Karanamenin New York Mahkemesi tarafından kısmen askıya alınması dahi tepkileri dindirmeye yetmedi.

CNN'in haberine göre; dün öğle saatlerinde kalabalık bir grup başkent Washington DC'deki Beyaz Saray'ın önünde toplandı.

Boston'daki Copley Meydanı ve New York'taki Battery Park ile Atlanta, Los Angeles, Washington ve Dallas'taki havalimanları da Trump karşıtı gösterilere adres oldu.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


Battery Park'ta toplanan binlerce protestocu, New York’un adliye sarayların bulunduğu Foley Meydanı’na kadar "Yasaklara, duvarlara hayır", "Korkuya, nefrete hayır, sığınmacılara evet", "Hepimiz Müslümanız", "Müslümanların ve hepimizin haklarını savunun", "Gerçeklere dayalı politikalar üretin, korkulara değil" yazılı dövizlerle yürüdü. Gösterilerde protestoculara bazı senatörler ve milletvekilleri de destek verdi.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS

İŞTE TRUMP'IN ÇIKARMAK İSTEDİĞİ KARARNAME



  • “Yabancı Teröristlerin ABD’ye Girişinden Ülkeyi Korumak" başlıklı kararname, ABD'nin tüm mülteci programını 120 günlüğüne durduruyor.

  • "Terörle ilintili" olarak görülen ve nüfuslarının büyük çoğunluğu Müslüman olan bazı ülkelerin pasaportlarını taşıyanlar için 90 günlük seyahat yasağı getirildi. Bu kapsama giren İran, Irak, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen vatandaşlarının vize başvurusu kabul edilmeyecek.

  • Suriyeli mültecilerin ülkeye girişi süresiz olarak yasaklandı.

  • Diğer mültecilere ise dört ay yasak getirildi.

  • ABD’nin 2017 mali yılında kabul edeceği mülteci sayısı 110 binden 50 bine düşürüldü.


FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS

CALIFORNIA'DAN FLAŞ KARAR


Trump'ın başkanlık kararnamesi, 16 eyaletin başsavcısı tarafından da kınandı. "Anayasa'ya ve ABD değerlerine aykırı" olarak değerlendirilen kararnameye ilişkin bildiride şu ifadeler yer aldı:

"130 milyondan fazla Amerikalı ve eyaletlerimizdeki yabancıların başsavcıları olarak, Başkan Trump’ın anayasaya ve ABD değerlerine aykırı ve yasa dışı kararnamesini kınıyoruz. Dini özgürlük, ABD’nin temel bir ilkesidir, her zaman öyle olacaktır ve hiçbir başkan bu gerçeği değiştiremeyecektir."

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


California'da da federal mahkeme sürpriz bir karar alarak, kaos sırasında ABD'den gönderilen bir kişinin ülkeye geri getirilmesi yönünde hüküm verdi.

Cumartesi günü Ali Khoshbakhti Vayeghan, Trump'ın kararnamesi kapsamında sınırdışı edilmesini önlemek üzere mahkemeye başvurdu. Fakat Vayeghan mahkeme kararını vermeden İran'a gönderilmek üzere Dubai uçağına bindirildi.

Bunun üzerine, Yargıç Dolly Gee, ABD'li yetkililere davacının ABD'ye geri getirilmesini ve geçerli vizesi bulunduğu için ülkeye alınmasını emretti.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS

TEPKİLERE RAĞMEN GERİ ADIM ATMADI


Gelen yoğun tepkilere ve verilen mahkeme kararlarına karşın, Donald Trump yönetimi, 7 ülkeye getirilen vize sınırlaması konusunda geri adım atmadı.

ABD Başkanı Trump, konu ile ilgili yayınladığı bir açıklama ile tartışmalı vize sınırlaması kararını savundu. Trump, benzer bir kararın, Obama yönetimi tarafından 2011 yılında Irak vatandaşlarına uygulandığını ifade ederek, "biz baskıdan kaçanlara karşı şefkatli olmaya devam edeceğiz. Ama bunu yaparken ülkemizde yaşayanları ve sınırlarımızı korumayı da sürdüreceğiz" dedi.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


Demokratların California Senatörü Dianne Feinstein da Pazartesi günü (bugün) Kongre'ye iki kanun teklifi sunacağını duyurdu.

İlk teklifin Trump'ın kararnamesini geçersiz kılacağını söyleyen Feinstein, ikinci teklifin ise Başkan'ın tek taraflı olarak göçmen grupları engellemesinin önüne geçeceğini belirtti.

Fakat Trump'ın Cumhuriyetçi Partisi, hem Senato'da hem de Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu oluşturuyor.