Uslu figüranlığa hayat veren, besleyen yanlış kaynamış kemik bir yapı var. 13 yıl boyunca vardı, şimdi üstüne 4 yıl daha koymaya geldi.
İlkeldir.
Sancı verir.
Kişiliği ezer.
Onur zedeler.
Halkın seçip kendine vekil yaptığını bir adama kul eder. Yüksek Seçim Kurulu, seçimlerin kesin sonuçlarını Resmi Gazete’de yayınlasın. Meclis’in ilk açıldığı günden itibaren “uslu figüranlar resmi geçidini” seyre dalacağız.
İşaretle oylama:
Kaldır el.
İndir el.
Açık oylama:
Kabul edenler.
Ret edenler.
Gizli oylama:
Beyaz (kabul) pusula.
Kırmızı (ret) pusula.
Yeşil (çekimser) pusula.
Adı halkın milletvekilidir; lider arzusuna göre parmak kaldırıp parmak indirir. Lider isteğine göre “kabul ya da ret” diye seslenir. Gizli oylamada bile lider “Milli İrade böyle istiyor” diye emir gönderip “beyaz pusulayı” işaret edince “beyaz pusulayı“ sandığa atar.
4 yılı böyle kapatır.

* * *

Liderin talimatıyla yapılan seçim listesinde adı bir kez geçer. Bir de Meclis ilk açıldığında yemin töreni sırasında ismi ile soy ismi seçildiği kentin adı ile birlikte okunur, kürsüye gelişini Meclis TV naklen canlı yayınlar.
4 yılda 2 kez adı geçer.
Hepsi bu!
Görüşüne başvurulmaz.
Gazeteler liderin, bakanların fotoğraf ve demeçlerini yayınlar. İktidar partisi milletvekilinin düşüncesi gazetelere haber olmaz. Çünkü lider istemediği için “soru önergesi” verip bir konunun aydınlanmasını Meclis’te bile isteyemez. Dört yılda sadece birkaç kez; Meclis’te kavga çıktığında en sert yumruğu ve en çevik tekmeyi atıp, en ağır küfrü savurduğunda gazetelere, TV’lere “ibretlik haber” olur. Bir de lidere “size dokunmak ibadettir” övgüsü yağdırdığında yandaş gazetelerde tek sütun “hatır haberi” yayınlanır.
O kadar.
Bütün yasama görevi bu.
Bu çok çirkin yapı; milletvekiline 4 yıl boyunca “kaldır parmak-indir parmak lidere figüran ol” görevi yükleyip halktan toplanmış vergilerden ayda 17 bin TL maaşı üç aylık peşin cebine koyuyor.
Sorun yaratma.
Çoğunluğu sağla.
Lider ne isterse yap.
Hep uslu figüran kal.
Üç aylığı (51 bin TL) peşin al.

* * *

Gördünüz değil mi?
Üç gün geçti, yüzde 49.5 oy almış iktidar partisinin sözcüleri; “Meksika Modeli Başkanlık” yolunu açmak için sadece 13 milletvekiline (Meclis başkanını da sayarsak aslında 14) ihtiyaç duyulduğunu ilan ettiler.
317 milletvekili çıkardı.
Başkanlık için 330 gerekli.
Parti sözcüleri, zerre utanmadan “13 milletvekiline ihtiyaç var” diyorlar.
Yani 317 oy garanti.
Tek bir “ret” diyen çıkmaz.
317 uysal figüran kesin.
“Ben Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesini doğru bulmuyorum” diyecek tek özgür düşünceli milletvekili çıkaramayan yapının adı: “Dik dur eğilme. Uslu figüran ol gerisine aldırma”
Kara mizah!

Vahşi sömürü!


CHP Milletvekili Veli Ağbaba, “Taşeron sistemi, vahşi kaptalizmin AKP sürümüdür” diyen bir tarif yapmıştı. Utandırmış ya da uyandırmış olmalı ki, yüzde 49.5 oy alan AKP, “ilk 100 gün programına” devlete çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması sözünü koyacağını açıkladı. Küçük bir farkla: 650 bin taşeron işçi var ancak bunun 200 bini teknolojik uzmanlık gerektiren işleri yapıyormuş. İşte o uzman 200 bin taşeron işçi, taşeron sömürüden kurtarılacak. Kalan 400 bin için vahşi sömürüye devam.