Türkiye’de vergiler arttıkça, buna bağlı zamlar da yapıldıkça vatandaş inim inim inliyor. Nedenine gelince, vergiler dolaylı geliyor. Olan da vatandaşa oluyor.
Bir ülkede dolaylı vergilerin yüksek olması, vergi adaletinin bulunmadığını gösteriyor. Örneğin, su, ekmek, sigara, zeytin, peynir, şeker, yakıt vs. alan işsiz vatandaş da asgari ücretli vatandaş da zengin vatandaş da aynı vergiyi ödüyor.
Türkiye’de onbinlerce kuyumcu, mobilyacı, kürkçü, diş hekimi, konfeksiyoncu vs. asgari ücretin altında gelir beyan ediyor ve böylece az vergi ödüyor. Onlar az vergi ödedikçe de dolaylı vergilere yükleniliyor.
Sonuçta Türkiye, otomobilden, akaryakıttan, cep telefonundan, içkiden, sigaradan alınan vergilerde “Dünya rekorları” kırıyor.



Dolaylı vergiler açısından Türkiye’nin kötü bir karnesi var. Oysa AB (27) ortalaması yüzde 31. Dolaylı vergilerin oranları; Belçika’da yüzde 37, Almanya’da 28, Hollanda’da 32, İspanya’da 33, İngiltere’de 46, Macaristan’da 25, Bulgaristan’da 20, Çek Cumhuriyeti’nde 21, Slovakya’da ise 19. AKP’nin dolaylı rekoru ise yüzde 70... Bu bir Dünya rekoru!.. Biz böyle rekorlar istemiyoruz.