Cengiz ALDEMİR/Sozcu.com.tr

CHP Eski İzmir milletvekili Kemal Anadol, 50 milletvekilinin imza koyduğu basın açıklamasında Kemal Kılıçdaroğlu'nu istifaya çağırdı.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde parti kurullarını dikkate almadığını ve bizzat kendisinin de ifade ettiği gibi kişisel risk aldığı sözünü hatırlatan Anadol'un açıklaması şöyle :

"Çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığının laik demokratik, Türkiye Cumhuriyetinin temel değerlerini Atatürk ilke ve devriimlerini benimsemiş toplum kesimlerinde hayal kırıklığı yarattığını belirtmiştik. O açıklamamızda İhsanoğlu ile seçime gidilmesinin hata olacağını vurgulayarak bu hatadan dönülmesini ve cumhuriyetten laikikten ve Atatürk devremlerinden yana bir aday belirlenmesini önermiş aksi takdirde İhsanoğlu'nu önerenlerin tarih karısında sorumlu olacakları yolundaki görüşylerimizi dile getirmiytik. Seçim kampanlyası sırasında İhsanoğlu'nun dile getiridiği bazı görüşler kaygılarımızda ne kadar haklı olduğmuzu göstermiyştir. BU durum karşısında seçime katılım oranı 30 yılı aşkın zamandan beri ilk defa yüzde 74 ün altına düşmüş 723 bin 823 seçmen geçersiz oy kullanmıştır. Erdoğan son seçimlerde partisinin aldığı oy korurken Demirtaş önemli ölçüde oy arttırmış, çatı adayı İhsanoğlu CHP ve MHP'nin toplam oyundan 5 milyon daha az oy almış ve Erdoğan'ın 13 puan gerisinde kalmıştır. Bu durumun büşük bir başarısızlık olduğu açıktır. Başarısızlık kadar vahim olan başka bir durumda genel başkanın bunun vahametini kavrayamamıyş ir görüntü vermesidir. 12 eylül 2010 referandumundan bu yana parti 12 haziran 2011 genel 30 mart 2014 yerel seçimde giderek kan kaybetmiştir.

KILIÇDAROĞLU BEDELİNİ ÖDEMELİ

Cumhurbaşkanlığı seçimi başarısızlık zincirinin 4. halkasıdır. Budurum sorumluluğunu seçimlere katılmayanlara veya geçersiz oy kullananlara yüklemek doğru değildir. Sorumluluk doğrudan doğruya uyarıları dikkate almadan ve partinin yetkili kurullarında görüşülüp karar alınmadan Ekmeleddin İhsanoğlu'nu çatı adayı olarak öneren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na aittir. Esasen kendisi İhsanoğlu'nu aday göstererek kişisel bir risk aldığını söylemiştir. Şimdi alınan bu riskin bedelini ödemesi gerekmektedir. Çağdaş demokrasilerde bulunan yolu genel Başkanlıktan istifa etmektir. Diğer üç başarısız seçim de eklenince artık istifa kaçınılmaz olmuştur. CHP'nin Cumhuriyetin değerlerine ve parti ilkelerine yürekten bağı olarak yıllardan beri mücadele eden örgüt ve delegelerinini partiyi yeniden kuruluş amaçlarına uygun çizgiye getirecek ve önümüzdeki genel seçimlerde başarıya ulaştıracak güçlü bir lider seçeceğine inanıyoruz."