Fransız uzmanlar, 150 kişiye mezar olan Germanwings hava yolu şirketine ait Airbus A-320'nin enkazında inceleme yapıyor. Bu arada New York Times pilotlardan birinin kaza sırasında kokpitte olmadığını iddia etti. Gazeteye konuşan bir soruşturma müfettişi “Dışarı çıkan ve kokpite dönmek isteyen pilot kapıya vurdu cevap alamadı. Daha sert vurdu yine cevap alamadı. Kapıyı kırmaya çalıştı” dedi.

150 kişiye mezar olan Alman Airbus yolcu uçağının neden Fransız Alpleri’ne çakıldığı esrarını koruyor. Senaryolar arasında kabin basıncının düşmesi, otopilot arızası, kokpite zehirli gazların sızması ve terörist saldırı seçenekleri yer alıyor. Finlandiyalı bir yetkili, kokpit seslerini kaydeden karakutuya göre pilotların olay sırasında baygın olabileceğini iddia etti.

ALMAN havayolu devi Lufthansa’ya bağlı Germanwings şirketinin 24 yaşındaki Airbus A320 tipi yolcu uçağının önceki gün neden düştüğüne dair sır perdesi henüz kalkmadı. Almanya’nın Düsseldorf kentine gitmek üzere İspanya’nın Barcelona kentinden önceki gün 10.01’de havalanan 144 yolcu, 6 mürettebat taşıyan uçak önceki gün Fransız Alpleri’ne çakılmıştı.  Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, önceki gün bulunan karakutulardan birinin kokpit ses kayıt cihazı olduğunu, zarar görmekle birlikte verilerin elde edilebileceğini belirtti. Bulunan karakutu analiz için Paris’e gönderildi. Uçuş verilerinin kayıtlı olduğu diğer karakutu da dün bulundu. Ancak bunun ciddi zarar gördüğü, hafıza çipinin yerinden çıktığı ve kayıp olduğu belirtildi.



KURTULAN YOK

Yetkililer uçaktaki 150 kişiden hepsinin öldüğünü açıkladı. Airbus A320 tipi uçak Barcelona-Düsseldorf seferini yapıyordu. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve uçağın düşüşüne neyin neden olduğu konusunda ipuçları barındırdığı düşünülen kara kutunun bulunduğunu açıkladı. Germanwings uçağın, düşmeden önce sekiz dakika boyunca irtifa kaybettiğini belirtse de uçağın neden düştüğünün bilinmediğini söylemişti. Uçaktaki yolcuların çoğunun Alman ve İspanyol vatandaşı olduğu belirtildi.



SEKİZ DAKİKALIK İRTİFA KAYBI

Germanwings'in verdiği bilgiye göre, uçak Düsseldorf'a gitmek üzere Barcelona'dan yerel saatle 10:01'de (TSİ 11:01) havalandı. 144 yolcu, 2 bebek ve altı mürettebatı taşıyan uçak, yerel saatle 10:47'de seyir irtifasından ayrılarak alçalmaya başladı. Uçak sekiz dakika boyunca irtifa kaybetti. Ardından uçağın Fransız hava trafik kontrolüyle bağlantısı 10:53'te kesildi ve uçak düştü.



UÇAKTAKİ  YOLCULAR

Daha önce yapılan '39 Türk yolcu vardı' açıklamasının doğrulanmamasının ardından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uçakta Türk vatandaşlığından çıkarılan 50 yaşındaki Muradiye Lohman adında bir Türk'ün hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Çavuşoğlu yolcu listesindeki Yasmin adlı kişinin Türkiye vatandaşı olup olmadığını bilmediklerini de sözlerine ekledi. Uçakta; 67 Almanya, 45 İspanya, birer Belçika, Danimarka, İtalya ve Hollanda vatandaşının bulunduğu açıklanmıştı. Bugün gelen bilgiler; iki Arjantinli, iki Avustralyalı ve muhtemelen iki de Japon yolcunun da uçakta bulunduğu yönünde.



ALMANYA'DA DERSLERE ARA VERİLDİ

Berlin'den gazeteci Cem Sey, düşen uçakta bütün bir sınıfın öğrencilerinin iki öğretmenleriyle birlikte yaşamını yitirmesinin Almanya'yı yasa boğduğunu aktarıyor.
Haltern kasabasındaki Joseph König Lisesi'nin 10. sınıfına devam eden 16 öğrenci ve iki kadın öğretmen bir değiş-tokuş programı çerçevesinde bir hafta önce İspanya'ya gitmişti.



Kaza haberi alındıktan sonra lisede derslere ara verildi ve öğrenciler evlerine gönderildi. Okulun öğrencilerine psikolojik destek verildiği açıklandı. Haltern Belediye Başkanı Bodo Klimpel bir basın toplantısı düzenleyerek, "bugün Haltern tarihinin en karanlık günü" dedi.


