Merkezi Paris'te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü bir açıklama yaparak "Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye gibi kendi bölgelerindeki gazetecilere rahat vermeyen ülkelerin liderlerinin katılımı karşısında dehşete kapıldıklarını" bildirdi. RSF'nin işaret ettiği ülkeler arasında Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yanı sıra Mısır ve Rusya da yer alıyor.

Hollande, Davutoğlu ile sadece tokalaştı

'MEZARLARINA TÜKÜRMELERİNE İZİN VERMEMELİYİZ'

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire ise çok daha sert bir açıklama yaptı. Deloire açıklamasında şöyle dedi: "Gazetecileri susturan ülkelerin temsilcilerinin kendi uluslararası imajlarını iyileştirmek ve daha sonra ülkelerine döndüklerine baskıcı politikalarını devam ettirmek için bu duygu selini kullanmaları kabul edilemez. Basın özgürlüğüne zarar verenlerin Charlie Hebdo'nun mezarlarına tükürmelerine izin vermemeliyiz."

'TÜRKİYE O DEĞERLERİN ATEŞLİ BİR SAVUNUCUSU DEĞİL'

Bir diğer benzer yorum da Fransız Le Figaro gazetesinde yer aldı. Başbakan Davutoğlu'nu "dışişleri bakanı" olarak veren gazetenin haberinde şöyle denildi:
"Cumhuriyet yürüyüşüne katılan 50 yabancı liderin hepsi 'Charlie' değildi; hatta yakınından bile geçmiyordu. Tartışmalı isimlerin başında, kimilerinin terörizm karşıtı yürüyüşe katılımını anlamsız bulduğu Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu geliyor. Suriye’deki direnişin başlangıcından bu yana Türkiye, topraklarını kullanarak Suriye’ye geçen cihatçılara karşı pasif davranmak ve aşırı uçtaki savaşçılara destek vermekle suçlanıyor. Türkiye’nin İslam Devleti’ne karşı politikasındaki belirsizliğe, zaman zaman Batılı ülkeler tarafından karşı çıkılıyor. Türkiye’deki rejim, Paris’teki cumhuriyet yürüyüşünde öne çıkan demokratik değerlerin ateşli bir savunucusu da değil. Ankara basın özgürlüğünü sıkı bir şekilde sınırlandırmış durumda. Özellikle de mizah konusunda…"

'YÜRÜYÜŞÜN ALIŞILMADIK CHARLIE'LERİ'

İngiliz Independent gazetesinde de benzer eleştirilere yer verildi. Gazetenin haberinde "Pazar günkü yürüyüşte bazı alışılmadık “Charlie”ler de vardı. İfade özgürlüğüne baskı ile tanınan bazı ülke liderlerinin yürüyüşte olması Fransa’da sol siyasi yorumcular ve insan hakları gruplarını rahatsız etti. 44 uluslararası temsilci arasında Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo var. Sınır Tanımayan Gazeteciler kuruluşuna göre 2013’te basın özgürlükleri tablosunda Türkiye 179 ülkede 154’üncü, Rusya 148’inci, Gabon 89’uncu, Macaristan 56’ncı sırada" denildi.

'NEDEN ESAD YOK?'

En ilginç tepkilerden biri de Le Monde gazetesi muhabiri ve siyasi yorumcusu Marion Van Renterghem'den geldi. Renterghem, Twitter'dan yazdığı mesajında "Netanyahu, Lavrov, Orban, Davutoğlu, Bongo basın özgürlüğü gösterisinde. Neden Beşar Esad yok? #MaskeliBalo #ZavallıCharlie" ifadelerine yer verdi.