2013'te, AKP, CHP, MHP ve HDP'nin katılımıyla kurulan yeni Anayasa komisyonu, iki senelik bir çalışmanın ardından 60 kadar madde üzerinde anlaşmış, ancak tüm Anayasa'nın değiştirilmesi konusunda görüş birliği oluşmamıştı.  1 Kasım seçimlerinin ardından ise, "ortak bir anayasa yazma" fikri, daha Anayasa Uzlaşma komisyonu'nun ilk toplantısında, siyasi partilerin Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetim sistemi konusundaki anlaşmazlıkları nedeniyle dağılmıştı.

FOTO:DHA - Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ilk kez Ak Saray'a gitti. FOTO:DHA - Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ilk kez Ak Saray'a gitti.

AKP, KENDİ ANAYASA TASLAĞINI GETİRMEK İÇİN HAREKETE GEÇMİŞTİ


TBMM'deki ortak Anayasa komisyonunun dağılmasından sonra ise, AKP'de partinin kendi Anayasa taslağının hazırlanması için harekete geçilmişti. AKP'li Mustafa Şentop, taslağın tamamlandığını, AKP'nin yaz aylarında bunu TBMM'ye sunmayı planlandığını da açıklamıştı.
Saray'da dün gerçekleşen zirveden çıkan en önemli sonuç ise, TBMM'de temsil edilen partilerin "ayrı ayrı Anayasa taslakları hazırlamaları ve Meclis'e sunmaları" fikrinin ortadan kalkması oldu.

Bu konudaki açıklamada, AKP lideri ve Başbakan Binali Yıldırım'dan geldi.
Binali Yıldırım, dün zirve sonrası yapılan Bakanlar Kurulu'nun ardından basının karşısına geçti ve hem zirvenin, hem de Bakanlar Kurulu'nun üzerinde uzlaştığı konuları açıkladı.
Yıldırım, "Yeni Anayasa'nın bütün partilerin katılımıyla hazırlanması için bir görüş birliği oluştuğunu gördük" dedi.

HDP ZİRVEDE YOK AMA, ANAYASA YAZIMINDA OLACAK


Yıldırım'ın yaptığı açıklamadaki kritik bir başka ifade ise, HDP'nin durumu konusunda oldu. Saray'daki zirvede yer almayan HDP'nin, TBMM'deki yeni Anayasa yazım komisyonunda ise yer alacağının işareti verildi. Yıldırım, "HDP de bu çalışmaya pekala katılabilir. Sınırlama yok" diye konuştu.

YOL HARİTASI; ÖNCE UZLAŞILAN MADDELER, SONRA TÜM ANAYASA


Yıldırım'ın yaptığı açıklamalardan, yeni Anayasa konusunda izlenecek yol haritasının da ipuçları çıktı. Buna göre, TBMM'nin daha önceki dönemlerde kurduğu Anayasa yazım komisyonlarında üzerinde uzlaşılan Anayasa değişiklik maddeleri, kısa süre içinde üzerinden bir kez daha geçirilerek, TBMM'ye getirilecek.

Anayasa'nın tümden değiştirilmesi konusundaki çalışmalar için ise, tüm partilerin katılımıyla ortak bir yolda yürünmesi için mutabakat var. Bu mutabakat, TBMM'de çalışacak bir ortak komisyonu dönüştürülecek. Bu çerçevede, Şubat ayında ilk toplantısını yapan, ancak daha ilk toplantıda dağılan TBMM Anayasa Mutabakat komisyonu'na yeniden işlerlik kazandırılabileceği ifade ediliyor.