Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, meyve ve sebzeleri kabukları ile birlikte tüketmenin yararlarını anlattı

İşte kabuğuyla tüketildiğinde daha yararlı olan besinler:

Kivi
Kivinin saçlı yüzeyi antioksidanlardan zengindir ve anti kanser, anti-inflamatuar (iltihap karşıtı) ve anti alerjik özelliktedir. Kabuğu kendisinden 3 kat daha fazla antioksidan içerir. Staphylococcus ve E-coli gibi gıda zehirlenmelerine yol açan bakterilerle savaşır. Eğer yeşil renkli kivi ekşi geliyorsa, aynı sağlık faydaları olan altın kivi tercih edilebilir. Kivinin suyunu içiyorsanız blenderdan kabukları da geçirmeyi deneyin.

Ananas
Ananasın dışındaki dikenli yüzey değil ama sert çekirdekli kısmı kullanılabilir. Lif ve C vitamini içeriğinin yanı sıra, esas faydası "bromelain" adlı enzimden gelmektedir. Bu enzim, besinleri ve ölü dokuları sindirim sisteminde hızlıca parçalar; böylece mideyi korur. Ananasın çekirdek kısmı, meyvesinden 2 kat daha fazla bromelain içerir. Çekirdek kısmından faydalanmak için; bastırarak çekirdeği ezebilir, suyunu içeceklere ekleyebilirsiniz. Çiğnemesi zor olabilir ancak kalan çekirdek kısmı ekstra lif için çorbalara, güveçlere eklenebilir.

Brokoli
Temiz, küçük çiçekleri daha çekici görünse de saplarını yemek için de birçok neden vardır. Brokolinin sapları, çiçeklerine göre daha az lezzetlidir; ancak kalsiyum ve C vitamini yönünden daha zengindir. Saplar aynı zamanda çözünür lif içerir, daha uzun süre tokluk sağlar. Brokoli saplarını ince şeritler halinde kesip buharda ya da tavada pişirebilirsiniz.

Muz
Yapılan bir araştırmada; muz kabuğu ekstresinin, ruh halini dengeleyen bir kimyasal olan "serotonin" yönünden zengin olduğu ve depresyonu azaltabildiği sonucuna varılmıştır. Araştırma ekibi, muz kabuğunu 10 dk kadar kaynatıp soğutulmuş suyunu içmeyi önermektedir ya da meyve sıkacağından geçirilip suyu içilebilir. Muz kabuğu lutein antioksidanını da içerdiğinden, göz hücrelerini ultraviyole ışığın zararlı etkilerine karşı korur.

Sarımsak
Yapılan bir çalışmaya göre, sarımsağın kabuğu 6 farklı antioksidan bileşik içerir. Sarımsağın dış yüzeyini atmak, yaşlanma süreciyle mücadele eden ve kalbi koruyan fenilpropanoid antioksidanların da atmak anlamına gelmektedir. Yarım veya bütün bir sarımsağa zeytinyağı gezdirilip, fırında pişirilen yemeklere veya pişmiş sebzelere eklenebilir.

Turunçgiller
Portakal ve mandalina kabuğu, süper flavonoidler denen güçlü antioksidanlar içerirler. İyi kolesterol seviyelerini düşürmeden kötü kolesterolü azaltmaya yardımcıdırlar. Turunçgil kabuğundan gelen antioksidanlar, meyvenin suyunu içmekten 20 kat daha güçlüdür. Beyaz kısımları da yüksek seviyede pektin içerir. Pektin diyet; lifinin bileşenidir, kolesterolü düşürmeye yardımcıdır ve bağırsaklardaki dost bakterilerin kolonize olmasını sağlar. Mandalina ya da portakalı meyve sıkacağına kabukları ile birlikte atalabilirsiniz veya kabuklarını damak tadınıza göre yemeklere, keklere ekleyebilirsiniz.

Bal Kabağı
Tüm kabaklar çinkodan zengindir, sağlıklı deri ve tırnaklar için gereklidir. Kalp hastalığı ve kansere karşı koruyucu bir antioksidan olan "betakaroten"i içerir. Kabağın dış kabuğunu yemek tabii ki oldukça zordur, çekirdeğe ulaşmak için kabuğa yakın bir şekilde onu kazıdıkça daha fazla besin öğesi içeren turuncu kısma ulaşılacaktır. Çekirdekleri de beyin sağlığı içine gerekli olan mükemmel bir Omega 6 ve diğer yağ asitleri kaynağıdır. Çekirdekleri ılık suda yıkayıp, 20 dk zeytinyağı ile çevirin. Salata ve çorbalara serpiştirin.

Patates
Bir yumruk büyüklüğündeki patates kabuğu günlük tavsiye edilen çözünür lif, potasyum, demir, fosfor, çinko ve C vitamini ihtiyacının yarısını karşılar. Patatesleri kaynatıp, püre yada elma dilim şeklinde az zeytinyağ ile kabukları ile birlikte değerlendirin.