Müslüm’ün yapımcısı Mustafa Uslu: Bir derviş yaşamış bu topraklarda
Arabesk müziğin efsane isimlerinden Müslüm Gürses'in hayatını 'Müslüm' filmiyle beyaz perdeye taşımaya hazırlanan yapımcı Mustafa Uslu Sözcü'ye konuştu. Filmin ön gösterimini Kore'de izlemeye giden Özlem Gürses'e konuşan Uslu gişede 10 milyon izleyiciyi hedeflediklerini söyledi.

Bu Cuma günü vizyona girecek olan ‘Müslüm’ filmini Türkiye'den 8 bin kilometre uzakta, Kore'nin başkenti Seul'de özel bir sinema salonunda izledim… Açık söyleyeyim, filmden önce Müslüm Gürses'i sadece çevremdekilerin dinlediği birkaç şarkısından tanıyordum.
Muhterem Nur'la olan hikayesini şöyle bir okumuş “ne güzel bir aşk” diye düşünüp geçmiştim.
Yaşamımda hiçbir izi, hiçhakbir etkisi yoktu yani Müslüm Baba'nın.
Film başladıktan 5 dakika sonraysa ‘Müslüm’ beni kalbimden vuran yaşam öyküsü ile asla unutamayacağım bir dervişe dönüştü.
Ayla'nın yapımcısı Mustafa Uslu'nun Mars Entertainment'in da yapım desteğiyle çektiği Müslüm bana kalırsa seyirci rekoru bile kırabilir.

Yapımcı Mustafa Uslu…
Mustafa, kutluyorum. Gerçekten zor bir filmi, yakıcı bir insan hikayesini çok etkileyici biçimde sinemaya taşımışsın… Kim anlattı sana Müslüm'ün hayatındaki bu ayrıntıları?
Çok teşekkürler. Zor bir filmdi gerçekten, büyük bir dram var, şarkılar var, 1960 – 2000 arası Türkiye var, yaşamış bir efsane var, itinayla çalıştık, her şey aslına uygun olsun istedik. Her ayrıntıyı Muhterem Nur anlattı. Biz şöyle çalışıyoruz; gerçek öyküyü yaşamış kim varsa ona bir kamera kuruyoruz, 1 hafta 10 gün ne kadar gerekiyorsa o anlatıyor biz kayıt alıyoruz. Ayla'da da böyle yaptık, Süleyman Dilbirliği bizzat anlattı. Tabii kolay olmuyor, o kişi o anlara geri gidiyor, ağlıyor, etkileniyor. Kesiyoruz, bekliyoruz, tekrar kayda giriyoruz.
AŞIK OLUYORUM, KALBEN YAPIYORUM FİLMLERİMİ
Hep gerçek olay çekiyorsun, hikayeleri nasıl buluyorsun?
Benim her filmim böyle, aşık oluyorum, kalben yapıyorum ben filmlerimi. Ocak – Mart döneminde vizyona girecek iki filmimiz daha var; Türk İşi Dondurma ve Çiçero. Her ikisi de akıl almaz iki insan hikayesi. Üzerinde çalıştığımız bir sonraki filmimiz ise ‘Bi Umut’. Antalya'da yaşanan ve biliyorum ki sadece Türkiye'de değil dünyada da olay yaratacak olan bir başka gerçek hikaye. Dumlupınar'ı çekmek istiyorum, sonra Veysel'i. Kim karısının ayakkabısına para bırakır o kadın başka birine giderken? Elin adamına rezil olmasın diye. Veysel böyle biri işte.
Doğrusu ben çocukluğunu, ev içi trajedilerini, sayısız acılarını hiç bilmiyordum Müslüm Gürses'in..
Ben biliyordum. Ona tutkuyla bağlı binlerce hayranı da en ufak ayrıntısına kadar biliyorlar. Ama haklısın, bu konuları konuşmayı hiç sevmezdi. Hatta magazinciler ara sıra “babanıza bakmıyormuşsunuz” filan diye sorduklarında “yapmayın, çok üzülüyorum ben bu yorumlara” derdi.
