Süper Lig'in en popüler hakemi Mete Kalkavan 45 yaşında düdüğünü neden astı?
Şunu belirteyim; bu yazı öncesi Mete Kalkavan ile telefonda kısa bir görüşme yaptım. Hakemliği kendi isteğiyle mi bıraktığını sordum. 'Evet' demedi. Hala TFF görevlisi olduğu için bunu açıklamasının doğru olmadığını söyledi. Ben de kendisine saygı duyduğumu söyledim. Bunu zaten ileride açıklayacaktır ama ima ettiği şey çok açık...
Önce nereden çıktı bu hakemlik onu sorgulayalım...
Kalkavan ailesinin asıl işi gemi acenteliği. Mete Kalkavan 100 yıldır denizci olan ailenin dördüncü kuşağı.
Türkiye’nin en eski gemi acente şirketlerinden biri olan Kalkavan Denizcilik LTD.ŞTİ 1989'da dedesinden babası Ahmet İhsan Kalkavan'a devredildi.
24. dönem Samsun milletvekilliği yapan Ahmet İhsan Kalkavan'ın oğlu Mete Kalkavan 2005'e kadar bu şirkette babası için çalıştı. O yıllarda Türkiye'de Mavi Akım projesi vardı ve Samsun limanında işler inanılmaz yoğundu. Kalkavan soyadı yıllarca denizcilik sektörüne damga vurdu.
Futbol aşığı babanın, profesyonel futbolcu olamayan oğlu Kalkavan, eğitim için gittiği Amerika'dan da farklı arayışlar için geri döndü.
İki ortağıyla beraber İstanbul'a yatırım yapmaya geldi. Hadımköy'de bir fabrika kurdu. Oluklu mukavva üretim işine girdi. Hala devam ediyor.
TÜM AİLESİ DOKTOR
Eniştesi Murat Erdoğan ortopedi doçenti, kendisinden 15 ay küçük kız kardeşi Melis Kalkavan Erdoğan ise diş hekimi. Halası doktor, amcası da doktor. Babası Ahmet İhsan Kalkavan da aslında jeoloji mühendisi. Kendisi de aslında makine mühendisi.
Yani Kalkavan'ın arkasında böyle bir aile, önünde bu kadar fazla seçenek ve imkan varken hakemliği tercih etmesi, kendisini bu kaosun içine atması gerçekten eşine az rastlanır bir tercih.
Ona da saygı duyarız.
Lâkin neden bu kadar diretti?
Ahmet İhsan Kalkavan Samsun'da çok saygın bir insan olarak tanınıyordu. İşinin sağladığı imkanlar neticesinde sporun ve futbolun her zaman içinde oldu. Samsunspor'da yöneticilik yaptı. Mete Kalkavan'ın aklına da hakem olma fikrini o soktu.
Oğul Mete en büyük azmini bu alana verdi. FIFA kokartı almaya kadar gitti iş.
10 SANİYE KALBİ DURDU
2015'te ailenin hayatını değiştiren bir olay yaşandı. 12 Eylül'de Samsun'dan İstanbul'a gelen Ahmet İhsan Kalkavan, Galatasaray-Mersin İdmanyurdu maçını izlemek için stada gitti. Maçı yöneten oğlu Mete Kalkavan'a ağza alınmayacak küfürler edilince dayanamayıp 80.dakikada kendisini stadın dışına attı.
Bindiği taksinin ön koltuğunda kalp krizi geçirdi. Şoför hastaneye yetiştirdi. 10 saniye duran kalbi yeniden çalıştı ama yoğun bakımdan çıkamadı. Mete Kalkavan yıllarca Bağcılar'daki o hastaneye gidip geldi. Hakemliği de bırakmadı. Baba Kalkavan 23 Temmuz 2017'de hayatını kaybetti. Yine bırakmadı.
FIFA KOKARTI ALINDI
2020'de TFF'nin başında Nihat Özdemir, MHK'de Serdar Tatlı vardı. Mete Kalkavan'ın FIFA kokartı alındı. 'Seni VAR'a kaydırıyoruz' dediler. Ses etmedi. Devam etti. Bırakmadı. Avrupa'da VAR görevleri aldı.
5 yıl sonra Mete Kalkavan kendisini dönemin MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'nun kıyım operasyonunun ortasında buldu. 12 hakemle birlikte klasman düşürüldü. Riva'daki toplantıda rest çekip görevi bıraktığını açıkladı. Meğer şahsi hüsumetmiş.
Ferhat Gündoğdu gidince Kalkavan geri döndü. Yine bırakmadı.
Hata yaptı. Kızağa çekildi. Televizyonlarda yerden yere çalındı. Yine bırakmadı.
Halil Umut Meler sahanın ortasında yumruklandı 'hakemlerin abisi' olarak hastane önünde açıklama yaptı. Bu iş böyle sürdürülemez dedi.
Bu sefer kesin bıraktı dedik. Yine bırakmadı. Çıktı 2 gün sonra maç yönetti.
Bu kadar badire atlatmış Mete Kalkavan o zaman bırakmadı da şimdi mi bıraktı? Hayır bırakmadı!
TFF 'kendi rızasıyla' açıklamasıyla kimseyi kandırmasın. Federasyon çok kötü sıkıştı ve 'Ocak'ta Kalkavan bitecek' sözünü yerine getirdi. Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan'ın Fenerbahçe maçı sonrası bizzat açıkladığı olay gerçekleşti.
ÖNÜNDE 2-3 YIL DAHA VARDI
TFF'ye bağlı üst klasman hakemleri FIFA ve UEFA talimatları gereği en fazla 47 yaşına kadar görev alabiliyorlardı.
2021'in Haziran ayında alınan kararla yaş haddini dolduran sözleşmeli hakemlere bir sezon daha görev yapma şansı verilmiş, yaş sınırı 48'e çekilmişti.
O dönem yaşını dolduran Fırat Aydınus'a bir 'kıyak' olarak yorumlanmıştı bu karar.
Şimdi Mete Kalkavan'ın önünde 3 yıl daha görev süresi varken bırakması normal mi?