Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün, Putin’e bir mektup göndererek geçen sene kasım ayında Rus uçağının düşürülmesi olayıyla ilgili özür dilemişti. İlişkilerin normalleşmesi yolunda Türkiye tarafından atılan bu adımın ardından Putin bugün Erdoğan'a teşekkür telefonu açtı.

Bu görüşme, iki lider arasında uçak krizinden 7 ay sonra yapılan ilk temas olması nedeniyle büyük önem taşıyor.

Görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, görüşmede Türkiye-Rusya arasındaki ikili ilişkilerin normalleşmesinin önemi üzerinde durmuşlardır. Erdoğan ve Putin, ikili ilişkileri yeniden canlandırmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi, ekonomik ve insani krizler karşısında işbirliği içinde olmanın önemine de işaret etmişlerdir" denildi.

Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesine Moskova sert tepki göstermiş, bozulan ilişkilerden en çok turizm ve başta yaş sebze meyve olmak üzere ihracat kalemleri etkilenmişti.

Putin'in görüşme sırasında İstanbul'da dün gece düzenlenen "menfur terör saldırısını kınadığını" belirten Cumhurbaşkanlığı, Rus liderin Türk halkına taziyelerini ilettiğini de belirtti.

YÜZ YÜZE GÖRÜŞECEKLER


Açıklamada, "İkili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında kararlılıklarını vurgulayan iki lider, irtibat halinde olma ve yüz yüze görüşme konusunda da mutabık kalmışlardır" denildi.