Taylan BÜYÜKŞAHİN / İSTANBUL

ABD merkezli Pew Araştırma Merkezi’nin yayınladığı 44 ülke arasında yapılan araştırmaya göre gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelere göre geleceğe daha iyimser bakıyor. Ancak gelişmekte olan ülkeler içerisinde yer alan Türkiye kendi grubunda yer alan ülkeler kadar iyimser değil.

GELİŞMİŞLER ENDİŞELİ


Dünya genelindeki 25 gelişmekte olan ülke arasında Türkiye, çocuklarının gelecekte daha iyi finansal imkana sahip olacağı sıralamasında 22’nci sırada yer aldı. Bu sıralamada gelişmekte olan ülkelerin ‘iyi finansal gelecek’ ortalaması yüzde 50 iken, Türkiye yüzde 35’te kaldı. Türklerin yüzde 41’i de gelecekte finansal imkanların daha da kötüleşeceğini düşündüğünü belirtti.

Araştırma, gelişmekte olan ülkelerin aksine gelişmiş ülkelerin gelecekte çocukları için iyi bir ortam olmayacağını düşündüğünü de ortaya koyuyor. Gelişmiş ülkeler içerisinde çocuklarının finansal geleceği açısından en karamsar ülke yüzde 86 ile Fransa oldu. Fransa’yı yüzde 79 ile Japonya ve yüzde 67 ile İtalya takip etti. Burada gelecek konusunda en iyimser ülke ise yüzde 43 ile Güney Kore oldu.  Araştırmada 10 gelişmiş ülkenin ‘iyi finansal gelecek’ beklenti ortalaması yüzde 28’de kaldı.
Pew’in araştırması, Türklerin başarısının kontrolleri dışında olduğunu düşündüğünü de gösteriyor. Araştırmaya göre, Türk vatandaşları yüzde 75 oranında başarının kontrolleri dışında olduğunu söyleyerek dünyada ilk sırada yer aldı. Araştırmada yer alan 44 ülke arasında Türkiye bu alanda ilk sırada yer alırken, Türkiye’yi yüzde 74 ile Güney Kore, yüzde 73 ile Vietnam ve yüzde 67 ile Almanya takip etti.

Gelişmiş 10 ülkenin de başarının kontrolleri dışında olduğunu yüksek oranda onaylaması dikkat çekti. ABD, İngiltere ve İsrail’de ise başarının daha çok kendi kontrollerinde olduğu belirtildi.

ADALETSİZLİĞİN NEDENİ HÜKÜMET


Araştırmada fakirlerle zenginler arasındaki gelir uçurumunun nedenleri de ele alındı. 44 ülkenin ortalama sonuçlarına göre uçurumun en büyük nedenlerinin başında, yüzde 29 ile hükümetlerin ekonomi politikaları ve yüzde 23 ile işçi ödemeleri yer aldı. Türkiye’de de benzer bir tablo ortaya çıktı. ‘Zenginle fakir arasındaki uçurumun nedeni hükümet politikalarıdır’ diyen Türkler yüzde 42 ile dünya ortalamasının da üzerine çıktı. Gelişen ülkeler adaletsizliğin giderilmesi için vergi indirimi istedi.

1