Sebebini anlamak zor değil! Hayatım boyunca unutamayacağım sahnelerden biri de o, babasının annesini çocukların gözü önünde öldürdüğü sahne yani…
Ve inanın şu anda Türkiye'de belki de binlerce evde çok benzer dramlar yaşanıyor. Aslına bakarsanız benim hikayem de böyle, Tokat'ta, hayatında hiç okula gitmemiş ırgat bir anne-babanın tek çocuğuyum ben. Babam çok zor bir insandı, filmde babasının Müslüm'ün beslediği güvencinleri kediye parçalattığı sahne aslında benim çocukluğumda yaşandı…
Çok zor bir hayat. Bunca acıya rağmen yine de iyi üstesinden gelmiş…
Bana sorarsan bir derviş yaşamış bu topraklarda, kimsenin haberi olmamış.
Haklısın, mesela ben bir Halkevi'nde bir Alevi dedesiyle bağlama ve sanat öğrendiğini bilmiyordum…
Limoncu Ali, müthiş bir adam… Müslüm'ün hayatındaki üç kırılma noktasından ilki, hayat akışını değiştirmiş. Ne yazık ki hayatta değil ama oğlu Limoncu Halim gelecek galaya. İkinci kırılma noktası, 27 yaşında geçirdiği trafik kazası; öldü zannetmişler, 2 saat morgda kalmış. O kazayla sesini de kaybetmiş ama bir şekilde müziğe geri dönmüş. O kazadan dolayı beyin zarı yok biliyorsun, büyük ıstırap içinde baş ağrıları çekiyor..
HİÇBİR SİYASETÇİNİN DAVETİNE GİTMEMİŞ
Üçüncü kırılma da Muhterem Nur. Hele bir şiddet sahnesi var ki, sonrasında Muhterem Hanım’ın sözleri içime oturdu…
Evet, büyük bir aşk hikayesi. Muhterem Hanım’ın hayatına girmesiyle ilk defa yüzü gülüyor, eğlenmeyi öğreniyor.
Dikkatimi çekti, etki gücü yüksek olmasına rağmen Müslüm Gürses hep kendi kapalı hayatını yaşamış… Hiçbir dönem hiçbir siyasetçi ile bir araya gelmemiş.
Çok doğru, bu benim de dikkatimi çekmişti. Muhterem Nur'a sordum “Hiç davet almadı mı ?” diye… Her dönem her siyasetçiden davet almış, hiç birine gitmemiş, Muhterem Hanım “önünü iliklemeyi pek sevmezdi” diye anlattı.

Muhterem Hanım izledi mi filmi ?
İzledi. Ama yarısında durdurdu, çok sarsıldı. Ağladı, ağladı… Sonra bitirebildi. Çok beğendi. Ve film bittiğinde bize dönüp söylediği ilk söz ne oldu biliyor musun? “Ben kocamı çok özledim…”
TİMUÇİN ESEN 2 AY ABD’DE ÇALIŞTI
Sosyal medyada çok paylaşılacak unutulmaz cümleler var filmde…
Hakan Günday'ın dokunuşu o. Gürhan Özçiftçi ile beraber çalıştılar senaryoyu. Hakan büyük bir edebiyatçı, fakat yazdığı bazı cümlelerin resim olarak karşılığı yoktu, bir buçuk yıl çalıştık beraber, sağ olsun hayati bir katkısı var senaryoda.
Oyuncuları nasıl seçiyorsun? Timuçin Esen'e nasıl karar verdiniz?
Çok seçenek bakıyoruz. Ayla'daki küçük kızı 2 bin 500 kişi arasından seçmiştik. En az 500 isme bakıyoruz her rol için… Timuçin'de hem oyunculuk yetenekleri hem de sesi etkili oldu, biliyorsun bir albümü var. Fakat gerçekten zor bir rol, Timuçin Esen hayatının en büyük riskini aldı belki de… İlk dönemde role giremedi, bunun üzerine onu Amerika'ya bir oyuncu koçuna gönderdik.
