Çoğu işletme için demirbaş ve stok hesaplarını temizleme büyük bir sorun. Yapılandırma ile bu problemlere de çözüm getiriliyor...

Dünkü yazımızda “Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun” da yer alan düzenlemeleri SÖZCÜ okuyucularına açıklamaya çalıştım. Bugün çoğu işletme için büyük sorunlar oluşturan demirbaş ve stok hesaplarında nasıl temizlik yapılabileceğine ilişkin düzenlemeleri açıklayacağım.

DEMİRBAŞLAR KAYITLARA ALINABİLECEK Mİ?

Kanun ile gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine (adi, kollektif ve adi komandit şirketler dahil) işletmelerinde mevcut olduğu halde, kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları yasal kayıtlarına intikal ettirmek suretiyle, kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirmelerine imkan sağlanmaktadır. Mükelleflerin uyması gereken hususlar özet halinde yandaki gibidir.

GEÇMİŞE YÖNELİK CEZA YOK

Mükelleflerin fatura almamaları nedeniyle, işletme yasal defter ve kayıtlarına intikal ettirme imkanı olmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların kayıtlara intikal ettirilmesine imkan veren düzenleme, bütün gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerini kapsamaktadır. Beyan edilen kıymetler için Katma Değer Vergisi Kanunu’nun vergi sorumluluğuna ilişkin hükümleri uygulanmayacak, ayrıca geçmişe yönelik vergi cezası uygulanmayacaktır.

Sebep kayıt dışı ekonomi


Kayıt dışı ekonominin neredeyse kayıt içi ekonominin büyüklüğüne ulaştığı ülkemizde, faturasız iş ve işlemlerin Kanun ile faturalı hale getirildiğine son 14 yılda üçüncü kez tanık olmaktayız. Kayıtlı ekonomik düzene ne zaman geçer isek, o zaman bu tanık olma durumumuz sona erecektir.

Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan mallar ne olacak?


Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri (adi, kollektif ve adi komandit şirketler dâhil), kayıtlarında yer aldığı halde, işletmelerinde mevcut olmayan emtialarını, bu kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar, aynı neviden emtialara ilişkin cari yıl kayıtlarına göre tespit edilen gayrisafi kâr oranını dikkate alarak fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle kayıt ve beyanlarına intikal ettirebileceklerdir. Gayrisafi kâr oranının cari yıl kayıtlarına göre tespit edilemediği hallerde, mükellefin bağlı olduğu meslek odalarının belirleyeceği oranlar esas alınacaktır. Buna göre; ödenmesi gereken katma değer vergisi, ilk taksiti beyanname verme süresi içinde, izleyen taksitler beyanname verme süresini takip eden ikinci ve dördüncü ayda olmak üzere üç eşit taksitte ödenir.

Eczanelere özel düzenleme


Eczaneler, stoklarında kaydi olarak yer aldığı halde, fiilen bulunmayan ilaçları, bu kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar maliyet bedeli üzerinden fatura düzenlemek suretiyle kayıtlarından çıkarabileceklerdir. Bu suretle kayıtlardan çıkarılan ilaçların maliyet bedeli üzerinden yüzde 4 oranında hesaplanan katma değer vergisi ayrı bir beyanname ile beyan edilerek beyanname verme süresi içinde ödenir. Ödenen bu vergi, hesaplanan katma değer vergisinden indirilemez, gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınamaz. Bu hükmün uygulanmasına ilişkin olarak , geçmişe yönelik vergi cezası ve gecikme faizi uygulanmayacaktır.

Yarın: Olmayan para ve olmayan alacaklar da temizleniyor