ABD'nin eski Ankara büyükelçisi Francis Ricciardone, Ankara'nın El Kaide'nin kolu olan El Nusra Cephesi'ne yardım ettiğini söyledi.

IŞİD'i Irak'ın yanı sıra Suriye'de de vurmaya hazırlanan ABD'nin eski Ankara büyükelçisi Francis Ricciardone, AKP hükümetinin Suriye politikası konusunda çarpıcı bir açıklama yaptı.

Ricciardone, Türkiye'yle Suriye konusunda 'anlaşmamakta anlaştıklarını, zira Ankara'nın El Kaide'nin kolu olan El Nusra Cephesi'ne yardım ettiğini' söyledi.

Geçen aya kadar Ankara büyükelçisi olarak görev yapan Ricciardone'nin bu açıklamayı, tam da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ziyareti öncesinde yapması dikkat çekti.

 

Muhalifleri renklere ayırdık

Ricciardone'ye, Washington'da uzman olarak göreve başladığı Atlantic Council adlı düşünce kuruluşunda katıldığı ilk konferansta, 'Suriye'de desteklenecek muhalif grupların nasıl belirlendiği' ve Türkiye'nin politikası soruldu.

İlhan Tanır'ın Diken.com'daki haberine göre eski büyükelçi, Türkiye'yle ABD'nin Suriyeli muhalifleri duruşlarına göre bir şekilde renklere ayırdığını, düşman görülenlerin kırmızı, ılımlıların yeşil ve ortadaki grupların da sarı olarak renklendirildiğini anlattı. Ancak Ricciardone, bu renklendirme konusunda ABD ile Türkiye'nin bazı anlaşmazlıklar yaşadığını anlattı. Örnek olarak da Türkiye'nin yardım ettiği El Kaide bağlantılı El Nusra Cehpesi'yle yine aşırılıkçı olarak bilinen Ahrar el Şam gruplarını gösterdi.

Yardım etmemelerini istedik

Ricciardone şöyle konuştu: "Kısaca söylemek gerekirse, Türklerle farklı fikirlerde olmayı kabul ettik. Türkiye'ye dedik ki, "Siz çalıştığınız bazı Suriyeli grupları ikna edebileceğinizi düşünüyorsunuz ama bizim için bu gruplar kabul edilemez. Biz bunlarla çalışmayacağız ve sizin de çalışmamanızı tercih ederiz. Açıkçası sınırınızdan geçişlerinin durdurulmasını da isteriz". Açıkça söylemek gerekirse, El Nusra da dahil olmak üzere Türkler bir çok gruba yardım etti, ki biz sonunda El Nusra'yı terörist grup ilan ettik. Biz bunlarla çalışmadık."

Türkiye ABD'den iki yıl sonra terörist ilan etti

ABD, EL Nusra'yı Aralık 2012'de terör örgütleri listesine almış, Türkiye aynı adımı ancak Haziran 2014'te atmıştı. Ricciardone'nin Türkiye'nin örgütüne yardım ettiği yönündeki açıklaması, Amerikalı bir yetkili açısından bir ilk teşkil ediyor.