Kansere yakalanma riskinizi artıran tüm kanserojen maddelerden kaçınmak mümkün olmasa da uzmanlar, belirli yiyecekleri diyetinizden çıkararak kanser riskinizi azaltabileceğinizi iddia ediyor. 

Daily Mail'in haberine göre, kanser uzmanları ve diyetisyenler, sağlığımıza iyi gelmeyen yiyecekleri şu şekilde paylaşıyor...

İŞLENMİŞ ET

Uzmanlar, "kanser riskinizi en aza indirmek istiyorsanız işlenmiş etlere veda edin" diyor. 

İşlenmiş et örnekleri arasında yer alan sosis, paketli pastırma, salam, jambon, sosisli sandviç, kanser riskini artırdığı bilinen besinler arasındadır. 

İşlenmiş et, raf ömrünü uzatmak veya tadını daha iyi hale getirmek için işleme tabi tutulan herhangi bir hayvan etidir. Bu genellikle nitratlar gibi kimyasal koruyucular eklenerek yapılır.

Cancer Research UK (CRUK), bunların, bağırsağı kaplayan hücrelere zarar verebileceğini ve bunun da kanser gelişimine yol açabileceğini açıklıyor.

Uzmanlar işlenmiş eti, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sigara ve alkolle aynı seviyede, "birinci sınıf kanserojen" olarak sınıflandırıyor.

ALKOL

Herhangi bir tür bira, şarap veya alkollü içki içmek ağız, üst boğaz, gırtlak, yemek borusu, meme, karaciğer ve bağırsak kanseri riskinizi artırır.

Dünya Kanser Araştırma Fonu'nun (WCRF) beslenme uzmanı ve sağlık bilgileri ve tanıtım müdürü Matthew Lambert, "Alkol söz konusu olduğunda, içmenin sağlığa hiçbir faydası yoktur."

"Alkollü içeceklerin tüm türlerinin göğüs ve bağırsak dahil en az altı kanser türünün nedeni olduğuna dair güçlü bilimsel kanıtlarımız var." 

"Az miktarda alkol bile kanser riskini artırabileceğinden, alkol tüketilmemesini öneriyoruz. Bazı kanser türlerinde alkol özellikle sigara içiyorsanız daha da zararlıdır." dedi.

KIRMIZI ET

İşlenmiş et gibi, kansere karşı biftek, hamburger ve kuzu pirzolasından da uzak durmak iyi olabilir.

Çünkü uzmanlar, kırmızı etin de kansere yol açabileceğini söylediği gıdalar listesinde yer aldığı konusunda uyarıyor. Birçok çalışma, kırmızı et tüketimi ile bazı kanser türleri arasında bir bağlantı kuruyor.

Ancak uzmanlar bunun tam olarak nasıl gerçekleştiğini ve artan kanser riskinin kesin düzeyinin belirsizliğini koruduğunu söylüyor.

ŞEKERLİ VE KIZARMIŞ YİYECEKLER

Abur cuburun sağlık için iyi olmadığını herkes biliyor. Bu nedenle kanser uzmanlarının kaçınmanızı önerdiği yiyecekler listesinde şekerli tatlıların ve paket servis edilen yiyeceklerin yer alması pek de şaşırtıcı olmasa gerek.  

Lambert, "İnsanlara daha az aşırı işlenmiş, doymuş yağ, şeker ve tuzlu gıda oranı yüksek yiyecekler yemelerini tavsiye ediyoruz. Buna kekler, bisküviler, hamur işleri, cipsler, şekerli içecekler ve pizza ve hamburger gibi fast foodlar dahildir."

"Bu tür yiyecekler lif içermiyor ve neredeyse hiçbir temel besin maddesi içermiyor; bunlar yalnızca ara sıra ve küçük miktarlarda yenilmelidir" dedi. 

Ancak bu listedeki yiyecek ve içeceklerin çoğunun aksine, şekerli ve kızartılmış yiyecekler artan kanser riskiyle doğrudan bağlantılı değil. Buradaki risk, bu gıdalardan çok fazla yemenin kolaylıkla kilo alımına ve dolayısıyla obeziteye yol açmasıdır.

Lambert, çok şişman olmanın en az 13 kanser türüyle bağlantılı olduğu konusunda uyarıyor. 

Bu nedenle sağlıklı kiloyu korumanın insanların kanser riskini azaltmak için yapabileceği en önemli şeylerden biri olduğunu vurguluyor.