Laikliğin savunucusu bir ilahiyatçı olarak bilinen Bahriye Üçok 26 yıl önce bugün evine gönderilen bir bombalı paket ile katledilmişti. 1919 yılında Trabzon'da doğan ve ortaokula kadar Ordu'da okuyan Üçok, Kandilli Kız Lisesi’nden mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’ne girdi. Laik yazar Bahriye Üçok yüksek öğrenimini Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Ortaçağ Türk-İslam Tarihi Bölümü’nden alırken, aynı zamanda Devlet Konservatuarı Opera bölümüne de devam etti ve bu bölümü de bitirdi. Samsun ve Ankara’da on bir yıl süren lise öğretmenliğinden sonra, 1953 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Öğretim Üyesi oldu. Aynı zamanda bu fakültenin ilk kadın öğretim üyesi oldu. 1954 yılında “İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlarla” adlı tezinde başarılı bulunarak doçentliğe yükseldi. bahriye-ucok-2 Farsça ve Arapça’yı iyi bilen Üçok, Kur-an’ı Kerim’e bağlı kalarak İslâm dinini çağdaş, gerçekçi ve dinin özünde bulunan hoşgörüyle yorumladı. Bu nedenle 1960’lı yıllardan itibaren tehditler almaya başladı ve kendini güvencede hissetmediği için akademik çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. 1957 yılında doktor, 1964’te doçent olan Bahriye Üçok 1971 yılında Cevdet Sunay tarafından kontenjan senatörlüğüne seçildi. 1977 yıllında CHP'ye katıldı, 12 Eylül sonrası kurulan Halkçı Parti'nin kurucu üyesi oldu ve seçimler sonunda Ordu'dan milletvekili seçildi. bahriye-ucok-3 1986’dan itibaren SHP üyesi oldu ve 1990 Eylülünde bu partinin parti meclisi üyesi seçildi. 1989’da televizyonda yapılan bir açık oturumda, “İslâm’da Örtünmenin Zorun Olmadığını” açıklamasından sonra, “İslami Hareket” adlı örgütün yoğun tehditlerini almaya başladı. Üçok, 6 Ekim 1990 günü Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Köroğlu Caddesi'nde bulunan evine, Ekspres Kargo tarafından ulaştırılan ve gönderici olarak İlmî Araştırmalar Vakfı'nın göründüğü kitap paketini saat 16.30'da aldı. Bomba olabileceği şüphesiyle paketi kapısının önünde açmaya çalışırken, paketin içine yerleştirilmiş olan bomba patladı. Ağır yaralı olarak Hacettepe Tıp Fakültesi Acil Servisi'ne kaldırılan Üçok, saat 20:00 sularında burada yaşamını yitirdi. Cinayeti İslâmi Hareket adlı örgüt üstlendi. bahriye-ucok-4

ÖLÜMÜNÜN ARDINDAN UĞUR MUMCU ŞU SATIRLARI YAZDI

“Bahriye Üçok niçin öldürüldü? Bu sorunun yanıtı bellidir. Atatürk ilkelerini savunduğu için! Evet bunun için. Üniversite ve yüksekokullarda kız öğrencilerin başörtü takmalarının İslam dini ile ilgisinin bulunmadığını, türban ve başörtünün birtakım tarikatların bayrağı gibi kullanıldığını kanıtladığı için."

BAHRİYE ÜÇOK'UN ESERLERİ

"İslam'dan Dönenler ve Yalancı Peygamberler", İlahiyat Fakültesi Yayınları, Ankara, 1967. "İslam'dan Dönenler ve Yalancı Peygamberler", Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1981. "İslam'dan Dönenler ve Yalancı Peygamberler Hicri 7. - 11. Yıllar", Cem Yayınevi - İslam Araştırmaları, İstanbul, 1996. "İslam Devletinde Kadın Hükümdarlar", Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1965. "İslam Devletlerinde Türk Naibeler ve Kadın Hükümdarlar", Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları - İslam Tarihi, Ankara, 1981. "İslam Devletlerinde Türk Naibeler ve Kadın Hükümdarlar", Bilge Kültür Sanat, İstanbul, 2011. "Atatürk'ün İzinde Bir Arpa Boyu", Cem Yayınevi, İstanbul, 2000. "Şeriat Sarmalında Türkiye", Cumhuriyet Kitapları - Siyasal Bilimler, İstanbul, 2010, "İslam Tarihi Emeviler Abbasiler (Bilim ve Kültür Esereri Dizisi MEB. Ankara 1983) adlı yapıtları bulunan Üçok, birçok makale ve araştırma yazısı da kaleme aldı. Aly Mazahéri'nin "Ortaçağda Müslümanların Günlük Yaşayışları" adlı yapıtını da Türkçe'ye kazandırdı.