ERDOĞAN SÜZER/ANKARA

Maliye Bakanlığı’nın 2016 yılı için hazırladığı genel bütçe yasa tasarısı taslağı, Meclis’in çalışamayacak olması nedeniyle daha çıkmadan boşa düştü. Seçim hükümeti, yılın ilk üç ayı için 130 milyar liralık geçici bütçe hazırlayacak. Devlet sadece maaş ödeyecek, kamu yatırımlarının büyük bölümü duracak.

BÜTÇE KADÜK OLACAK

Maliye Bakanlığı’nın, 2016 yılı mali bütçe tasarısını yasa gereği en geç 17 Ekim’e kadar Meclis’e teslim etmesi, Meclis’in de bütçeyi önce Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmesi, ardından Genel Kurul’da onaylayıp yasama sürecini tamamlaması gerekiyor. Maliye Bakanlığı yasal prosedürü yerine getirmek için tasarıyı belirlenen tarihte Meclis’e sunmayı planlıyor. Ancak, Meclis seçim sürecine girdiği için Plan ve Bütçe Komisyonu toplanamayacak, genel kurul görüşmeleri yapılamayacak. Dolayısıyla bütçe Meclis’e gelse dahi, resmi kabulün yapılmasının ardından “kadük” hale gelecek. Yani, bu yasama döneminde görüşülemediği için boşa düşmüş tasarı ve teklifler havuzuna atılacak.

GEÇİCİ BÜTÇE FORMÜLÜ

Maliye Bakanlığı’nın, yasal sürecin tamamlanamayacak olması nedeniyle şimdiden geçici bütçe hazırlıklarına başladığı öğrenildi. Yasa gereği, zorunlu nedenlerle merkezi yönetim bütçe kanununun yürürlüğe konulamaması halinde geçici bütçe kanunun çıkarılması gerekiyor. Geçici bütçelerin süresi 6 ayı geçemiyor. Bütçe ödeneklerinin büyüklüğü ise, bir önceki yıl bütçe başlangıç ödeneklerinin belirli bir oranı ile sınırlandırılıyor. Buna göre seçim hükümetinin, geçici bütçeyi hazırlayıp yasalaştırması, yeni kurulacak hükümetin de 2016 yılı bütçesini çıkarıp geçici bütçeyi sona erdirmesi gerekiyor.

3 AYLIK BÜTÇE GELİYOR

SÖZCÜ’nün edindiği bilgilere göre, önümüzdeki yıl 3 ay süreli bir geçici bütçenin yeteceği düşünülüyor. 3 aylık bütçe Ocak-Mart dönemini kapsayacak ve 2015 yılı bütçe ödeneklerinin 4’te 1’ine karşılık gelecek. 2015 bütçe kanunda genel bütçeye tabi kamu idarelerine 464,1 milyar, özel bütçeli idarelere 53 milyar, düzenleme ve denetleme kurullarına da 3,2 milyar lira ödenek tahsis edilmişti. Buna göre geçici bütçe, toplam 520 milyar 445 milyon liraya ulaşan bu ödeneklerin 4’te 1’i olan 130 milyar 111 milyon lira ödenekle oluşturulacak. Geçici bütçe bu tutarı aşamayacak. Yeni hükümet

YATIRIMLAR DURABİLİR

Normalde yeni yıl bütçeleri hazırlanırken, başta enflasyon ve büyüme olmak üzere çok sayıda değişken dikkate alınıyor, böylece eski yıl bütçesinin üzerinde bir ödenek tahsisi oluşturuluyordu. Ancak geçici bütçe böyle bir artışa izin vermediği için ödenekler çok sınırlı kalacak. Örneğin memur ve emeklilere yapılan normal zamlarla enflasyon zamlarını karşılayacak düzeyde ilave bir ödenek konulamayacak. Bu nedenle geçici bütçe ödeneklerinden ağırlıklı olarak memur ve emekli maaş ödemeleri ile zorunlu ödemelerin yapılması, rutin yatırımların ise askıya alınması bekleniyor. Kamu yatırımlarında yapılacak zorunlu fren nedeniyle Türkiye’nin önümüzdeki yıl beklenin de altında büyüme riskiyle karşılaşabileceği ifade ediliyor.

İşte 2016’nın ilk 3 ayında uygulanacak Geçici Bütçe:

(Milyon TL)

Bütçe harcamaları        2015 bütçesi      2016 geçici bütçe

Genel bütçeli idareler     464.163             116.041

Özel bütçeli kurumlar     53.069              13.267

Üst kurul ödenekleri       3.213                803.173

Toplam                        520.445             130.111