UÇAK ARIZALI İDDİASI

Fransız uzmanlar, 150 kişiye mezar olan Germanwings hava yolu şirketine ait Airbus A-320'nin enkazında inceleme yapmaya devam ediyor. Alman Die Zeit gazetesi, düşen uçağın teknik bir arıza nedeniyle uzun süre tamir için beklediğini iddia etti. Enkaz kurtarma çalışmaları hakkında bilgi sahibi olan bir uzman yaptığı açıklamada, ulaşılan karakutuda kokpit içindeki ses kayıtlarının bulunduğunu söylerken; uzmanların, hava kazalarını soruşturmada elzem olan uçuş bilgisini içeren ikinci karakutuyu da incelemeleri gerektiğini vurguladı.


TÜM OLASILIKLAR DEĞERLENDİRİLİYOR

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, bulunan karakutunun hasarlı olduğunu, ikinci karakutuyu arama çalışmalarının ise sürdüğünü açıkladı. Cazeneuve, kaza nedenine ilişkin tüm seçeneklerin değerlendirildiğini fakat terör saldırısı ihtimalinin temel olasılık olarak görülmediğini söyledi.


Marsilya Savcısı Brice Robin, uçak enkazı üzerinde helikopterle inceleme yaptıktan sonra Reuters'a yaptığı açıklamada, "Kelimenin tam anlamıyla paramparça olmuş bir uçak gördük. Uçak iskeleti ya da kanatlardan bütün kalmış tek bir parça bile yok" dedi.



'TECRÜBELİ BİR PİLOTTU'

Yetkililer, uçakta rutin bakımın Lufthansa teknisyenleri tarafından pazartesi günü yapıldığını belirtirken, uçağın pilotunun 10 yıldır Lufthansa ve Germanwings'le uçtuklarını söyledi. Lufthansa'dan yapılan açıklamada tekerleklerin açılması sırasında kapaklarda bir sorun olduğu, ancak bunun güvenlik açısından tehlike oluşturmadığı sadece gürültü yaptığı ve tamirinin de rutin olarak zamanında yapıldığı kaydedildi.



Germanwings'e göre, kaptan pilotun Airbus'la 6 bin saatten uzun uçuş deneyimi var. Fransız Hava Trafik Kontrol uzmanlarının uçakla temasının 6 bin feet yaklaşık 2 bin metreye alçaldığı sırada kesildiğini söyledi. Olayla ilgili sorular, uçağın neden normal uçuş yüksekliği olan 38 bin feet'ten (yaklaşık 12 bin metre) 6 bin feet (2 bin metre) kadar irtifa kaybettiği üzerinde yoğunlaşıyor.



PİLOTLAR BOYKOT ETTİ, GERMANWINGS SEFERLERİ İPTAL

Kazadan sonra Germanwings pilot ve kabin ekiplerinin birçoğunun göreve gelmediği bildirildi. Bu nedenle Germanwings'in birçok seferi iptal edildi. Lufthansa basın sözcüsü, kendilerine bağlı ucuz hizmet veren Germanwings'in çalışanlarının işbaşı yapmamasının, kaza yapan uçağın daha bir gün önce Düsseldorf Havaalanı'nda arızalanması ve tamir edilmesiyle ilgili olup olmadığı konusunda bilgileri olmadığını açıkladı. Sözcü, uçakta bir gün önce tespit edilen arızanın kazaya neden olmasının mümkün olmadığını ve zaten tamir edildiğini de sözlerine ekledi.



FİRMADAN AÇIKLAMA: BÜYÜK ÜZÜNTÜ İÇİDEYİZ

Firmanın açıklaması şu şekilde: "Germanwings olarak 4U 9525 sefer sayılı Barselona – Düsseldorf uçuşunu gerçekleştiren uçağımızın Fransa Alpleri’nde bir kaza geçirdiğini teyit etmekten büyük üzüntü duyuyoruz. Airbus A320 tipi uçak ile gerçekleştirilmekte olan seferde 144 yolcu ve 6 mürettebat bulunmaktaydı. Lufthansa ve Germanwings bir  yardım hattı kurmuştur. 0800 11 33 55 77 nolu telefon tüm yolcuların ailelerine hizmet edecektir. Germanwings ve Lufthansa’da çalışan herkes bu olay dolayısıyla büyük üzüntü içindedir. Tüm dualarımız yolcularımız ve mürettebatımızın aile ve yakınlarıyla."


ALMANYA KRİZ HATTI AÇTI

Almanya Dışişleri Bakanlığı kaza kurbanlarının yakınları için 030 5000 3000 numaralı bir kriz hattı açtı. Lufthansa yaptığı açıklamada, “Bizim için kara bir gün” ifadesini kullandı. Lufthansa, kazadan canlı kurtulanların olmasını da diledi.


LİDERLER OLAY YERİNE GİDİYOR

Fransa Sivil Havacılık Güvenlik İnceleme Bürosu'ndan uzmanların bugün öğle saatlerinde bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile birlikte Nice şehrinin yaklaşık 100 km kuzeyindeki kaza alanını ziyaret edecek.

Helikopterler, enkazın yayıldığı geniş dağlık alan üzerinde uçuşlara devam ediyor. Düşen Germanwings uçağında bulunan yolcuların yakıları havalimanına akın etti.

Fransa'da uçak düştü!

Fransa'da uçak düştü!