CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP'li belediyelerin şubat ayında yapılacak ilk meclis toplantılarında cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için gerekli çalışmaları başlatacaklarını söyledi. Ağbaba, cemevlerinin ihtiyaçlarının da belediyeler tarafından karşılanacağını dile getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Cemal Özdamar ile birlikte parlamentoda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda "Herkes İçin İnanç Özgürlüğü" paketini hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, bu eylem planının en somut önerilerinden birisinin cemevlerinin ibadethane olarak hizmet vermesi yönünde bir karar aldıklarını açıkladı.

Laik bir devletin tüm yurttaşlarının dinine ve inançlarına saygı duyması, bir inanca mensup yurttaşlara, hiçbir dini inancı olmayan yurttaşlarına da eşit mesafede durması gerektiğini belirten Ağbaba, devletin hiçbir inancı veya mezhebi diğerine tercih etmemesi gerektiğinin altını çizdi. Devletin Alevi vatandaşları hükümetin siyasal duruşuna göre tanımlamaktan vazgeçmek zorunda olduğunu ifade eden Ağbaba, önkoşulsuz olarak Alevilerin inanç ve ibadetlerini gerçekleştirdikleri cemevlerinin statüsünün tanınması gerektiğini kaydetti. Alevi yurttaşların eşit yurttaşlık talebinin karşılanması gerektiğini söyleyen Ağbaba, "Alevi yurttaşlarımız, diğer inançlara mensup veya hiçbir inanca mensup olmayan yurttaşlarımız gibi vergilerini vermekte, anayasanın emrettiği gibi vatandaş olmaktan kaynaklı sorumluluklarını yerine getirmektedirler. Eşit yurttaşlık ilkesi, yurttaşların dili, dini, inancı, cinsiyeti ve ırkı nedeniyle ayrımcılığa maruz kalmadan hakta ve özgürlükte eşit kabul edilmesini ifade eder. Bu sebeple ülkemizde birden fazla etnik ve dinsel grubun varlığı resmen tanınmalı, vatandaşlar arasındaki her türlü ayrımcılığa son verilmeli ve bütün yasal düzenlemeler bu doğrultuda yapılmalıdır" dedi.