Kime?
Greta Seecat isimli çok ünlü bir kadın, Tom Cruise, Brad Pitt, Di Caprio gibi isimleri çalıştıran bir koç. Timuçin 2 ay kaldı onunla, dönerken Greta aradı, dedi ki “Uçaktan başka bir adam inecek, o artık Müslüm, biraz ayarları ile oynadık, sakın dokunmayın…” Gerçekten de öyle oldu…
Ayça Bingöl anneyi, Turgut Tunçalp babayı, Zerrin Tekindor Muhterem Nur'u, Erkan Can Limoncu Ali'yi müthiş oynamışlar… hele Müslüm'ün çocukluğunu oynayan genç…
Evet, Şahin Kendirci. Yeni bir yıldız doğdu gerçekten. Ben Şahin'i YouTube'dan buldum, O Ses Türkiye Çocuk'a katılmış 6 yıl önce, Adana'dan. Tam aradığımız gençti, zaten bağlama çalıyor, biraz oyunculuk çalıştırdık sadece…
Senin bir reklam geçmişin var, birlikte Nefes'i çektiğin Levent Semerci de, şimdi Müslüm'de çalıştığın Can Ulkay da reklam yönetmenleri…
Doğru. Belki de o yüzden bizim filmlerimizde her 3 buçuk dakikada bir seyircinin duygusal olarak tepki vereceği bir şey oluyor, montajı bu yaklaşımla ele alıyoruz. Bin 100 kişilik bir fokus grubuyla çalışıyoruz, içinde beyaz yakalı genel müdür de var, kağıt toplayan çocuk da… 44 kere fokus gruba girdi Müslüm, en son 548 polis okulu öğrencisi izledi. Bu izleyenlere birer elektrot bağlıyoruz, tüm tepkilerini kaydediyoruz. Sonra eldeki bulgularda dönüp filmin akışını dizayn ediyoruz. Ayla'da da böyle yaptık. Mesele aynı fokus gruplar “Filmde Ali Tekintüre ve Yavuz Taner mutlaka anılmalı” dedi, biz de koyduk, Müslüm'ün en çok çalıştığı iki isim.
KEŞKE 10 MİLYON KİŞİ İZLESE
Filmi Koreli Mars Entertainment'ı alan CGV Grupla birlikte çektin…
4 milyon TL bütçe koydular bu filme, benim için çok değerli. Tahmin edebileceğin üzere Müslüm'ün bir sponsoru yok, olamadı. Ama hiç umurumda değil. Ben sinemacıyım, gelir kaynağım benim sinema, benim filmlerimin gişe yapması şart, aksi takdirde batarım. TV şovum yok, dizi yapmıyorum, tek umudum filmlerim.
Kaç kişi izlesin istiyorsun bu filmi?
10 milyon! Keşke izlese… Sinema son 15 yıldır çok kötü durumda… Kendinizden pay biçin, en son hangi filme para verip gittiniz, hangisine özenip gitme isteği duydunuz, bir düşünün… Yılda kaç film izliyorsunuz bir hatırlayın? Oysa ki bu topraklarda inanılmaz insan hikayeleri var, neden bunlar hiç çekilmiyor, onu da anlamış değilim… Ayla kaç yıldır ortada olan bir proje, kimse çekmek istemedi, Recep İvedik'i çekmeyi uygun gördüler…
SAYILARLA MÜSLÜM…
- 26 Ekim'de 1000 kopya ile vizyona girecek.
- Müslüm 130 dakika, 301 sahne
- 16 milyon TL. toplam bütçe ile çekildi.
- 12 milyon TL. öz sermaye, 4 milyon TL Mars Entertainment katkısı.
- 1 milyon 800 bin lira telif ödendi.
- Müslüm için 24 bin 300 kostüm yapıldı.
- Bu kostümlerin 122 parçası sadece Timuçin Esen için.
- Finaldeki Gülhane sahnesinde 2 bin 500 oyuncu kullanıldı.