANCININ TAHVİL PAYI ARTIYOR

Yabancı yatırımcıların TL tahvilde alışılagelmişin dışındaki politikaları gerekçe göstererek paylarını neredeyse sıfıra indirmişlerdi. Bu yılın ilk çeyreği sonunda bu oran yüzde 1,7 seviyesine geldi. Bankacılar son dönemdeki girişlerle payın yüzde 5'e doğru yükseldiği görüşünde. Bu alandaki rekor ise 10 yıl önce yaklaşık yüzde 28 seviyesindeydi.

Küresel piyasalarda dolar, dün yayımlanan Fed tutanaklarının bazı yetkililerin faizleri yükseltme isteği olduğunu göstermesinin ardından bir ayın en iyi günlük performansını gösterdikten sonra bir haftanın zirvesine yakın seyretti.

Dolar/TL'de bu sabah kotasyonlar 32,2 civarında. TL mart ayında dolar karşısında yüzde 3,5 ile temmuz ayından bu yana en belirgin değer kaybını yaşadıktan sonra nisan ayını yüze 0,04 ile sınırlı bir değer kazancı ile tamamladı. TL, mayıs ayında da yatay seyretti.

GECELİK FAİZ ALT BANTTA

TCMB'nin rekor hızda rezerv birikimi nedeniyle ortaya çıkan TL bir kez daha gecelik faizleri ve mevduatı aşağı baskılıyor.

TCMB'nin lokal swapların azaltılması ve 460 milyar TL depo ihale stokuna rağmen bu hafta likidite fazlası daha da arttı. Dün itibarıyla gecelik faizler yüzde 47,2 seviyesinde oluştu ve sistemin likidite fazlası 520 milyar TL civarına genişledi.

TCMB son dönemde TL'ye ilginin oldukça arttığını, "lokal bankalarla yapılan swaplarda sağladıkları azalışın" bile zaman zaman yeterli gelmediği ancak sürecin geçici olacağı mesajını veriyor. TCMB son enflasyon raporunda likidite fazlasının geçici olduğunu yine de süreci yakından takip ettiğini belirtmişti.

Piyasalar PPK metninde, TL likidite ile ilgili verilebilecek mesajları ve önümüzdeki dönemde bu yönde atılabilecek yeni adımları izleyecekler.