Fransa’nın başkenti Paris, 17 kişinin ölümüne yol açan terör saldırılarının ardından, bugün toplam 50'ye yakın ülkeden devlet ve hükümet başkanının katılımıyla gerçekleştirilen ‘’Cumhuriyet Yürüyüşüne’’ ev sahipliği yaptı. Nation Meydanı'nda noktalanacak yürüyüş kol kola giren liderlerin önderliğinde Republique Meydanı'ndan başladı.



Yürüyüşe katılmak üzere Fransa'ya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu diğer dünya liderleri gibi Fransa Cumhurbaşkanı Hollande tarafından kapıda karşılandı.

Gösteri yürüyüşünün olaysız geçmesi için poliste izinler kaldırılırken, güvenlik önlemleri için 5 binden fazla polis ve askerin görevlendirildiği bildirildi. Paris Emniyet Müdürlüğü, gösteri yürüyüşünün gerçekleşeceği bölgede bazı binalara keskin nişancı polisler yerleştirildiğini ve yine polis helikopterlerinin havadan güvenlik denetimi yaptığını duyurdu. Liderler zaman zaman durarak çevre binalardan kendilerini selamlayanlara el salayarak yürüdü.

LİDERLER 400 METRE YÜRÜDÜ

Dünya liderleri, çok sıkı korunan kortejle yaklaşık 400 metre yürüdü. Liderler, yürüyüşün ardından terör saldırısında ölenlerin anısı için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Cumhurbaşkanı François Hollande, kortejde bulanan liderlerin teker teker ellerini sıkarak, terörle mücadelede gösterilen dayanışma için teşekkür etti. Yürüyüş sırasında yoğun güvenlik önlemleri alındığı gözlenirken, polis helikopterleri de uçuş yaptı.

3 MİLYON 300 BİN

Fransa genelinde katliamın anmasına katılan kişi sayısı Fransız kaynakları tarafından 3 milyon 300 bin kişi olarak belirtildi. Yalnızca Paris'te 1 buçuk milyon kişi eylemdeydi. Bu rakam Fransa tarihi açısından bir ilk.



ÇOK SAYIDA LİDER KATILDI

Başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Belçika Başbakanı Charles Michel, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov katılacak. Yürüyüşe Afrika'dan da Mali Cumhurbaşkanı Boubacar Keita ve Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou yürüyüşe katıldı.

Hollande, yürüyüş öncesi Paris’e gelen devlet ve hükümet başkanlarıyla Elysee Sarayı’nda görüştü.