ABD ile Küba ilişkileri, her geçen gün bir adım ileriye gidiyor. 54 yıl askıda olan diplomatik ilişkileri yeniden inşa etme kararı alan ABD ile Küba diplomatik temsilcilikleri, dün gece yarısından itibaren tam kapsamlı büyükelçilik haline geldi.

1958'den beri, yani tam 57 yıl sonra, ABD Dışişleri Bakanlığına ziyarette bulunan ilk Kübalı yetkili olan Rodriguez, Guantanamo'nun ülkesine iadesini talep etti. Kerry ise "Guantanamo'nun Küba'ya teslim edilmesi söz konusu değil" dedi ancak Küba'nın hassasiyetini anladıklarını belirterek, geleceğin ne getireceğinin bilinemeyeceğini söyledi.

TÖRENLE AÇILIŞ YAPILDI

Temmuz ayı başında diplomatik ilişkilere resmen başlama kararı almalarının ardından Washington ile Havana’da bulunan diplomatik temsilcilikler, Küba’nın Washington’daki büyükelçiliği Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez’in katıldığı törenle resmen açıldı.

Küba'nın, 1961'de ilişkilerin kesilmesinin ardından diplomatik temsilciliği olarak görev yapan büyükelçiliğinin açılışında, Rodriguez ve diğer Kübalı yetkililerin yanı sıra Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, ABD Dışişleri Bakanlığı Batı Yarıküre’den Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Roberta Jacobson ile bazı ABD’li yetkililer de hazır bulundu.

Küba bayrağı, Kübalı askerler tarafından göndere çekildi, ardından bu ülkenin ulusal marşı okundu.



'ÇOK YAŞA KÜBA'

Çok sayıda basın mensubunun takip ettiği töreni izlemeye gelen bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri ve Latin kökenli vatandaşlar da, “Çok yaşa Küba” sloganları attı. Büyükelçiliğin yer aldığı cadde, tören esnasında kısa süreli trafiğe kapatıldı.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı lobisinde asılı bulunan diplomatik ilişki yürütülen ülke bayrakları arasına Küba bayrağı da sabah saatlerinden itibaren yerleştirildi.



'BARİYERLERİ YIKAN TARİHİ BİR GÜN'


Kübalı mevkidaşının Washington'da diplomatik görüşmelerde bulunmasını, "bariyerleri yıkan tarihi bir gün" olarak değerlendiren Kerry, "Elbetteki bu gelişmeler iki devlet arasındaki birçok meselenin hallolduğu anlamına gelmemektedir. Fakat şunu söyleyebilirim ki, soğuk savaş biteli çok oldu ve iki ülkenin menfaati adına yakın ilişkiler kurmak önemlidir. Bu bağlamda, bizler de bu normalleşme sürecine katkıda bulunmak için gerekli girişimlerde bulunuyoruz" diye konuştu.

'GUANTANAMO TALEBİ'

Rodriguez, "Halihazırda Küba'nın başından beri teröre destek veren ülkeler listesinde olmaması gerekirken, nihayet bu listeden çıkarıldık. Bize uygulanan yaptırımların tamamen kaldırılması yönünde beklentilerimiz var. Ayrıca, illegal bir şekilde ele geçirilmiş Guantanamo'nun bize iade edilmesini talep ediyoruz" dedi.



 

KERRY, KÜBA'YA GİDECEK

ABD’nin Havana’daki diplomatik temsilciliği de gece yarısından itibaren tam kapsamlı büyükelçilik haline gelirken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, 14 Ağustos'ta Küba’ya giderek Havana'daki büyükelçiliğin resmi açılışını yapması bekleniyor.

54 YIL SONRA BİR İLK...

ABD Başkanı Barack Obama, 1 Temmuz’da Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, Küba ile ilişkilerin normalleştirilmesine resmi olarak başlama kararı aldıklarını belirterek, karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılacağını duyurmuştu.

Washington ve Havana yönetimleri, Obama'nın, geçen yılın Aralık ayında Küba ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik tarihi açıklamasının ardından büyükelçilikler konusunu müzakere etmeye başlamıştı.

Yarım yüzyıldan sonra ilk kez 11 Nisan'da bir ABD Başkanı ile Küba Devlet Başkanı yüz yüze görüşme yaparken Obama yönetimi, 14 Nisan'da da Küba’yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarma kararı almıştı. Obama, 1 Temmuz'da da karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılması kararı aldıklarını duyurmuştu. ABD ve Küba, 1961'de kesilen diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmenin koşulları üzerinde yaklaşık altı aydır görüşmelerde bulunuyor.

Washington'da Küba Büyükelçiliği açılıyor

Washington'da Küba Büyükelçiliği açılıyor