Başbakan Binali Yıldırım'ın Başkanlık sistemi konusunda Anayasa değişiklik teklifini en kısa sürede TBMM'ye getireceklerini açıklaması tepkilere neden oldu. CHP sözcüleri, "Yeni bir dikta rejimi inşa ediliyor" dedi. CHP milletvekilleri SÖZCÜ'ye şu açıklamaları yaptı:

TEK ADAM REJİMİ

Bülent TEZCAN (Genel Başkan Yardımcısı): Türk demokrasisini güçlendirmenin yolu parlamenter sistemin güçlendirilmesinden geçiyor. Bizim tutumuz belli. Başkanlık sistemi Türkiye’yi bugün yaşanandan daha ağır bir tek adamlık rejimine götürür. Biz buna olur demeyiz. AKP 330 milletvekilini bulursa referanduma gider. 317 milletvekili olan AKP'nin destek alması gerekiyor. O zaman görürüz kim destek veriyor, nasıl ittifaklar kuruluyor?

İLGİLİ HABERBahçeli'nin isteğiyle başkanlık sistemi Meclis'e geliyorBahçeli'nin isteğiyle başkanlık sistemi Meclis'e geliyor

Murat EMİR (TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Ankara Milletvekili): MHP şimdiye kadar ki duruşunu tamamen inkar etti. Aralarında gizli bir anlaşma olduğu ortada. Hukuki durumu fiili duruma uyduralım diye bir yaklaşım söz konusu. Anayasa'yı çiğneyenler, bunu hukuki sürece uydurmak için şimdi siyasi süreci işletiyor. Başkanlık çıkışı MHP’yi tamamen AKP’ye bağlamak anlamına gelir. Bahçeli partisini kapatmaya niyetli. 15 Temmuz’dan bu yana yaşadıkları kısa süreli bir bocalamadan sonra eski gündemlerine döndüler. Meclis tamamen devre dışı bırakılmış, ülke KHK’lar ile yönetilir durumda. Yeni bir dikta rejimi inşaa ediliyor.