BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail’in işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletininin kurulmasını öngören yasa tasarısının reddedilmesi üzerine Filistin yönetimi, İsrail’e karşı kritik bir adım attı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, uluslararası anlaşmalara taraf olmak için imzaladığı sözleşmeleri BM Genel Sekreteri’nin Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry’e teslim etti. Filistin, bu adımla Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne üye olma yolunu açmış oldu, üyelik halinde İsrail aleyhine davalar açabilir.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Filistin lideri Mahmud Abbas’ın aralarında Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) de bulunduğu 20 uluslararası anlaşmaya taraf olmak için imza atmasından “derin rahatsızlık” duyduğunu belirtti. Bakanlık sözcülerinden Jeff Rathke, yazılı açıklamasında, “Filistinlilerin UCM ile ilgili olarak attıkları adımdan derin rahatsızlık duymaktayız. Bu, Filistinlilerin birçoğunun uzun süredir kendi halkları için umut ettikleri neticelerin hiçbirini sağlamayacak türden gerilimi tırmandırıcı bir adım. Bu gibi eylemler çözüm değil” değerlendirmesinde bulundu.