Paletsiz ip destekli serbest dalışta 81 metreye inerek daha önce 80 metreyle kendisine ait rekoru egale eden ve dünya şampiyonu olan Cenk Devrim Ulusoy, şampiyonluğun keyfini çıkarıyor... Cumhuriyet’e açıklamalar yapan Ulusoy, “Türkiye rekoru kırarak şampiyon olduğum halde maalesef milli takıma seçilemedim. Eğer yılsaydım ve spor hayatıma bu gereksiz meseleden dolayı noktayı koysaydım dönemin federasyon başkanı amacına ulaşmış olacaktı” dedi.

- Öncelikle spora başlama hikâyeniz oldukça ilginç. Bize bu süreçten biraz bahseder misiniz?

CENK DEVRİM ULUSOY: 3.5 aylıkken mama sandalyesinden düştüm ve yaklaşık 4 yıl sağ kolumu dirsekten kırıldığı için kullanamadım. Doktorlar dirsek kemiğinin yeniden kullanılabilmesi için yüzmeye başlamam gerektiğini aileme söyledi ve bu vesileyle küçük yaşta yüzmeye başladım.

- Spor hayatınıza yüzmeyle başlayıp mono palet ve ardından serbest dalışla devam ettiniz. Hepsi su sporu olsa da aslında birbirinden farklı branşlar... Alışma aşamasında zorluklar çektiniz mi?

C.D.U.: Hayır, ben öncelikle yaptığım branşları beynimde çözüp uyguladım. Mono palet ve serbest dalışı da yapabileceğime inandığım için şu anda başarılıyım.

- Rekor kırabilmek için gerçekten de çok iyi çalışıyorsunuz. Nasıl hazırlanıyorsunuz, bize bu çalışmalardan biraz bahseder misiniz?

C.D.U.: Ben çalışmalarıma kasım ayında başlıyorum. Kışın daha çok ağırlık altına girerek kuvvet çalışması, ilkbaharda kondisyon (bisiklet-koşu) çalışması, yazın ise genel olarak derinlik çalışması, odaklanma ve yoga yaparak dünya şampiyonalarına ve bireysel rekorlarıma hazırlanıyorum.

- Dalış anında neler hissediyorsunuz?

C.D.U.: Dalışlarımda iç bünyeme odaklanarak vücudumu hissetmeye ve anlamaya çalışıyorum. Genellikle gözlerim kapalı dalıyorum. Burada vücut basınç altında çeşitli refleksler veriyor. Bu refleksler nefesin bitti, nefes al da olabiliyor. Bunu anlayamazsan maalesef tehlikeli sonuçlar olabilir.

- Ulusal takıma alınmama hikâyeniz oldukça ilginç. Bize bu aşamaları anlatır mısınız? (Dövmeleri yüzünden alınmıyor ilk başta)

C.D.U.: Yaklaşık 8 yıl gibi bir süre bana hiçbir durum yansıtılmadan branşlarımda Türkiye rekoru kırarak şampiyon olduğum halde maalesef milli takıma seçilemedim. Eğer yılsaydım ve spor hayatıma bu gereksiz meseleden dolayı noktayı koysaydım dönemin federasyon başkanı amacına ulaşmış olacaktı. Ancak ben yılmadan bana verilecek bir şansı bekledim ve bu şans, federasyon başkanlarının değişmesiyle 2004’te tarafıma verildi. Uzun yıllar sonra yurtdışında ülkemi temsil etme şansı yakaladım ve ilk katıldığım yurtdışı müsabakasında dünya dördüncüsü oldum. Bu benim için çok iyi bir başlangıç oldu. 2 yıl sonra da 2 dünya rekoru kırıp bir dünya şampiyonluğu ve bir de dünya ikinciliği kazandım.

- Kariyer hedefinizde bundan sonrası için neler var?

C.D.U.: Şu anda her pazartesi TRT Haber’de saat 21.05’te ‘Tek Nefes’ isimli sualtı belgeselimiz yayımlanmakta. 15 bölüm olarak ekranlara taşınıyor. Tamamen uluslarası sularda, değişik ve teklikeli sualtı canlılarıyla tanışmamı anlatan bu belgesel için yurtdışı çekimlerim var. Çanakkale Kolin Oteli’nde küçük yaş grubuna yüzme dersi vermekteyim. Ayrıca Çanakkale’nin önemli isimlerinin spor koçluğunu yapmaktayım. Sportif bağlamdaki hedefim iki ayrı cephede dünya şampiyonasına katılıp dünya sıralamasında ilk 3’te yer alma mücadelesi vermek... Ayrıca yıl içinde değişik zamanlarda ve değişik branşlarda dünya rekoru denemesi yapmak...

Kaynak: Cumhuriyet